bihon.ro Web analytics

Catolicii retrăiesc patimile lui Isus

Reactualizat la:
Creştinii catolici se află în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Isus.
Scris de Demian - Creştinii catolici se află în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Isus.

Creştinii romano-catolici marchează, Vinerea Mare – ziua în care a fost răstignit Hristos. În această zi de doliu şi de post negru, credincioşii retrăiesc patimile Mântuitorului. Mulţi dintre credincioşii greco-şi romano catolici au refăcut, miercuri seara, Drumul Crucii. Câţiva tineri au interpretat momentele prin care a trecut Isus, în urmă cu peste două milenii, cu o coroană de spini pe cap şi cu o cruce uriaşă în spate. Procesiunea a adus aminte de momentele de durere suferite de Mântuitor când a fost dus spre a fi crucificat.

Dacă duminică, 1 aprilie, ortodocşii şi greco-catolicii celebrează Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, romano-catolicii au marcat această sărbătoare în 25 martie.

Romano-catolicii au celebrat Joia Mare, când Liturghia Crismei (a uleiurilor) a fost celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, împreună cu preoții diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii au reînnoit promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea, au fost sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă). Seara, episcopul va oficia Liturghia în amintirea Cinei de Taină, când, urmând exemplul lui Cristos, arhiereul diecezei a săvârşit ritualul „spălării picioarelor” la 12 bărbaţi. Gestul este un semn de umilință și de dragoste creștinească. Liturghia a fost urmată de o seară de veghe.

Celebrări

În Vinerea Mare, după-amiază, de la ora 15.00, în parcul Palatului Episcopal, va avea loc devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea parohiilor din Oradea.

Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00.

În Sâmbăta Mare, pe 31 martie, între orele 10.00-20.00 va fi program de veghe și adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt. Vigilia Pascală va începe la ora 21.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Vigilia pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.

Duminică, 1 aprilie, romano-catolicii vor sărbători Învierea Domnului. În Ziua de Paşri liturghia de dimineaţă, va începe la ora 08.00 şi va fi urmată de binecuvântarea alimentelor.

Liturghia arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11:00, în Catedrala de pe Şirul Canonicilor. În cadrul liturghiei, corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va fi celebrată o liturghie de seară.

În lunea Sfintelor Paşti (2 aprilie), în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate la orele 8.00, 11.00 și 18.00.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șofer prins de radar circulând cu 145 km/h pe D.N.1
  Mai mult de jumătate dintre amenzile date în weekend (229), în valoare de 100.360 de lei, au fost pentru viteză: 140.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Constructorii români de autostrăzi și-au făcut asociație
  Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi solicită crearea „Primului Pact Național pentru Autostrăzi” la care să adere toți factorii decizionali implicați.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se împlinesc 10 ani de la decesul fetiței Patricia, decedată în spital, din neglijență
  Dacă ar fi trăit, acum ar fi avut 15 ani. Dacă ar fi trăit, părinții nu ar mai fi fost nevoiți să lupte cu toate autoritățile statului pentru un caz de malpraxis.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei cazuri noi de coronavirus depistate în Bihor, în ultimele 24 de ore
  Autoritățile au transmis bilanțul oficial, reprezentantiv zilei de luni, 25 mai. Potrivit acestuia, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de coronavirus în județul Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Finanțări în construcții, producție sau HORECA
  Se pot obține fonduri cuprinse între 2 milioane de euro și 6 milioane de euro.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Calendarul examenului de Bacalaureat 2020, aprobat
  Ministerul Educației a aprobat noul calendar de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat din acest an şcolar. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.