bihon.ro Web analytics

Bihorul, pe locul 3 la sumele solicitate prin programul „Anghel Saligny"

De Georgiana Anghel
Reactualizat la:

Bihorul, pe locul 3 la sumele solicitate prin programul „Anghel Saligny"

Orașul Valea lui Mihai a depus proiecte în valoare de peste 1 miliard de lei
Reactualizat la:
Deși programul a fost creat inițial pentru a ajuta localitățile sărace, Expert Forum atrage atenția asupra faptului că multe solicitări vin de la primării sau consilii județene cu bani.
Scris de Georgiana Anghel - Deși programul a fost creat inițial pentru a ajuta localitățile sărace, Expert Forum atrage atenția asupra faptului că multe solicitări vin de la primării sau consilii județene cu bani.

Autoritățile locale din județul Bihor au depus proiecte în valoare de aproape 5 miliarde de lei la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul programului Anghel Saligny (PNDL 3), potrivit unei analize făcute de Expert Forum.

Astfel, județul Bihor este pe locul 3, în ceea ce privește valoarea proiectelor depuse.

“Dacă ne uităm pe județe, situația este diversă. Suma solicitată de București (fără sectoare), reprezintă 7% din valoarea totală. Apoi urmează Timiș cu 5,8%, Bihor (3,54%), Sibiu (3,42%) și Botoșani (3,12%). Pe ultimele locuri, cu valori între 1 și 1,5% din suma totală solicitată se află Ialomița, Covasna, Dâmbovița, Ilfov și Brăila. Datele ne arată că nu neapărat județele sărace au cerut cei mai mulți bani, având în vedere că în top se află chiar unele dintre cele mai bogate județe din țară”, arată o analiză publicată de EFOR.

Primărie din Bihor, în top

Orașul Valea lui Mihai a depus proiecte în valoare de peste 1 miliard de lei, fiind pe locul 5 pe țară în ceea ce privește valoarea totală a proiectelor depuse, după București, Remetea Mare (Timiș), CJ Sibiu și CJ Neamț. Primarul Nyakó József ne-a declarat că toate proiectele depuse vizează modernizarea străzilor și modernizarea sau extinderea infrastructurii de apă și canalizare.

“Am fost la minister și ne-au sfătuit să depunem cât mai multe proiecte, dacă nu se va putea finanța tot, măcar o parte din ele”, a declarat edilul.

El a subliniat că nici măcar nu a depus toate proiectele necesare orașului. “Ne târguim, că niciodată nu sunt destui bani”, a precizat Nyakó József. Primarul a mărturisit că în Valea lui Mihai au fost realizate mai multe proiecte finanțate prin PNDL 1 și PNDL 2, fără probleme.

FOTO: Expert Forum

Inel rutier

Consiliul Județean Bihor a solicitat peste 230 de milioane de lei prin Anghel Saligny. Banii sunt destinați realizării inelului rutier metropolitan. Este vorba de un drum de aproximativ 20 de kilometri, care va lega localitățile Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Proiectul va fi realizat în urma unui parteneriat realizat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și primăriile celor trei comune.

„Sunt convins că acest proiect, împreună cu celelalte proiecte din zona metropolitană, vor face să avem o mobilitate mai bună a mărfurilor și forței de muncă, un export de prospertitate dinspre Oradea către zona rurală de la 20-30 de kilometri de oraș, șanse mai bune celor din sate pentru un acces mai ușor la locul de muncă, o încuraraje a producției agricole din această zonă și a integrării ei în economia locală”, a spus Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, când a prezentat proiectul.

Bani pentru bogați

Potrivit analizei făcute de Expert Forum, cei mai mulți bani au fost solicitați pentru drumuri, mai exact 60% din suma totală, la care se adaugă 7% pentru drumuri și poduri.

“Pentru apă canal s-au cerut 11 miliarde de lei, adică 8,5% din bani, iar pentru alimentare cu apă 4,9 mld lei, adică 3,6% din bani”, arată documentul.

