bihon.ro Web analytics

Corespondență din Roma: Al șaselea simț, simțul civic

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Corespondență din Roma: Al șaselea simț, simțul civic

Reactualizat la:
Alina-Maria Balaj este asociat în Biroul de Comunicarea al Universității Pontificale Santa Croce și al Centrului de Cercetare Markets Culture and Ethics, Roma. Tânăra din Ştei este absolvent de Jurnalism și Relații Internaționale, Universitatea Oradea.
Scris de Veronica Bursașiu - Alina-Maria Balaj este asociat în Biroul de Comunicarea al Universității Pontificale Santa Croce și al Centrului de Cercetare Markets Culture and Ethics, Roma. Tânăra din Ştei este absolvent de Jurnalism și Relații Internaționale, Universitatea Oradea.

Nu știu cât de relevante mai sunt cifrele în aceste zile în condițiile în care ele variază de la 24 de ore la 24 de ore. Italia, Europa și întreaga lume traversează momente suprarealiste. Guvernele occidentale fac față cu greu gestionării unei crize sanitare, în spate este o continuă criză comunicațională generată de valuri de dezinformări și panică, și spațiul economic se pregătește de schimbări.

Criza ca eveniment social nu se oprește aici. Ea începe și se manifestă de la cea mai mică unitate: omul. Distanțierea socială este o provocare care trebuie acceptată necondiționat. Solidaritatea primește azi alte coordonate. Să stai cât mai departe de cel drag poate fi cea mai mare dovadă de caritate. Pentru poporul italian a fost poate cel mai greu de înțeles faptul că izolarea este unicul aliat în lupta împotriva virusului. Circumstanțele au impus schimbări sociale în viețile celor din peninsulă, iar aici mesajul a fost înțeles: pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, dar și pentru a evita colapsul unui sistem sanitar performant, cum este cel din N-ul Italiei, Decretul-Lege ”Cura Italia” din 11 martie trebuie respectat.

În alt plan, era greu de imaginat un papă, după rugăciunea duminicală Angelus, privind îndurerat la goliciunea Pieței Sfântului Petru. Panica și frica sunt și aici, pentru că fac parte din ființa umană, dar solidaritatea, calmul, bunul simț și responsabilitatea se fac simțite deopotrivă. La nivel individual, cea mai grea provocare acum rămâne conviețuirea, arta de a trăi împreună sau pe de altă parte singurătatea. E drept totodată că optimismul unei credințe autentice îi poate fi omului un mare ajutor. Sunt clipe în care Biserica dovedește faptul că nu e doar o construcție materială, ci mai cu seamă una spirituală. În Italia, Biserica Catolică a donat deja 100 de mii de euro la Caritas Italia, iar Conferința Episcopală Italiană a oferit 10 milioane de Euro celor 220 de Asociații Caritas Diecezane italiene.

Vor fi schimbări pe toate planurile. Familiile se redescoperă, se reconfigurează relații, este un timp al conversiunii interioare și sociale. Oamenii apropiați ne sunt la un click distanță, însă momentul îmbrățișării unui părinte drag este imprevizibil, momentan. O generație pleacă pentru ca o alta să-și schimbe perspectiva asupra vieții, familiei, prieteniilor sau societății.

Extrapolând ideea de familie, în aceste momente vin puse în lumină fragilitatea și limitele Uniunii Europene. Tocmai, acum mai mult ca niciodată ne putem da seama că este nevoie de mai multă uniune, o mai mare solidaritate și comunicare între popoare, pentru că virusul nu ține cont de granițe. România e și ea în această schemă, dar mai mult de atât fiecare cetățean al ei. În afara granițelor ne rămân în front, în linia I, peste 10.000 de cadre medicale care luptă cot la cot pentru viață alături de colegii lor străini, în tranșee.

Pe de altă parte au fost români care au ales să plece, alții au ales să rămână în occident. Nu sunt de condamnat nici unii, nici ceilalți. De condamnat rămân nerespectarea deciziilor impuse de către statele în care aceștia se află, falsa mărturie sau iresponsabilitatea de a-i expune pe ceilalți la riscuri mai mari decât își imaginează. Trebuie să înțelegem că ceea ce se întâmplă în Italia este un semnal de alarmă pentru cei de acasă. În afară de respectarea rigorilor impuse de guverne e important și consumul de informație oficială venită din partea autorităților. Știrile ce induc panică, dezinformări, dezbinări în baza discursului și a afinităților politice nu au nicio relevanță, pentru că în fața virusului și a pericolului suntem toți egali: oameni.

Acum e simplu și matematic. În timp ce guvernele și sistemele sanitare fac mari eforturi să țină situația sub control, putem alege să punem capăt situației într-un timp cât mai scurt. Este nevoie să ne dezvoltăm un al șaselea simț: simțul civic. Cine ar fi zis că o pandemie poate să depindă de fiecare cetățean în parte?

Alina-Maria Balaj

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Marian says:

  Da, in Italia simtul civic, moralitatea, corectitudinea si loialitatea sunt o utopie. Poate am cunoscut eu doar italieni de cea mai joasa speta, poate asta a fost norocul meu, desi nu cred. Tigani cat de cat corecti si care muncesc am cunoscut, italieni nu.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.