bihon.ro Web analytics

Au început cursurile la Școala Tehnică, unul dintre cele mai bune programe educaționale din România

Reactualizat la:

Au început cursurile la Școala Tehnică, unul dintre cele mai bune programe educaționale din România

Reactualizat la:
O frumoasă poveste de succes se scrie la Holcim începând din aceste zile. O poveste pe care o scriu cei 20 de cursanți ai Școlii Tehnice Holcim, profesorii și mentorii lor, dar și investitorul elvețian.
O frumoasă poveste de succes se scrie la Holcim începând din aceste zile. O poveste pe care o scriu cei 20 de cursanți ai Școlii Tehnice Holcim, profesorii și mentorii lor, dar și investitorul elvețian.

În prezența Excelenței Sale, Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și nu în ultimul rând, a inspectorului școlar general Horea Abrudan, au fost deschise miercuri, 6 octombrie, oficial, cursurile Școlii Tehnice Holcim.

E o zi importantă nu doar pentru Holcim, ci și pentru sectorul educațional. Iar acest proiect reprezintă dovada unui parteneriat public privat de succes”, a declarat ambasadorul Elveției în România, Arthur Mattli.

“Voi o să construiți viitorul României, aveți în față un viitor fantastic, iar acum vă bucurați de unul dintre cele mai bune programe educaționale din țară. Voi fi prezent încă doi ani în România și înainte să părăsesc țara vreau să mă întorc să văd ce progrese ați făcut .Vă invit să studiați, să priviți totul ca pe o experiență de viață, ca și cum ați construi o casă la care acum ridicați fundația. Cu cât mai solidă va fi această fundație cu atât cariera voastră va fi mai sigură…Ceea ce îmi place cel mai mult la această școală e că este o investiție pentru viitor . Odată cu deschiderea Școlii Tehnice,

Holcim se implică și în dezvoltarea infrastructurii din România. Am văzut facilitățile de finanțare aprobate de Comisia Europeană și acestea vor aduce proiecte de construcție în România… Școala vocațională este importantă și în Elveția, însă secretul nu stă întotdeaună în finanțare, ci în educație. Școlile vocaționale sunt unelte ale sistemului de educație și întotdeauna sunt povești de succes. Noi nu doar producem ciment, ci facem și reciclare. Elveția colectează 85% din betoane reciclate. Astfel că, în Elveția, reciclăm mai mult beton decât hârtie și plastic…

Produsul cel mai folosit zi cu zi este apa, iar apoi cimentul”, a spus Excelența Sa Arthur Mattli. Ambasadorul a mărturisit că în urmă cu 27 de ani a fost la un curs de instruire la Holcim și încă de la acel moment compania folosea filtre pentru a capta CO2. De-altfel este cunoscut că Holcim a făcut deja un pas important pentru întreaga industria a construcțiilor și a creat ECOPlanet-cimentul verde cu amprentă redusă de carbon. Noua generație de ciment de înaltă performanță, cu emisii CO2 reduse cu 40% și mai mult de 30% materiale reciclate.

Contextul pieței forței de muncă din România (migrația forței de muncă calificate, sistem educațional deficitar, în special în școlile profesionale, atractivitatea scăzută a industriei grele) necesită inițiative dedicate ale mediului privat, prin intermediul cărora să se asigure resursa umană necesară performanței pe termen lung a afacerilor, în sectorul construcțiilor și în mod particular în industria cimentului. În acest sens, Școala Tehnică Holcim este un proiect cheie, venit să răspundă acestei nevoi de pregătire a unei noi generații de tineri tehnicieni din industria cimentului. Procesul de atragere a tinerilor în acest program educațional a fost unul amplu, desfășurat pe multiple planuri și care a inclus atât întâlniri dedicate cu elevi și cu reprezentanții liceelor, cât și o campanie de promovare în spațiul media și pe rețelele noastre de socializare. Programul educațional Școala Tehnică Holcim este găzduit de fabrica de ciment din Aleșd și include module de învățare teoretice și practice oferite de specialiști din cadrul Holcim și Somaco, în colaborare cu profesori de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd.

„Trebuie să recunoaștem că județul Bihor a înregistrat și înregistrează o dezvoltare economică. Tehnologiile folosite pe liniile de producție înregistrează schimbări permanente și un continuu progres. În acest context, toți actorii din Educație trebuie să se îndrepte spre învățământul profesional și tehnic … Profilul absolventului e și el în schimbare. Recunoaștem că există un decalaj între învățământul preuniversitar și nevoile agentului economic. Trebuie să găsim modalități de a-i atrage pe elevi spre astfel de școli, prin conținutul programelor de studii, dar și prin identificarea celor mai potrivite persoane de la care să acumuleze cunoștințe. Școala Tehnică Holcim este un exemplu de bune practici prin această strategie «win-win » pe care o vedem pusă în practică”, a declarat șeful Învățământului din Bihor Horea Abrudan.

