bihon.ro Web analytics

Bihorul colectează separat! Operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor pregătesc colectarea deşeurilor în mai multe fracţii

Reactualizat la:
În perioada următoare, toţi bihorenii vor încheia noi contracte pentru serviciul de salubritate, cu operatorii desemnaţi în urma licitaţiilor organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID).
În perioada următoare, toţi bihorenii vor încheia noi contracte pentru serviciul de salubritate, cu operatorii desemnaţi în urma licitaţiilor organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID).

 

Acest proiect este extrem de important, pentru că asigură alinierea la normele europene privind colectarea şi gestionarea deşeurilor produse de toţi locuitorii judeţului.

Pentru gestionarea eficientă a deşeurilor, SMID Bihor a prevăzut împărţirea judeţului în şapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitaţii publice.

Pentru şase din aceste zone, licitaţiile publice au fost organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, organismul care implementează SMID, în timp ce pentru o zonă, 1A – formată exclusiv din municipiul Oradea – licitaţia pentru desemnarea operatorului de salubritate este în sarcina Primăriei municipiului Oradea.

Fiecare zonă are propriul operator de salubritate

În urma achiziţiilor derulate de ADI Ecolect, fiecare din cele şase zone are un operator de salubritate desemnat şi cu care s-a semnat un contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate.

În zona 1B (compusă din comunele Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu), operatorul selectat în urma licitaţiei este societatea comercială RER Vest S.A.

În zona 2 (care cuprinde oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului) a fost contractată firma Salubri Aleşd S.A.

În urma licitaţiilor, zonele 3, 4, 5 şi 6 au acelaşi operator. În zona 3 (compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român), în zona 4 (din care fac parte oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş), în zona 5 (formată din oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara), respectiv în zona 6 (compusă din oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu) va opera compania Ave Bihor SRL.

Fiecare contract semnat este valabil pentru o perioadă de 8 ani, ceea ce înseamnă că operatorii de salubritate desemnaţi îşi vor desfăşura activitatea până în anul 2028.

Operatorii sunt în perioada de mobilizare

În toate zonele adjudecate de ADI Ecolect, operatorii de salubritate sunt acum în perioada de mobilizare. Acest lucru înseamnă că societăţile au preluat infrastructura sistemului judeţean de salubrizare de la Consiliul Judeţean Bihor (staţiile de transfer şi de sortare amenajate în cadrul SMID, respectiv echipamentele achiziţionate) şi pregătesc demararea activităţii de colectare a deşeurilor.

În perioada următoare, în fiecare localitate din Bihor, reprezentanţii operatorilor de salubritate vor contacta toţi proprietarii de imobile, pentru a încheia noile contracte de salubritate. Chiar dacă în prezent deţin astfel de contracte, toţi bihorenii vor trebui să semneze documentele înmânate de noii operatori desemnaţi prin licitaţie publică. Cu acest prilej, fiecare bihorean va afla şi care sunt noile reguli ale colectării deşeurilor, precum şi costul acestui serviciu.

Totodată, operatorii de salubritate vor dota fiecare gospodărie cu cele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor. Mai precis, fiecare gospodărie va primi o pubelă de culoare neagră, pentru deşeurile reziduale, saci galbeni pentru colectarea deşeurilor din metal şi plastic, saci albaştri pentru hârtii şi cartoane, respectiv o pubelă verde pentru sticle. Bihorenii din mediul urban vor primi şi o pubelă maro pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, în timp ce 20.000 de locuitori din mediul rural vor primi containere pentru producerea compostului.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Advertorial! Hb: 10052

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de coronavirus la echipa de polo CSM Oradea
  CSM Oradea nu a făcut deplasarea la turneul de la Brașov. Cei de la Crișul sunt toți negativi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sistem nou de vânzare a biletelor la teatru
  Pentru reprezentaţiile din luna noiembrie se vor putea face doar rezervări de bilete.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr din Aleșd, prins în flagrant în timp ce vindea 105 grame de cannabis. Avea acasă o mini-fabrică de droguri
  Un bărbat, de 26 de ani, bănuit de trafic intern de droguri de risc, a fost prins luni, în flagrant delict, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul Antidrog și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bolojan dă afară cam jumătate din angajații CJ Bihor
  Este doar prima etapă de disponibilizare, până în decembrie e de așteptat că se vor stabili noi concedieri din instituțiile subordonate Consiliului Județean. 26

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alte decese de COVID-19, în Bihor: Cinci decese, în 24 de ore, la persoane cu vârste între 64 – 79 ani
  Două femei, de 69 respectiv 73 de ani și un bărbat de 64 de ani, toți trei în stare gravă la secția de Anestezie Terapie Intensivă, o altă femeie de 79 de ani, internată la secția de Infecțioase și un alt bărbat, de 73 de ani, internat la secția de Pneumologie, au decedat, confirmați fiind și cu coronavirus. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic Bihor: amenzile rutiere au scăzut la jumătate și „a plouat" cu sancțiuni pentru coronavirus
  Probabil printre cei mai afectați de pandemie sunt polițiștii. Din cauza atribuțiilor tot mai multe, Poliția Bihor trebuie, cu aceeași oameni să se achite și de îndatoririle clasice și zilnice. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.