bihon.ro Web analytics

Calculul consumului de gaz pe factură, explicat pas cu pas

Calculul consumului de gaz pe factură, explicat pas cu pas

Interpretarea facturii de gaze naturale nu este deloc una facilă, cu atât mai mult cu cât consumul se transmite în metri cubi și se facturează în kilowați-oră.
Interpretarea facturii de gaze naturale nu este deloc una facilă, cu atât mai mult cu cât consumul se transmite în metri cubi și se facturează în kilowați-oră.

Jurnaliștii publicației Aradon.ro au explicat pas cu pas cum putem afla, estimativ, cât va fi factura la gaze naturale. Întrebarea a fost adresată tot mai des de către cititori, mai ales în contextul actual al crizei energetice.

După scandalul facturilor umflate emise inclusiv în Bihor, Gaz Vest îşi suspendă activitatea

Nedumerirea cititorilor are la bază și faptul că pentru gazele naturale consumul citit de pe contor este exprimat în metri cubi, iar pe factură consumul este facturat în kilowați-oră. Explicațiile modului în care a fost transformat consumul de gaze naturale există, într-adevăr, pe fiecare factură, dar pentru foarte mulți consumatori facturile sunt extrem de greu de înțeles.

Formula de calcul

Așadar, pentru a transforma propriul consum de gaz din metri cubi în kilowați-oră (kWh), trebuie utilizată următoarea formulă: numărul de metri cubi se înmulțește cu puterea calorică. Dacă numărul de metri cubi se regăsește pe contorul de gaz, cealaltă valoare este înscrisă pe factura de gaz. Așadar, luând o factură mai veche, veți putea vedea numărul puterii calorice (PCS).

PCS sau puterea calorică

Puterea calorică este energia termică eliberată atunci când un gaz este ars și este exprimată în kWh/mі. Această valoare depinde direct de compoziția gazului. Cu cât conținutul de metan este mai mare, cu atât este mai mare puterea calorică. Puterea calorică a gazului se referă întotdeauna la așa-numita stare standard. Aceasta este prescrisă conform DIN 1343 și corespunde unei presiuni de 1,01325 bar, o temperatură de 0 ° C și o umiditate de 0%.

Exemplu concret

Iată în continuare un exemplu concret de transformare a consumului de gaz: consumul – diferența între indexul vechi și cel nou, 252 metri cubi. Potrivit facturii anterioare PCS (kWh/mc) este de 10,493. Așadar cantitatea de kWh este de 2.644,236.

Alte variabile în calcularea prețului

Preţul final al gazelor naturale include preţul de furnizare fix, până la actualizarea acestuia conform prevederilor contractuale, costul de transport şi de înmagazinare și tarifele de distribuție. Tarifele de transport și de distribuție sunt reglementate, disponibile pe pagina de internet ANRE (www.anre.ro) și sunt stabilite prin ordine/decizii ANRE și nu pot face obiectul negocierii.

Nicolae Ciucă a anunțat noile plafoane la facturile de energie și gaz. Peste un milion de facturi vor fi refăcute

11 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Preturi umflate says:

  toti guvernantii si politrucii parveniti si talhari motiveaza ca scumpirile uriase de 5 ori la gaze se datoreaza scumpiri gazelor livrate de rusi dar noi importam cam cca. 25% din consumul total de gaz si nici rusii nu au scumpit gazele atat de mult ca sa se justifice hotiile guvernantilor si furnizorilor talhari de la putere care au scumpit unii gazul de 5 ori fata de pretul din tomna, aceste argumente ale guvernantilor si politrucilor talhari de 4-5 ori nu are nici o justificare decat lipsa de competenta, abuz, rea intentie, smecherie, si hotie facuta asupra consumatorilor, asa ceva este inadmisibil.

 2. Lucian says:

  Sa luati voi din redactie explicatia asta “pas cu pas” si daca veti intelege ulterior factura de gaze, sunteti genii.Dar ma indoiesc!

 3. Cât are says:

  1. Dacã PCS,, variazã” de la facturã la facturã, cum se poate calcula compensarea? cu,, ajutorul” ANRE…?
  Dacã în mc aratã un contor de gaze, transformarea” cine o poate controla?
  DACÃ NU SE POATE CONTROLA ATUNCI NU ARE CE CÃUTA LA CALCUL
  ANPC AR TREBUI SÃ SE SESIZEZE.

 4. Schimbarea la faţã says:

  Dacã factura este în lei/ mc se poate menţiona pe facturã,, stimate client, v-am dat x,xxxxx kcal pe mc, recomandãm plata pe faţã.

 5. Versus says:

  Puteti sa ne spuneti daca acest PCS este corect comunicat de catre furnizor? Atata timp cat pe conducta mai circula si aer, consider aceasta transformare o hotie, o jecmaneala a intrusilor europeni care detin societatile de distributie.

 6. Yo says:

  Articol de 2 lei. N-ați lămurit nimic. De exemplu n-ați spus ce se aplică întâi: plafonarea sau compensarea?

 7. Anna Bella says:

  Un articol mai slab ca acesta, nu am citit… am pierdut acele câteva minute prețioase, din viața mea… Dați-vă demisia!

 8. Andrei says:

  Acel ”PCS” NU ESTE CONSTANT ! Foarte multi se plang ca centralele merg intruna fiindca gazul nu are puterea de a incalzi apa ! metricubii se duc dar calorie nucu si noi platim aer la pret de gaz ! Hotie pe fata si nu poti dovedi, valoarea PCS se de fineste odata pe luna si in rest fac ce vor ei !

 9. Consumator says:

  In urma unor analize atente după montarea unei centrale pe gaz,acum 15 ani, consumul era în luna decembrie de 320 mc. Acum fara nici o modificare consumul a fost 535 mc. Ce circula pe conducte și i se spune tot gaz?

 10. Aniaa says:

  Răsfoiți mai întâi câteva articole din lege..și apoi pas cu pas lăsați-vă de jurnalism. Un articol de doi lei, care nu lămurește nimic, sunteți penibili.

 11. Nae says:

  titlul ma duce la cu totul altceva!! Chiar asa de incpabili sunteti? Ce draqu inseamna la voi pas cu pas? E ca in cartea aia vestita a lui Iohanis? Mai baieti daca nu va pricepeti ori intrebati ori va lasati, ca asa deveniti handicapati …..

 12. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.