bihon.ro Web analytics

Copiii medicilor decedați de COVID primesc pensie de urmaș

De Dan Birta

Copiii medicilor decedați de COVID primesc pensie de urmaș

Modelul declarațiilor și formularele tipizate se găsesc pe site - ul Casei Județene de Pensii Bihor, precum și la sediul institutiei.
Scris de Dan Birta - Modelul declarațiilor și formularele tipizate se găsesc pe site - ul Casei Județene de Pensii Bihor, precum și la sediul institutiei.

Potrivit informațiilor primite de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bihor, având în vedere ultimele modificări legislative, urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul Covid – 19 beneficiază de pensia de urmaș.

Beneficiari

Conform Legii nr. 56/15.05.2020, modificată și completată prin O.U.G nr. 116/2021, prevăzută de art. 4 alin (1), lit. b) din lege, beneficiază de pensie de urmaș copiii pană la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă își continuă studiile într–o formă de învățământ organizată potrivit legii până la terminarea acestora fără a depăși vârsta de 26 ani.

De asemenea, beneficiază de pensie de urmaș și copiii pe toată durata invalidității de orice grad dacă aceasta s-a ivit înainte de împlinirea vârstei de 16 ani sau, în timpul cât își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii până la terminarea acestora fără a depăși vârsta de 26 ani.

Mai beneficiază de pensie de urmaș soțul supraviețuitor, pe timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevazută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, dacă nu se recăsătorește.

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin aplicarea procentului de 75% asupra salariului de bază avut de personalul medical la data decesului, indiferent de numărul de urmași indreptățiți.

În cazul decesului ambilor părinți, copiii urmași beneficiază de același cuantum al pensiei de urmaș rezultat prin însumarea drepturilor calculate după fiecare susținător.

În cazul în care nu exista urmași, ambii părinți ai celui decedat beneficiază de ajutor lunar, dacă cel decedat era unicul susținător al părinților săi (conform art. 5 din lege).

Cuantumul ajutorului lunar reprezintă 50% din nivelul pensiei de urmaș stabilite potrivit art. 4 alin. (1) lit. b) din lege.

Documente suplimentare

În vederea acordării drepturilor prevăzute de Legea nr. 56/2020, cu modificările și completările ulterioare, cererea se depune la casele teritoriale de pensii în condițiile prevăzute la art. 103 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

În afară de actele prevăzute la art. 76 alin (1) lit. c) din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG. NR. 257/2011 cererea pentru acordarea pensiei de urmaș prevăzută de Legea nr.56/2020 va mai fi insoțită după caz de: adeverința eliberată de angajator prin care să se facă dovada că anterior decesului, susținătorul decedat a avut calitatea de personal medical, respectiv că s-a încadrat în una din categoriile de personal prevăzute la art. 2 alin. ( 1 ) din Legea 56/2020; cazier judiciar / declarație pe propria răspundere a urmașului că susținătorul decedat nu a fost condamnat definitiv ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții; adeverintă cu salariul de bază avut la data decesului; declarație pe propria răspundere a părinților că se aflau în întreținerea persoanei decedate și că nu există alți urmași în înțelesul Legii nr.56/ 2020; declarație pe propria răspundere a soției supraviețuitoare/ soțului supraviețuitor că nu s-a recăsătorit în cazul în care aceasta/acesta solicită pensia de urmaș.

Modelul declarațiilor și formularele tipizate se găsesc pe site – ul CJP Bihor, precum și la sediul institutiei, Oradea,str. Dunarea nr. 6.

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Marius says:

  Foarte bine. Iar cei care au PFA cu toate ca platesti tot la stat nu se considera vechime in munca. Al naibii ca deja aproape toate categoriile de la stat primesc pensii speciale. Bine ca cei din privat cand ajung la pensie o sa ai maxim 30% din salar pensie.

  • Paul says:

   Da. Cand spun ca avem o tara de kkt asa este . Este o tara de kkt cu o conducere pe masura. Mi-e rusine ca m-am nascut in jegul asta de tara.

  • antiprosti says:

   pai de unde atatia bani pt pensii speciale la toata lumea ? abia ajung banii pt sarmanii care au “trudit la greu” in sistemul bugetar .

  • sebastian says:

   Politistii merita pensii speciale. Nici o munca pe lumea asta nu e mai grea ca cea de politist. Cele de politie nu sunt pensii speciale, sunt de serviciu.

 2. unul says:

  Legea asta ar trebui sa fie valabila pentru urmasi tuturor morti de covid asa cred eu ca ar fi corect ca nu doar prunci alora trebuie sa manance nu doar parteneri de viata ale cadrelor medicale trebuie sa traiasca mai bine la pensie
  Veti spune ca doar ei sau sacrificat ,eu zic ca se sacrifica si cei din alimentatie publica nui asa transport in comun si altii
  Si atunci legea nu ar trebui sa fie discretionara dar bugetul nu permite din cauza pensiilor speciale de sute de mi de lei si cheltuielilor aiurea care se fac din buget pt toate smecheriile si eroi revolutiei etcpentru culte si partide si cineva sa gandit hai sa mai inventam ceva ca morti astia foste cadre medicale nu au castigat destul in viata sa le inventam noi niste pensii de urmasi ca parca ar lua din cufarul fermecat care se reumple la loc um iei din el
  Interesant cadrele medicale cand sau facut medici asistenti etc nu stiau ce riscuri isi asuma lucrand in acel mediu nui asa?
  Ori de alte boli nu risca sa moara doar de covid cum nimeni nu mai moare de cancer etc

  • cetatean says:

   corect ! urmasii celor decedati in spitale din cauza malpraxisului medical de ce nu primesc pensii de urmas ?

   • marius says:

    Lasa ca vine iar PSD la putere si vor da pensii speciale la medici, primari, consilieri, profesori, cam la toti de la stat. Doar sa aiba votanti. Iar privatii vor munci pana la 70-75 de ani si pe pensii de nimic. iar banii de la pilonul 2 pot fi luati si dati tot la pensii speciale.

 3. marius says:

  Si neaparat pensiile speciale sa fie mostenite de familia decedatului vreo 7 generatii, de catre toti membrii familiei

 4. Robespierre says:

  Nu mai platiti statului nimic!

 5. Carol says:

  Toti politrucii au promis că vor desfintata pensiile speciale sau ca le vor impozita cu 75% dar după alegeri nu au făcut nimic în acest sens, iar acum au inventat alte pensii speciale ceea ce este inadmisibil ca unele categorii de salariați de la stat sa aibă pensii speciale.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.