bihon.ro Web analytics

„Avem propria noastră școală, doar așa putem schimba lucrurile…” O tânără familie de profesori din Oradea vrea să ducă predarea limbii și literaturii române la alt nivel

Reactualizat la:

„Avem propria noastră școală, doar așa putem schimba lucrurile…” O tânără familie de profesori din Oradea vrea să ducă predarea limbii și literaturii române la alt nivel

Reactualizat la:
„Educația tradițională convinge din ce în ce mai puțini elevi de importanța școlii. Folosim prea puțin din ce învățăm, în viața de zi cu zi sau chiar la locul de muncă. Asta nu aduce altceva decât confuzie, dezinteres și neîncredere pentru elevi.”
„Educația tradițională convinge din ce în ce mai puțini elevi de importanța școlii. Folosim prea puțin din ce învățăm, în viața de zi cu zi sau chiar la locul de muncă. Asta nu aduce altceva decât confuzie, dezinteres și neîncredere pentru elevi.”

Absolvenți ai Facultății de Litere, cu masteratele făcute în Oradea și în Cluj-Napoca, Cătălin și Adriana Vlăduț sunt doi tineri profesori de română, care s-au luptat cu morile de vânt pentru a face o carieră stabilă în sistemul de învățământ, au ajuns să pregătească elevi pentru admiterea la Poliție, pentru liceu sau gimnaziu în propriul centru de meditații.

Vocație

Se spune că a fi profesor nu este doar o meserie, întrucât necesită vocație. Cum ați descoperit că predarea e vocația voastră?

,,Cred că încă de când eram mică. Găseam plăcere în a mă juca de-a școala, în a da teme unor obiecte neînsuflețite care, în imaginația mea, erau vii și capabile să scrie și să citească. Apoi am descoperit un mare prieten în lectură. Pe urmă, în gimnaziu m-am făcut remarcată prin pasiunea mea pentru această disciplină și am ajuns să fiu extrem de apreciată de profesoara mea de limba română de atunci, întrucât participam la olimpiade anual și am reușit chiar să mă calific la etapa națională în clasa a VII-a, unde luasem premiul special pentru creativitate. În timpul facultății, unii colegi îmi cereau să le explic noțiuni gramaticale care, fiind predate la nivel academic, puteau deveni destul de dificile. Am fost pur și simplu decisă că asta e tot ce-mi doresc. Până în momentul în care am dat titularizarea pentru prima oară și am luat cea mai mare notă din județ. Am conștientizat atunci cât de greu e să fii suplinitor, ce puține șanse avem să schimbăm ceva în sistem și cât de disprețuiți suntem de către unii colegi din aceeași tagmă. Am reluat parcursul de patru ori la rând, până când am realizat că a deveni titular este o utopie, iar singura posibilitate de a face în continuare ce ne place și cum credem că e mai bine este pe cont propriu. Nimic nu se compară cu satisfacția interioară pe care o ai atunci când elevii și părinții îți mulțumesc și-ți recunosc calitățile. Atunci simți că merită orice sacrificiu.”

Urmează-ți visul

Cu toții avem visuri, doar că puțini dintre noi reușesc să le țină în viață și doar o parte mică din aceștia să le și atingă. Cum ați reușit voi să faceți asta?

Încă din studenție am fost voluntar în proiectul Engleza pentru Viață, unde am predat copiilor din centrele sociale. A fost o experiență extraordinară, care mi-a confirmat că asta trebuie să fac mai departe. Chiar și atunci reușeam cu ușurință să captez atenția elevilor din jurul meu, adunam mereu zâmbete și mă simțeam excelent să văd că pot face asta natural.

Imediat după finalizarea facultății am intrat în învățământ și am realizat că lucrurile nu sunt cum mă așteptam eu. Din cauza inexistenței posturilor vacante, atât eu, cât și soția mea, Adriana, eram nevoiți să ne mutăm anual dintr-o școală în alta. Am constatat că în felul acesta nu se poate face performanță și că va trebui făcut ceva în privința asta.

Feedbackul negativ legat de educație, care era deja peste tot în spațiul online și la TV, și experiența prin care am trecut, ne-au făcut să credem că ăsta e momentul în care elevii au nevoie maximă de o școală eficientă. Ne-am hotârât să deschidem propriul nostru centru, doar așa putem să facem lucrurile cum ne-am dorit de la bun început și să fim în pas cu modernitatea.” povestește Cătălin.

Româna și nonconformismul

Cum arată ora de română într-o afacere dedicată in totalitate acestei discipline?

„Ne-am propus să facem lucrurile diferit. Am luat defectele învățământului și le-am transformat în calități.

