bihon.ro Web analytics

INTERVIU | Cataramă anunță „destructurarea cartelurilor bancare” și concurență românească la multinaționale

Reactualizat la:

INTERVIU | Cataramă anunță „destructurarea cartelurilor bancare” și concurență românească la multinaționale

Viorel Cataramă străbate județul pentru a-i convinge pe bihoreni să-l voteze Foto: D.P.
Reactualizat la:
Candidatul Pro România pentru Senat afirmă că Statul Român favorizează importurile în detrimentul exporturilor. Propune impozitarea cu 95% a dobânzilor bancare peste media UE și concurență autohtonă la „monopolul multinaționalelor”, în folosul producătorilor români.
Candidatul Pro România pentru Senat afirmă că Statul Român favorizează importurile în detrimentul exporturilor. Propune impozitarea cu 95% a dobânzilor bancare peste media UE și concurență autohtonă la „monopolul multinaționalelor”, în folosul producătorilor români.

Aveți o afacere în județul Bihor, o fabrică de mobilă Elvila la Beiuș. Cum vă merge afacerea?

VIOREL CATARAMĂ.: Relativ prost, așa cum merge toată România. Pentru că fabrica este orientată, în proporție de peste 90%, la export, iar România duce o politică de descurajare a exporturilor și de încurajare a importurilor.

Concret, care sunt dificultățile pe care le întâmpinați în activitatea dvs?

V.C.: Un curs de schimb valutar menținut artificial în jos de către instituțiile Statului Român, pentru a încuraja importurile. În ultimii ani, toate prețurile, inclusiv salariile s-au majorat cu cel puțin 30%, în timp ce euro s-a depreciat cu circa 5%. Astfel, a devenit cea mai ieftină marfă în România, prin urmare favorizează importurile și blochează exporturile. Blochează, astfel, producția firmelor românești inclusiv pe piața internă, datorită importurilor.

De ce credeți că se întâmplă acest lucru, de ce se aplică această strategie?

V.C.: Din lipsă de patriotism, din neștiința și din prostia celor care au condus România în ultimii 30 de ani.

Ce soluție vedeți?

V.C.: Propun să revenim la un stat suplu, care să susțină capitalul românesc, capitalul autohton. Statul trebuie să susțină acumularea de capital, bazată pe exporturi și pe sprijinul efectiv al instituțiilor statului pentru firmele românești. Adică exact invers față de ce se întâmplă acum. Statul ar trebui să susțină activitatea ramurilor, îndeosebi a agriculturii, așa cum și alte țări fac acest lucru.

Dvs sunteți candidat pentru Parlament. Concret, ce măsuri propuneți?

V.C.: Destructurarea cartelurilor bancare. Statul să nu se mai împrumute la băncile românești, care într-o asemenea situație vor fi nevoite să își plaseze fondurile numai către sectorul privat, creditând planurile de afaceri. Propun impozitarea cu până la 95% a dobânzilor percepute de bănci peste media europeană. Politica de impozitare este un atribut suveran al Guvernului României.

Apoi, spargerea monopolului multinaționalelor. Statul va sprijini firmele românești să dezvolte activități complementare. Și vă explic: se vor reînființa magazinele de cartier deținute de firme cu capital românesc, ca o contrapondere la hypermarketuri. Doresc să creez concurență românească acestor multinaționale, care în acest moment dețin monopol.

Avem nevoie de o politică de curs valutar care să stimuleze exporturile și să descurajeze importurile. Astăzi, Carrefour ia cartofi din alte părți, pentru că sunt mai ieftini cu 30% decât cartofii din România.

O altă măsură: acordarea de subvenții corecte agriculturii, ca să-i fac competitivi, la nivelul subvențiilor din Uniunea Europeană.

De asemenea, scutirea de impozit pentru IMM-uri, pentru profitul reinvestit, pentru profitul realizat dn exporturi și pentru angajarea de personal. Voi susține reducerea taxării muncii, de la 42% la 35%.

Cine vă sprijină pentru implementarea acestor măsuri, pe care unii le-ar putea vedea ca fiind împotriva principiilor Uniunii Europene, în privința liberei concurențe și a pieței unice?

V.C.: Din contră, eu vorbesc despre spargerea monopolurilor și crearea unei concurențe reale, în România. Eu vorbesc despre creșterea economică a României și creșterea nivelului de trai din sectorul privat. Niciuna dintre măsurile propuse nu încalcă regulile UE. Sprijinul acestor politici mă aștept să vină din partea tuturor celor care lucrează în sectorul privat din România, cetățeni care împreună cu familiile se cifrează la 5,5 – 6 milioane de români.

Vă definiți ca liberal, ca om de dreapta, dar iată că ați ajuns să candidați într-un partid pe care Victor Ponta îl descrie ca fiind de centru-stânga. Cum vă simțiți în Pro România și ce trebuie să înțeleagă oamenii din virajul dumneavoastră?

