bihon.ro Web analytics

Beiușeanul care a alergat 545 km în scop caritabil la Transylvania Legends. S-a clasat pe locul 5 din 68!

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Beiușeanul care a alergat 545 km în scop caritabil la Transylvania Legends. S-a clasat pe locul 5 din 68!

FOTO: Transylvania Legends
Reactualizat la:
Emil Bodea a alergat în cadrul Transylvania Legends, alături de fiica sa Evelin, fiind singurii bihoreni care au ales să-și depășească limitele într-o astfel de cursă.
Scris de Veronica Bursașiu - Emil Bodea a alergat în cadrul Transylvania Legends, alături de fiica sa Evelin, fiind singurii bihoreni care au ales să-și depășească limitele într-o astfel de cursă.

Și beiușeanul a făcut-o într-o manieră de mare campion. Din 68 de participanți, Emil Bodea a reușit să vină pe locul V.

Cauza socială a evenimentului a fost „alergare în scopul strângerii de fonduri pentru Aşezământului de Copii «Sf. Ierarh Leontie»”.

Povestea lui Emil Bodea ne-a fost adusă în atenție de un alt beiușean, Kovacs Zoltan, fost coleg de clasă cu temerarul alergător , iar ulterior împărțind aceleași șantiere ca ingineri în Africa, în Egipt, perioadă în care cei doi pot scrie o carte despre ceea ce au trăit printre piramide și mumii.

„Emil Bodea a lăsat un pic în spate ocupația de inginerie civilă pe șantierele țării faraonilor, și pe alocuri ale plaiurilor natale. De câțiva ani (nu mulți), în jurul vârstei de 50 de ani, când multă lume se trage la căldura casei, s-a apucat de …alergat. A început cu 2, 3, 5 km apoi distanțele s-au lungit, ajungând la «magnifica» distanță a maratonului. Câteva competiții l-au încurajat, devenind alergător montan, de anduranță, și pe distanțe tot mai lungi. În ciuda vârstei de +50, condiția fizică și performanțele s-a îmbunățit semnificativ”, explică Zoltan Kovacs, omul care îl cunoaște de-o viață pe cel pe care îl alintă Milu.

Zoltan Kovacs și Emil Bodea se știu din clasa I, au împărțit 12 ani aceeași calsă la Samul Vulcan și au avut câteodată și o legătură „chimică, experimentală -de unde mai ieșeau bubuieli-, în laboratorul cu retorte și reactivi «adevărați» -al seniorului Bodea, un intelectual remarcabil al urbei Beiușului”.

Kovacs Zoltan crede că determinarea și îndârjirea lui Emil Bodea provin și din bagajul său genetic.

„În treacăt fie zis, profesorul Traian Bodea, pe lângă că a educat zeci de generații în tainele literelor și a literaturii, a rămas un împătimit scriitor de memorialistică, proză și poezie, un cetățean (de onoare) deosebit de activ civic, ca o voce rațională a prezentului, înrădăcinată în propria suferință, pricinuită de persecuția oribilă a regimului comunist.Trebuia într-un fel să trag paralela de «bagaj genetic» de la tată la fiu, dar cu siguranță ceva vine din „stirpe”, căci și bunicul patern a fost o victimă a regimului, suportată cu o verticalitate ieșită din comun”, spune Zoltan Kovacs.

Cu dârzenie, acceptarea „suferinței” extenuarii, victoria psihicului, când organismul pur și simplu „refuză” să mai funcționeze având ca scop „dovedirea” a 80, 100, sau 180 de kilometri, pe cărări de munte, prin noroi sau zăpadă, cu timp limită, Emil Bodea a intrat în „clubul ultramaratoniștilor, un club select, și în general nu face rating pe la emisiunile sportive.