Știm foarte bine că e tare greu să se lucreze cu 20-30 de elevi într-o clasă, de aceea am hotărât să formăm grupe de maximum 4 elevi cu același temperament și nivel de cunoștințe. În felul acesta, putem să le observăm progresul individual și să ne adaptăm stilul de predare în funcție de ritmul fiecăruia. Am ales acest număr deoarece punem foarte mare accent pe munca în echipă, pe comunicare și, totodată, ne dă posibilitatea să aplicăm metode moderne de învățare.

Atmosfera din timpul orelor joacă un rol foarte important și are un impact emoțional decisiv asupra acestora. De aceea, am creat o ambianță cât mai relaxantă: în timpul discuțiilor, ascultăm muzică în surdină, încurajăm elevii să ne spună direct pe nume, iar bolul cu dulciuri e mereu prezent pe masă, copiii sunt liberi să deguste oricând. Mai mult decât atât, am creat un loc special, noi îl numim colțul de lectură, unde ne facem comozi și citim sau dezbatem diferite teme literare.

Ne place să folosim tehnologia, adesea pornim de la situații concrete de scriere defectuoasă, cu exemple de pe rețelele de socializare, pe care le proiectăm și le analizăm împreună. La lecțiile de evaluare, obișnuim să utilizăm joculețe video, elevii capătă un spirit al competiției extraordinar, distrându-se de fiecare dată”.

De unde vine titlul Hai la meditatii?

„Ne-am gândit că e nevoie de ceva ușor de reținut pentru toată lumea, fără termeni complicați și greu de înțeles. Încă din primul cuvânt al titlului am vrut să reiasă un sentiment de prietenie și transparență, adaptat limbajului elevilor.”

Unde vă găsim?

Activitatea noastră și noutățile pe care urmează să le implementăm pot fi urmărite pe pagina noastra de facebook (Hai la meditatii). Înscrierile se pot face pe direct pe site-ul nostru (www.hailameditatii.ro) sau să ne sune la numărul de telefon 0771 065 568. Din punct de vedere fizic, suntem foarte ușor de găsit, fiind plasați chiar în centrul orașului, aprope de toate mijloacele de transport, pe strada Avram Iancu, nr. 2.”

Advertorial!

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. popa ioan says:

  Cat costa o ora de meditatie pt un copil de clasa a 6-a si intre ce ore sunteti disponibili?

 2. Părinte suparat says:

  O noua modalitate de a face reclama la meditații in grup. Parca ai fi iar în clasă. Cine pricepe bine cine nu trena lui. Meditații făcute cu grupuri de copii ,sunt bani aruncați pe fereastră. Cum sa te ocupi de 5-,6 sau mai multi copii într-o oră. Să vezi ce au priceput și ce nu. Părinții care accepta acest fel de meditație arunca niste bani pe fereastră. Se gândesc că e mai ieftin dar nu gândesc că e imposibil sa te ocupi de mai multi elevi odată să vezi ce au înțeles într-un timp așa scurt.

  • Olea says:

   Nu este adevărat,3 sau 4 copii la ora de meditație este perfect, mai ales că sunt grupați după nivel de cunoștințe și temperament, sunt încurajați și determinați în a face performanță,în a-și însuși și expune cunoștințele însușite în aceste ore. Vorbesc în cunoștință de cauză, fiica mea a făcut astfel de meditații și s-au dovedit a fi foarte benefice, rezultatele bune au apărut deja după două ședințe și mergea cu plăcere. Și nu fac reclamă. Este realitate.

  • Nemo says:

   Omule, un profesor in 50 de minute, trebubie sa se ocupe de 20 – 25 – 30 de elevi… Tie ti se pare multi 5 sau 6 copii, care precis daca au mers la meditatii stau mult mai atenti si cuminti decat elevii la scoala intr-o ora normala…

 3. Mihele Marius says:

  Felicitări Cătăline!

 4. Roșa-Zah Maria Emanuela says:

  Dragă Cătălin, sunt foarte mândră de tine! De la prima inspecție pe care am efectuat-o la tine, la clasă, am avut certitudinea că am în fața mea un dascăl devotat care va deveni, cu siguranță, un adevărat profesionist! Regret sincer că nu ai reușit să te titularizezi, învățământul bihorean ar fi avut de câștigat! Vă felicit și vă doresc spor în toate! Cu Dumnezeu înainte!

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  RA Residence, apartamente noi premium în Oradea, cu finalizare în 2022!
  RA Residence va construi 29 de apartamente premium noi, de 1, 2, 3 camere în zona Cantemir-Universităţii (Str Rapsodiei nr 4), cu finalizare in 2022, fiind spaţioase şi având structură modernă şi spaţii comerciale la parter.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4.000 de cazuri active Covid-19 în Bihor. Aproape 800 de infectări confirmate în 24 de ore

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţii de artă fotografică, de Ziua Culturii Maghiare
  Artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István vernisează expoziţii în județul Hajdú – Bihar.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.