V.C.: Pe fruntea mea scrie liberal, de dreapta. Din păcate, în România există mult mai mulți liberali de stânga. Dintre toate partidele parlamentare, cel mai de dreapta partid este Pro România, pentru că nu este relevant cum declari tu că te numești, ci este foarte important ce politici promovezi. Eu fac parte din aripa liberală din Pro România, liberalism de dreapta. Iar măsurile propuse de mine sunt măsuri eminamente de dreapta.

Comandat de Partidul PRO Romania Filiala Bihor, Publicat de Inform Media Press SRL. CMF 11200008

Publicitate electorala CH 11010

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. garcea says:

  Mai elefantule ! Si eu anunt apocalipsa si pe tine ca primul sal duca dracu,hot securist ce esti ! Mai lasa gargara,oricum sanse zero sa te voteze cineva,poate,daca erai in tiganiada ta,peste Carpati,acolo mai gaseai fraieri !

 2. sode says:

  Stefan Gheorghiu s-a inchis de mult , firmele rumunesti face kkt scump ca intodeauna , lvila si multi altii face numai kkturi scumpe , e timpul altora , multinationale ai de ales ce cumperi de la ele , daca nu esti precaut , in cartiere e jocuri de noroi si secandhendurile crasmele senchid , foarte bine , sa mearga si micii escrocci care au facut rivolutia la dat cu sapa print spania .
  si fii lor epigoniii de kk la brutarii .

 3. firicel says:

  toti producatorii romani si parveniti se plang ca multinationalele le fac romanilor rau, pai mai fraierilor faceti si voi marfuri de calitate si la preturi accesibile cat mai mici, dar voi vreti sa produceti putin, marfuri de calitate indoielnica si la preturi mari inaccesibile, asa se comporta noii capitalisti care se plang tot timpul dar ei fac averi de zeci de milioane unii dintre ei dar se vaita mereu in loc sa-si vada de treaba.

 4. parinte says:

  si cand producatorii romani produc mizerii, asta sa cumparam? Este democratie daca ai uitat, este liber la cponcurenta si lucrul acesta face bine tuturor. Auzi tu impozitare cu 95%, tu te auzi cand vorbesti?
  BIHON, de ce bagati in seama aceasta nulittate PRO minciuna, ati fost sa-i faceti poza la PRO sau ce o fi
  Oare asa exemplu bun este el pt societate?

 5. pui de lele says:

  daca , virgula carrefour e asa de ticaloasa, de ce nu i da afara patronul pop din crisu? vorbe pt fraieri, ei numara mangotii si rad de tine, fraierul…”fara blat ma m saturat”, sa mori tu , kktule?

 6. claudiu says:

  pe frunte ta scrie prostie, si ai o frunte cat o zi de aratura
  sper ca materialalele comandate la toate jurnalele, sunt platite, altfel dupa alegeri, tu te alegi cu un sut in cur si ei fara bani

 7. unul says:

  viorel ”alup igus”

 8. Ati says:

  Baii indivudul asta e.prost de legat dar si firma asta care pentru bani posteaza ideile staliniste unui cretin care poate are o facultate luata pe ţuica si juma de porc , mie scarba deja de cate ori deschid pagina , nu va satura nimeni de prosti si prostie , pentru bani poti da apa la moara pentru toti prostii din judet , muie ba cacatilor .

 9. Poporul nemernic says:

  Marș la kkt, Mitica! Stați acolo in sudul vostru corupt și infect! Gaozarilor!

 10. Bau says:

  Sper sa nu mă inșel dar dacă imi aduc bine aminte Catarama a fost implicat in devalizarea Bancorex.

 11. Sandu2100 says:

  Sa ne explice CATARAMA, cum a pus el mana pe o multinationala , el nu a creat nimic

 12. Anonimul says:

  Nu vorbeste prostii, insa ce a pazit in toti acesti 30 de ani ? Varsta sa-l fi facut mai intelept ?

 13. Marcel says:

  Un șmecher să nu zic hoț. Teoretic îmi datorează 200 mărci când m,a convins să depun bani la SAFI, fondul mutual al oamenilor de afaceri , unde Cataramă era președinte. Tot el că patron la Elvila, a cerut împrumut de la SAFI o mare sumă de bani. S,a dus la SAFI și și,a aprobat împrumutul, la o dobândă muuult mai mică decât piața. Așa a fraierit Viorel multi romani. Cei tineri ar trebui să știe

 14. Mata says:

  Ba da cat va da asta de tot il puneti pe prima pagina in fiecare zi ….

 15. Petre says:

  Sa dea el salarii decente la fabrica de mobila din beius. Acest specimen este un fals total, vine in bihor sa prosteasca lumea

 16. Capas says:

  Baaa, dar mai terminati cu cctul de Catarama!!!

 17. Vivy99 says:

  Carpa aia obosita si imbotita pe post de paravan facuta din gunoi (gunoi ca si tine) arata caracterul unui om care toata viata lui a furat si a trait pe spinarea altora.
  Cred ca stii ca oricare roman te incadreaza la junk.
  La varsta ta este umilitor sa fii atat de umilitor.

 18. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.