O excepție notabilă ar fi Tibi Ușeriu care a câștigat de trei ori consecutiv ultramaratonul 6633 Arctic Ultra (566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius).Aceste concursuri sunt lupta alergătorului cu ei însuși și cu capriciile Mamei Natură…care pot fi câteodată greu de imaginat. Doar «pui un picior în fața celuilal», zice frecvent Emil Bodea, dar reacția celor din jur este un amestec de ilaritate, neîncredere, și dacă vine vreun rezultat remarcabil, cu ceva admirație, puțin invidioasă», spune Kovacs Zoltan. De-altfel,Tibi Ușeriu a fost un exemplu de determinare, voință și ambiție și pentru Emil Bodea. Ultramaratonul „Transylvania Legends” a creat posibilitatea ca Emil Bodea și Tibi Ușeriu să se vadă față în față, să schimbe două vorbe și să facă o fotografie împreună.

Beiușeanul Emil Bodea, alături de Tibi Ușeriu

„Transylvania Legends” organizat pe Via Transilvanica, cu parametrii tehnici: 641km ,19.820 m diferențe de nivel, de la Putna la Mediaș, 8 etape în 9 zile, a avut loc în perioada 22.04.2021 – 30.04.2021.

„După cele 9 zile de aventură adevărată, când în funcție de traseu , puteai să întâlnești alt anotimp, diferențe notabile de temperaturi și condiții meteo, dar și peisajele magnifice ale Bucovinei, a Carpaților Orientali, apoi ale dealurilor Transilvaniei, tind să cred că, efortul a fost compensat de fascinația oferită de încântarea vizuală, de libertatea absolută în sânul naturii, și atmosfera unor oameni care trăiesc , toți, pentru a se întrece doar pe sine, iar podiumul de final este doar un prilej de bucurie pentru toți ce «au dovedit» traseul…Trăgând o linie reală, a rezultatului obținut de beiușeanul nostru Emil Bodea; locul 5 cu 545,03 km parcurși din 68 de concurenți, fiind singurul din Bihor (exceptând participarea de o etapă a fiicei lui, Evelin). Cei 641 km inițiali, din cauza zăpezii foarte mari, pe traseul primelor două etape, au fost scurtați rămânând în total 545 km, veritabil ultramaraton, fără doar și poate.

Clasamentul final s-a stabilit în funcție de km totali parcurși în cele 8 etape. Doar 6 dintre concurenți au reușit să finalizeze integral toate etapele, departajarea facându-se în funcție de timpul realizat. O parte din concurenți au parcurs etapele, dar cu rezultat considerat- parțial, deoarece nu s-au încadrat în timpii intermediari, impuși în anumite puncte de traseu ale etapelor»”, ne-a împărtășit Zoltan Kovacs povestea ultramatonistului din Beiuș.

Pentru ei, un pic este suficient

E ideea care i-a mânat în luptă pe participanții la ultramaratonul Transylvania Legends atunci când s-au gândita sufletele din Aşezământul de Copii ”Sf. Ierarh Leontie”, un proiect demarat la iniţiativa Părintelui Arhim. Iustin Dragomir Ioan, Stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, sub imboldul sentimentului nobil al filantropiei şi milei Aşezământul de Copii ,,Sf. Ierarh Leontie” este un serviciu social ce asigură un mediu stabil (Centru rezidențial transpus în 11 căsuțe de tip familial) și servicii integrate de calitate oferite copiilor din incinta instituției, în vederea reintegrării în familie sau, după caz, reintegrării socio-profesionale și pregătirii pentru viață independentă.

Spaţiul care i se oferă copilului încearcă să fie un loc al siguranţei, liniştii, un loc în care se acumulează experienţe de viaţă; prin urmare, se străduieşte să fie un spațiu ocrotitor, să dezvolte creativitatea și sentimentul de “a te simți acasă”. Beneficiarii acestei acțiuni sunt copii orfani, copii lipsiți de mijloace de existență, copii proveniți din familii dezorganizate cu vârsta curpinsă între 3 – 18 ani.

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anton primar says:

  Felicitari !

 2. radu says:

  bravo!, felicitari!

 3. Asztrid says:

  Felicitari!

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.