bihon.ro Web analytics

Catolicii retrăiesc patimile lui Isus

Reactualizat la:
Creştinii catolici se află în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Isus.
Scris de Demian - Creştinii catolici se află în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Isus.

Creştinii romano-catolici marchează, Vinerea Mare – ziua în care a fost răstignit Hristos. În această zi de doliu şi de post negru, credincioşii retrăiesc patimile Mântuitorului. Mulţi dintre credincioşii greco-şi romano catolici au refăcut, miercuri seara, Drumul Crucii. Câţiva tineri au interpretat momentele prin care a trecut Isus, în urmă cu peste două milenii, cu o coroană de spini pe cap şi cu o cruce uriaşă în spate. Procesiunea a adus aminte de momentele de durere suferite de Mântuitor când a fost dus spre a fi crucificat.

Dacă duminică, 1 aprilie, ortodocşii şi greco-catolicii celebrează Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, romano-catolicii au marcat această sărbătoare în 25 martie.

Romano-catolicii au celebrat Joia Mare, când Liturghia Crismei (a uleiurilor) a fost celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, împreună cu preoții diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii au reînnoit promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea, au fost sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă). Seara, episcopul va oficia Liturghia în amintirea Cinei de Taină, când, urmând exemplul lui Cristos, arhiereul diecezei a săvârşit ritualul „spălării picioarelor” la 12 bărbaţi. Gestul este un semn de umilință și de dragoste creștinească. Liturghia a fost urmată de o seară de veghe.

Celebrări

În Vinerea Mare, după-amiază, de la ora 15.00, în parcul Palatului Episcopal, va avea loc devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea parohiilor din Oradea.

Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00.

În Sâmbăta Mare, pe 31 martie, între orele 10.00-20.00 va fi program de veghe și adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt. Vigilia Pascală va începe la ora 21.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Vigilia pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.

Duminică, 1 aprilie, romano-catolicii vor sărbători Învierea Domnului. În Ziua de Paşri liturghia de dimineaţă, va începe la ora 08.00 şi va fi urmată de binecuvântarea alimentelor.

Liturghia arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11:00, în Catedrala de pe Şirul Canonicilor. În cadrul liturghiei, corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va fi celebrată o liturghie de seară.

În lunea Sfintelor Paşti (2 aprilie), în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate la orele 8.00, 11.00 și 18.00.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.