bihon.ro Web analytics

Bihorenii, moți din țara de piatră, scrisoare deschisă către Guvern

De Veronica Bursasiu

Bihorenii, moți din țara de piatră, scrisoare deschisă către Guvern

Reactualizat la:
„Solicităm introducerea Munților Apuseni în programul de Investiții Teritoriale Integrate pentru a combate depopularea, infrastructura slab dezvoltată și lipsa locurilor de muncă”, se arată în scrisoarea asociației „Moții, Țara de Piatră”, din care fac parte și Șteiul, Vașcăul și Bunteștiul.
Scris de Veronica Bursasiu - „Solicităm introducerea Munților Apuseni în programul de Investiții Teritoriale Integrate pentru a combate depopularea, infrastructura slab dezvoltată și lipsa locurilor de muncă”, se arată în scrisoarea asociației „Moții, Țara de Piatră”, din care fac parte și Șteiul, Vașcăul și Bunteștiul.

La Zlatna a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute ședința Comitetului Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră”. Șeful CJ Alba,

vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara dar și membri asociației care reprezintă în Consiliul Director județele Alba, Bihor, Cluj, Arad și Hunedoara au fost prezenți la eveniment. Primarul Șteiului Iulian Bălaj spune că membrii Consiliului Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moții – Țara de Piatră” a hotărât formularea unei scrisori către Guvern prin care dorește o întrevedere cu prim-ministrul României, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și ai Ministerului Agriculturii. Primarul Șteiului explică că membrii asociației doresc să intre în programul de Investiții Teritoriale Integrate, așa cum s-a întâmplat cu Delta Dunării și cu Valea Jiului, unde au și fost alocați bani pentru strategia de dezvoltare. „Đacă e să particularizăm și Șteiul s-a confruntat cu o situație oarecum similară cu Valea Jiului, unde după dispariția mineritului a crescut alarmant numărul de șomeri. Să ne amintim că Șteiul care avea 10-11.000 de locuitori avea 20.000 de angajați. Pe rând au dispărut: Uzina, Binalele, Canistrele, Miorița”, spune șeful Primăriei Ștei. Iulian Bălaj spune că ideal ar fi ca în zona Ștei localitățile să facă un bloc compact, să adere la „Moții, Țara de Piatră”. „Săptămâna viitoare va intra în Asociație și Cărpinetul, și Câmpani. Și probabil la proxima ședința va exista și hotărîrea prin care Consiliul Județean Bihor va fi parte a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Aceasta fiindcă e important să avem și noi bani pentru strategie”, explică primarul Șteiului.

Parteneriat Apuseni – Pirinei

Totodată, în scrisoare se solicită includerea Munților Apuseni în Memorandumul inițiat în luna noiembrie – 2019, de către Ministerul Fondurilor Europene, pentru implementarea instrumentului ITI – Investiții Teritoriale Integrate – pentru așa cum s-a procedat pentru Delta Dunării și Valea Jiului.

În această scrisoare, alături de alte argumente aduse în acest sens, se precizează următoarele nevoi specifice Munților Apuseni: „Accentuarea fenomenului de depopulare a zonei, numărul redus de locuri de muncă, infrastructura slab dezvoltată, gradul ridicat de izolare a populației, insuficienta valorificare a potențialului natural, cultural, patrimonial, existența unor microzone montane cu un grad ridicat de sărăcie și excluziune socială care necesită programe integrate din fonduri europene și din bugetul național în vederea îmbunătățirii situației economico – sociale a locuitorilor”. Primarul Șteiului spune că localitatea pe care o conduce beneficiază de prevederile Legii Apusenilor, ceea ce permite ca taxele și impozitele să fie plătite la jumătate, în condițiile în care la Ștei acestea sunt minime. Diferența de bani, ceea ce pierde UAT-ul din încasarea de taxe și impozite e acoperit de Guvern. vând în vedere faptul că a fost adoptată Legea 197/2018 – Legea muntelui, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră” creează premisele obținerii unor finanțări interne (Ministerul Agriculturii) și externe (Uniunea Europeană și Banca Mondială) pentru implementarea unor proiecte în zona Munților Apuseni.

În scrisoare este evidențiat rolul extrem de important pe care poate să-l aibă acest nou instrument de finanțare europeană pentru întreg arealul Apusenilor, având în vedere faptul că „ITI reprezintă un instrument prin care poate fi utilizat pentru a adopta măsuri integrate în scopul dezvoltării durabile și coeziunii teritoriale, un obiectiv fundamental al Uniunii Europene, consacrat în Tratatul de la Lisabona.” Primarul Iulian Bălaj consideră că o paletă întreagă de probleme regionale pot fi rezolvate prin programul Investiții Teritoriale Integrate. „Drumul Padișului ar putea fi realizat prin acest program. În Pirinei se accesează fonduri prin acest instrument, iar noi cei din Apuseni am putea fi într-un parteneriat cu ei”, explică primarul Șteiului. Primarul de Hălmăjel, Arad, a lansat ideea unui proiect de finanţare între trei judeţe pentru accesibilizarea Muntelui Găina, prin modernizarea şi extinderea unui drum forestier sau prin modernizarea drumului judeţean prin satul Sârbi.

Asociația „Moții – Țara de Piatră” s-a constituit la Zlatna în anul 2019, cuprinde 86 de unități administrativ-teritoriale – comune și orașe – din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara, care reunesc o suprafață de 14.513 km pătrați și peste 500.000 de locuitori. Instrumentul de finanțare integrată ITI este considerat de specialiștii în fonduri europene drept „un GAL al GAL – urilor”, care va permite administrațiilor locale dar și întreprinzătorilor privați să realizeze proiecte integrate de mare anvergură.

Asociaţia are ca scop crearea cadrului de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din zona Țării Moților – Munții Apuseni în vederea coordonării activităților de dezvoltare durabilă în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tepes says:

  Motzi,motzuci,motzucasi….maine poimaine cer si astia autonomie teritoriala iar ca rege pe Victoras Micula!la munca ,nu la intins mana!era comunista unde toti aveati “delucru”a apus demult!nu va place mai place viata in romania ca nu mai este de unde fura ca pe vremea comunistilor!sunteti liberi sa plecati nu va tine nimeni in Romania cu forta

 2. droxin says:

  eu am vazuit multe prin lume si am intrebat, de ca taranii din Tirol, din alpii bavartezi sau in Pireneu sunt mai bogati ca cei din ses??? nu trebuie nici o zona speciala si minciuni guvernamentale, trebuie urmat exemplul Austriei in Tirol, uinde lanaga subventiile EU sunt dublate de statul Austriac!!! si se lucreaza totul in coopetrativa, deci cooperativa crescatorilor de vite au locuri automatizate elektronik cu adunarea laptelui, si camionul de lapta este a lor si fabrica de produse lactate din Jenbach este a cooperativei!! se poate face cooperativa de prelucrare a fructelor, a buretilor, pastravarii si se poate investii in turisnm agricol!!! de ce in Tirol se taie si se aduna ultimul fir de iarba, se pune lucerna etc??? numai stimularea economica!!! mai intreb daca legea speciala a muntenilor este in vigoare???nu trebuie asteptat totul de la hotii si mincinosii de la Bucuresti!!!

 3. bolovan says:

  m…da intradevar s-au depopulat zonele montane, toti s-au mutat in Oradea :(. Dar asta spre bucuria lui bolovan care asa are un elecorat stabil usor de manipulat, astia saracii cred ca bolojan a construit toata Oradea.

 4. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.