bihon.ro Web analytics

Babo Kalman și Sanda Demeter la Mondialele de Atelaje cu 4 cai

De Veronica Bursașiu

Babo Kalman și Sanda Demeter la Mondialele de Atelaje cu 4 cai

Reactualizat la:
Babo Kalman și soția sa, Sanda Demeter, sunt driver și secund în cadrul CS Oșorhei, iar recent au obținut calificarea la Campionatele Mondiale de Atelaje cu 4 cai din Olanda, unde vor pleca după o pregătire pe care o vor face zilele acestea în Ungaria.
Scris de Veronica Bursașiu - Babo Kalman și soția sa, Sanda Demeter, sunt driver și secund în cadrul CS Oșorhei, iar recent au obținut calificarea la Campionatele Mondiale de Atelaje cu 4 cai din Olanda, unde vor pleca după o pregătire pe care o vor face zilele acestea în Ungaria.

Nu e prima oară când componenții echipei de atelaje de la CS Oșorhei participă la Campionatele Mondiale. Anul trecut ei au fost la competiția organizată în Germania, dar destinată atelajelor cu doi cai. E prima oară când participă la o competiție de acest nivel destinată atelajelor cu patru cai și spun că le va lipsi viceprimarul Ioan Gligor, care anul trecut i-a susținut în competiție, fiind alături de ei. De-altfel, sportivul a ținut să sublinieze suportul de care s-a bucurat sportul în Oșorhei în timpul tandemului care a condus primăria: Ioan Pop-Ioan Gligor. Afirmația a fost făcută în cadrul emisiunii lui Victor Mihalcea de pe TTV. Atelajele cu patru cai sunt considerate regale, deoarece numai regele își putea permite, în urmă cu câteva sute de ani, să aibă patru cai la atelaj. E un sport costisitor și azi, un fel de Formula I, deoarece un cal costă zeci de mii de euro, putând depăși chiar 1000.000 de euro, așa cum am văzut un exemplar prezentat de campionul mondial la competiția cotată de Federația Internațională de Atelaje de trei stele, cea de la Oșorhei. Valoarea unui cal e influențată de prestația sa în competiție, putând să crească sau să scadă semnificativ. Un atelaj costă, la rândul său, 10-12.000 de euro.

Babo Kalman (46 de ani) provine dintr-o familie de crescători de cai din Bihor. Concurează de 11 ani și face parte din reprezentativa României. Bihoreanul a jucat fotbal până la 27 de ani, chiar și în Liga 1, în atacul celor de la FC Bihor și UTA, avându-l ca antrenor pe internaționalul Marcel Coraș.Și el a pierdut un cal la care ținea foarte mult. Provocat de Victor Mihalcea, Babo Kalman a vorbit despre relația sa cu caii. El se antrenează aproape zilnic între 2-5 ore, alături de partenerii săi. Sportivul a adus în discuție, cu ochii în lacrimi, un episod care l-a marcat și care a avut-o ca protagonistă pe Nora, o iapă șargă cu calități fantastice, dorită de mânători de clasă mondială care i-au cerut să i-o vândă, dar pe care i-a refuzat. „După un concurs am lăsat-o acasă, să se odihnească și am plecat spre altă competiție. Chiar în timpul festivității de premiere, făcusem un maraton deosebit, m-a sunat tatăl meu. L-am resunat și mi-a spus că s-a întâmplat ceva rău cu iapa, că doctorii au și venit, dar cred că nu o mai pot salva. Făcuse încurcătură de mațe, boală care la cai e fatală. A murit după câteva zile. Am fost distrus, e ca și cum ai pierde o persoană pe care o iubești. Urma cursa de obstacole, eram amărât. Soția și-a dat seama că ceva nu e în regulă, că nu sunt doar emoțiile competiției…”. Babo Kalman și soția sa Sanda au 15 cai, din care 10-11 cai sunt pregătiți pentru competiție. „Există cai cu calități foarte bune, dar cu care nu poți colabora, sunt un dezastru din acest punct de vedere. De altfel, așa sunt și relațiile interumane. Sunt mulți lipițani temperamentali, mai nervoși. Ai nevoie de unul care să nu fie nici puturos, pentru că la maraton e nevoie de explozie”, consideră Babo Kalman, care a vorbit despre rolul fiecărui cal în atelaje. Sportivul spune că și caii simt spiritul competiției: „atunci când sunt scoși la camion urcă de unii singuri, sunt fericiți”. În concursul de atelaje cu patru cai, Babo Kalman spune că sunt duși cinci cai, unul de rezervă, dacă se întâmplă ceva la vizita medicală. „E o problemă însă, fiindcă rezerva nu e bună pentru orice post. Caii din față conduc, cei din spate sunt responsabili cu corectitudinea a ceea ce faci”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcțiile și serviciile, în scădere în perioada următoare
  Managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii pentru perioada noiembrie – ianuarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție la afumători! Incendiu la o gospodărie din Oradea
  Incendiul s-a produs miercuri, în jurul prânzului, la o locuință de pe strada Bihorului din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic
  Miercuri au început lucrările la parcare subterană care se va amenaja în jurul catedralei ortodoxe din Centrul Civic, în prezența primarului Florin Birta și a reprezentanților constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Oradea, decorat: „S-a adus practic mulțumire și recunoștință întregului corp medical din țară, nu doar nouă, celor prezenți”
  Patru medici și o asistentă, care lucrează la Spitalul Județean Oradea au fost premiați de președintele țării. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aproape 30 de kg de tutun pentru fumat confiscate de polițiștii bihoreni
  Trei bărbați au fost prinși în timp ce transportau într-un autoturism aproape 30 de kilograme de tutun de contrabandă. 2

  România

  Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor din spații închise
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele din spații închise. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.