bihon.ro Web analytics

Automobilele vor putea fi reparate pe propria RCA

De Dan Birta

Automobilele vor putea fi reparate pe propria RCA

Reactualizat la:
Se vrea evitarea concentrării RCA la doar două firme de asigurări și evitarea creșterii valorii daunelor datorită costurilor exagerate de reparații.
Scris de Dan Birta - Se vrea evitarea concentrării RCA la doar două firme de asigurări și evitarea creșterii valorii daunelor datorită costurilor exagerate de reparații.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se află în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență conform căruia decontarea directă a RCA va deveni obligatorie și va fi stabilit un tarif de referință pentru manopera reparațiilor auto.

Scopul proiectului de act normativ este să rezolve, pe de o parte, duopolul din piața RCA, în care Euroins și City Insurance au 75% din totalul asigurărilor, și cele mai multe reclamații, și pe de altă parte, să se evite creșterea valorii daunelor din cauza costurilor exagerate la reparațiile unor service-uri auto.

„Serviciul de asigurare de decontarea directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care acesta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structură de duopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și ofertat de asigurătorii RCA, se urmărește creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relație contractuală prealabilă.
În aceste condiții, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecție prețul asigurării, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de OUG.

Modificări

Proiectul Ordonanței de urgență de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 are în vedere în principal câte modificări semnificative. Se introduce posibilitatea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România ( BAAR) de a încheia acorduri de reciprocitate și cu organisme similare din state terțe, astfel încât persoanele fizice și juridice rezidente în state membre sau state terțe să beneficieze de garanția birourilor naționale, pe baza încheierii unor astfel de acorduri.

O altă propunere este modificarea mecanismului de decontare directă în sensul transformării acestuia într-un serviciu obligatoriu a fi contractat atât de către asigurătorul RCA cât și de către asigurat. Se mai propune introducerea noțiunii de preț de referință, cu caracter orientativ, pentru prețurile orelor de manoperă practicate de către unitățile reparatoare auto și pentru cele practicate de către operatorii economici care desfășoară activități de închiriere autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate în cazul înlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despăgubirii pentru lipsa de folosință. De asemenea, se propune modificarea perioadei pentru care poate fi încheiat contractul RCA de către persoanele fizice pe șase luni, respectiv 12 luni.

În proiectul de OUG se menționează că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență, Autoritatea de Supraveghere Financiară va modifica în mod corespunzător prevederile reglementărilor emise în aplicarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților.

Automobilele se vor putea repara pe propria RCA FOTO: FAN

Taguri:
0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  UPDATE! Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului
  Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului. 4

  Mapamond

  Bill Gates avertizează că lumea se va confrunta cu alte două dezastre: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
  5

  România

  Cîțu, mesaj la Sibiu către reprezentanți cultelor religioase: „Vaccinarea este singura soluţie de a ieşi din pandemie"
  Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că are o întâlnire acolo cu reprezentanţii cultelor religioase cărora le cere susţinere pentru accelerarea campaniei de vaccinare. În ce priveşte ritmul campaniei, premierul spune că nu este îngrijorat. 3

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Antrenament cu un campion

  Jurnal Bihorean

  Alex Sorian a plecat de la CSC Sânmartin. Se va lupta pentru promovare!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Așa nu! Un șofer a greșit direcția în girația din Centrul Civic
  Un șofer a reușit „performanța” să circule pe sens interzis în sensul giratoriu din Centrul Civic. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.