Sursa citată mai menționează că cele mai multe proiecte au fost depuse de către comune, însă consilii județene cu resurse multe sau București au făcut “solicitări care contrazic logica programului.”

„Desigur că orice unitate administrativ teritorială poate depune proiecte (și că orice primar trebuie să arate în fața alegătorilor că depune proiecte pentru a îmbunătăți situația orașului), însă Saligny ar trebui să rămână în esență un program care să finanțeze localități cu mai puține resurse, nu cele mai bogate primării sau consilii județene din România, chiar dacă și acestea au nevoie de fonduri”, subliniază sursa citată.

EFOR accentuează, din nou, nevoia de transparență “în implementarea criteriilor și solicităm ministerului să publice grila de evaluare pe care o va aplica, pentru a înțelege mai bine de ce unele proiecte vor fi selectate și altele nu și pentru a evita comportamentele clientelare din cadrul PNDL.”

50 de miliarde disponibile

Autoritățile locale au depus proiecte între 23 septembrie și 8 noiembrie 2021. Potrivit EFOR, au fost depuse 7545 de proiecte, cu o valoare totală de 137 de miliarde de lei. Suma disponibilă în cadrul Programului Saligny este de 50 de miliarde de lei.

„În perioada următoare, ministerul le va aproba în limitele creditelor de angajament, prin ordin de ministru. Reamintim că EFOR a criticat modul de reglementare a programului și criteriile de alocare care sunt foarte neclare și pot fi aplicate clientelar”, subliniază sursa citată.

UAT-urile conduse de PSD și PNL au solicitat bani în procente relativ egale, aproape de 39%, potrivit EFOR. Cererile USR constituie un pic peste 2% din bani. UDMR a solicitat 6% din bani.

Bihorul în top și la PNDL 1 și PNDL 2

Într-o analiză anterioară, Expert Forum a arătat că județul Bihor a primit cei mai mulți bani prin programele PNDL. Mai exact, județul nostru a luat 1,5 miliarde de lei prin PNDL 1 și PNDL 2. În Bihor, potrivit datelor furnizate de rapoartele citate, ar exista în jur de 363 de proiecte finanțate prin cele două programe, însă aproximativ 35% din ele au fost finalizate. Mai mult, în jur de 15% dintre lucrări se află la stadiul 0%-10%, asta în condițiile în care cele mai multe au primit finanțările între 2015 – 2018.

Lipsa de transparență

Din analiza contractelor semnate între iunie 2016 și septembrie 2020 de către autoritățile locale, reiese că primăriile PSD au primit 56% din fonduri, în condițiile în care partidul a câștigat 52% din primării. PNL a luat 31% din fonduri, în condițiile în care la locale a luat 33% din primării, potrivit EFOR. Analizele publicate în trecut, pe marginea acestui subiect, au scos la iveală lipsa de transparență a programelor PNDL 1 și PNDL 2. Autoritățile nu au pus la punct un program prin care să se poată urmări cine a primit banii, pe ce criterii și care e stadiul de implementare. Ministerul Dezvoltării a publicat în acest an, pentru prima dată, lista cu proiectele depuse.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cornel says:

  O sa primeasca maxim 10% din cat solicita. Citu e la butoane, nu il uita pe Bolo

 2. tautu says:

  Ei, sa nu ne grabim cu concluziile. “Datele ne arată că nu neapărat județele sărace au cerut cei mai mulți bani, având în vedere că în top se află chiar unele dintre cele mai bogate județe din țară”. Ba da, pe locurile 3 si 5 se afla judete cu un nivel apropiat de saracie, inaintea altora (mult) mai bogate.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate: 25%, s-au forat cei 86 de piloți
  Primăria a anunțat finalizarea procesului de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate. Constructorul lucrează acum la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Numărul firmelor și angajaților din Bihor a crescut în 2021
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ATENȚIE, nu daţi pâine și pufuleți lebedelor de pe Criş!
  În ultimii ani, lebedele și a rațele sălbatice s-au acomodat foarte bine pe râul Crișul Repede, mai ales în zona centrală a municipiului Oradea. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.