Prezent la eveniment, directorul fabricii Holcim Aleșd, Florin Păcurar, a povestit cum s-a născut această școală. Totul a pornit de la o idee, de la un vis. „Mă uitam la un documentar despre viața marelui Martin Luther King , care spunea: «I have a dream ». Așa am avut și eu un vis. Acum doi ani nu știam că se va întâmpla. Toți am dezvoltat acest vis, am văzut că facem lucruri faine în echipă, am avut apoi siguranța că se va realiza . Și uite că azi s-a realizat”, a spus directorul Florin Păcurar. Domnia sa a mărturisit că au fost și momente în care a simțit că „dansez mai repede decât muzica”, mărturisind că a fost ambiționat în demersul său de modelul elvețian care a demonstrat că se pot face multe lucruri bune. Spre exemplu, spune directorul Păcurar, în Elveția, în industria cimentului sunt 11 ani de când se face în mod real reciclare. „Vreau să văd la voi atitudine și implicare… Credința mea este că o frumoasă istorie de succes începe azi”, a spus directorul Florin Păcurar adesându-se elevilor Școlii Tehnice Holcim.

Ce spun studenții?

Cinci generații de absolvenți numără Școala Tehnică Holcim în perioada 2004-2014. Sunt 71 de absolvenți din care 57 lucrează în Holcim.

În cadrul școlii, elevii au oportunitatea să aplice cunoștințele dobândite teoretic în diferite departamente din cadrul fabricii Holcim Aleșd și Câmpulung, a fabricii Somaco Teiuș și Timișoara și a stațiilor de betoane Holcim din zonă. În actuala generație sunt 20 de cursanți, majoritatea din zona Aleșd, patru fiind veniți din zona Câmpulung. La deschiderea oficială a cursurilor de miercuri, 6 octombrie, a fost prezent și absolventul generației precedente, azi manager de optimizare proces în cadrul fabricii Holcim Aleșd, Alin Dejeu. Acesta a spus că a petrecut ca elev doi ani minunați, timp în care s-a dezvoltat profesional și personal, „am învățat foarte multe, am văzut cum e munca în echipă, cât e de important să întrebi când nu știi, cât e de important să beneficiezi de sprijin”. Acesta a vorbit despre traseul profesional pe care l-a avut de la absolvire și până acum în cadrul fabricii, timp în care a trecut prin mai multe etape, de la responsabil SSM, până la punctul în care a fost la un pas să ajungă manager de calitate, pentru ca, în cele din urmă, să opteze pentru actuala poziție. „Să vă implicați, să fiți responsabili, nu vă opriți niciodată să învățați, implicați-vă, astfel încât să fiți un asset important în Holcim”, a spus Alin Dejeu, care este și mentor al generației actuale.

Daniel Pup spune că „am aplicat la această școală cu mare drag ca să învăț o meserie pentru viitor”.

„Am aplicat la această școală fiindcă cred că acesta este un loc pentru tineri, un loc unde ne putem pregăti și dezvolta profesional și personal, un loc unde ne putem pregăti să fim parte a comunității Holcim, un loc unde suntem învățați ce avem de făcut ”, spune Lavinia Gobordan.

Cristian Bercean a absolvit liceul în urmă cu trei ani, timp în care a lucrat în diverse domenii, de la șofer la IT-ist. A aplicat la Holcim după ce a văzut experiența de succes pe care tatăl său a trăit-o ca angajat Holcim timp de 45 de ani. „Tata a avut aici un trecut strălucit și siguranță financiară. De alfel, am ajuns să optez pentru această școală după ce tata m-a sfătuit: «fă profesional ceea ce îți place!» Și atunci am vrut să fac o alegere care să îmi asigure viitorul. Curricula presupune cursuri utile precum: procesul și tehnologia de fabricare a cimentului, mentenanță mecanică, preventivă, electrică, calitate, tehnologia prefabricatelor, SSM și mediu, dar și cursuri generale precum matematică, fizică aplicată, chimie, limba engleză, desen tehnic, IT. Structura e gândită astfel încât 60% e partea practică și 40% e cea teoretică. Cred că voi avea un loc de muncă stabil, dar consider, așa cum am spus și la interviu, că această școală și această companie îmi oferă oportunitatea de a evolua”.

Facilitățile pe care Holcim le pune la dispoziția elevilor pe întreaga durată de școlarizare

-Cursuri gratuite, atât teoretice cât și practice,

– Cazare și masă la casa de oaspeți Holcim Aleșd, pentru elevii care nu sunt din Aleșd sau localitățile limitrofe,

-Transport,

– Echipament individual de protecție, inclusiv toate materialele necesare studiului,

-Burse de merit pe perioada anilor de studiu,

– Certificare recunoscută de Ministerul Muncii și al Educației ca tehnician în industria cimentului,

– Angajare după finalizarea celor 2 ani de studii în una dintre locațiile Holcim.

Advertorial!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.