bihon.ro Web analytics

Centrala pe biomasă de la Săcueni, pierderi de zeci de milioane de lei

De Georgiana Anghel

Centrala pe biomasă de la Săcueni, pierderi de zeci de milioane de lei

Uzina a fost inaugurată în 2016 FOTO: energynamics.ro
Consiliul Județean Bihor caută soluții pentru a face uzina profitabilă, aceasta fiind pe pierderi încă de la punerea în funcțiune.
Scris de Georgiana Anghel - Consiliul Județean Bihor caută soluții pentru a face uzina profitabilă, aceasta fiind pe pierderi încă de la punerea în funcțiune.

Centrala pe biomasă de la Săcueni, o investiție de 23 de milioane de lei, construită cu bani europeni, fonduri de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Bihor, este de cinci ani de zile pe pierderi. CJ Bihor nu a reușit încă să estimeze gaura făcută în buget, însă potrivit lui Călin Gal, vicepreședinte al instituției, uzina are cheltuieli anuale de 5,2 milioane de lei și venituri de cel mult 1 milion de lei.

Soluții pentru profit

Județul încearcă acum să o facă profitabilă. Pentru asta însă, este nevoie de și mai mulți bani, deoarece centrala nu funcționează la capacitate maximă din cauza unor probleme tehnice. Până acum, noua conducere a CJ Bihor a investit deja 250.000 de euro doar în service, plus 100.000 de euro în aprovizionare, pentru că fără materie primă nu există nici produs finit. „Am repus-o în funcțiune și încercăm să producem cât mai multă energie. Trebuie să punem la punct toată partea tehnică problematică, deoarece din cauza acestor defecțiuni, o secțiune a centralei nu a funcționat”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor.

Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor

Practic, înainte de expirarea celor cinci ani de zile de la darea în folosință și înainte de recepția finală a lucrărilor, uzina are probleme de funcționare.

„Facem o evaluare tehnică, cu specialiști din domeniu, să identificăm viitoare posibilități pentru ca centrala să devină funcțională tehnic și profitabilă financiar”, a mai precizat Gal.

Acesta a adăugat că deși uzina produce și energie termică, până acum a fost utilizată doar energia electrică.

„Nu s-a folosit deloc energia termică”, a subliniat sursa citată.

Mai mult, din cauza unor probleme cu mecanismul SCADA, uzina nici măcar nu are posibilitatea de a încheia contracte pentru furnizarea energiei produse. „Nu putem încheia contracte cu unități economice. Avem o problemă pe o anumită procedură și mecanism numit SCADA, care trebuie adus la nivel de funcționare și doar în baza lui putem face contractele de furnizare”, a spus vicele CJ.

Amplasată greșit

Uzina a fost de la început destinată eșecului. Asta datorită locului în care a fost amplasată.

„Pierderile sunt cauzate de mai multe cauze. Una dintre ele ar fi faptul că a fost construită într-un loc în care materia primă nu e de ajuns. În mod normal, acest tip de centrale se amplasează în zone cu ferme mari, industriale, unde se pot folosi dejecțiile la producerea curentului electric. Pentru masă verde, uzina are nevoie ca materie primă de porumb siloz și secară siloz, fiind necesare anual 400 – 450 de hectare”, a explicat Călin Gal. Al doilea aspect care a dus la pierderile masive înregistrate în acești cinci ani de funcționare e strâns legat de probleme de funcționare, de organizare, dar – potrivit lui Gal – și de construcție. „Avem nevoie de bugete consistente pentru ca să le remediem”, a subliniat reprezentantul CJ Bihor.

Județul speră să găsească soluții pentru a face uzina funcțională și profitabilă. „Analizăm toate posibilitățile. Suntem în discuții și cu primăriile din zonă și dorim ca ea să ajungă să deservească agenți economici sau companii din parcul industrial care se va construi la Săcueni”, a conchis Călin Gal.

Uzina include o instalație de co-generare, care transformă materie primă formată din masă verde (70%) și dejecții animale (30%) în energie electrică. Puterea instalată este de 548 kW, cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 de tone.

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. psd says:

  Postacii la pamanat, nici un comment ?

 2. Elvira says:

  acesta este un exemplu de cheltire a banului public fara nici o justificare a udmr care in frunte cu sany au sifonat banii de la buget si si-au pus oamenii lor in functii de conducere fara sa aiba nici o competenta si pentru care nu raspunde nimeni, dosarul de coruptie a lui sany kis se tergiverseaza aiurea de ani de zile

 3. Zic și eu says:

  Și Bolojan dă lecții primului ministru cum să investească banii . Mai bine s-ar uita în ograda proprie. Bani publici aruncați aiurea numai să spunem că noi facem ceva.

 4. xxx says:

  Da ca parca CETul din Oradea tare rentabil e. Cand toti specialistii de la Cet au spus sa nu-l faca pe gaz ca nu e rentabil si pe viitor se va dovedi catastrofal, IDIOTUL s-a incapatanat sa-l faca, si uite ca deja polueaza ca vechiul CET si vor trebui achitate certificatele de poluare.

 5. Ati says:

  E de calitate proasta gazul produs si distruge motoarele , poti sa-l futi , din cauza asta cheltuielile pentru intretinere vor fi permanent mai mari decat pot sa produca , qued .

 6. Mai multe staţii, independențã energeticã says:

  Fermele se pot face, masa verde se poate cumpãra, drum pe care poate fi adusă este drumul expres.

 7. Lori says:

  Stati linistiti… interesele sunt interese…🤔

 8. Mapamond

  Certificate false COVID, atribuite lui Adolf Hitler şi Mickey Mouse, valabile în Elveţia
  Certificatele Covid false au circulat în Europa miercuri, timp de câteva ore. Două dintre ele sunt atribuite lui Adolf Hitler, iar un al treilea lui Mickey Mouse. Problema a fost semnalată şi de experţi pe Twitter.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă licitație pentru reabilitarea Policlinicii Mari, viitorul sediu al CJ Bihor
  Contractul semnat în 2020, pentru reabilitarea imobilului, a fost reziliat de actualul președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea
  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A găsit un proiectil din al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare
  Un muncitor a găsit un proiectil provenit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare din localitatea bihoreană Sâniob.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parte din povestea lumii, Emil Rengle mărturisește: „Sunt Dumnezeu, sunt pasiune, libertate, mișcare...”
  „Când îl văd pe Rengle, văd dans”, mărturisește celebru artist Damian Drăghici. 2

  Angajari BIHON

  Inform Media Press angajeaza Oficiant presa - preluare anunturi mica publicitate

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.