bihon.ro Web analytics

„Creațiile artistice nu se exprimă în procente”

De Crina Dobocan

„Creațiile artistice nu se exprimă în procente”

FOTO: Ionuț Jarca
Reactualizat la:
Artistul fotograf Ionuț Jarca consideră că „fotografiile, creațiile artistice nu se exprimă în procente. Ar fi o strivire a corolei de minuni a lumii”, opinează acesta.
Scris de Crina Dobocan - Artistul fotograf Ionuț Jarca consideră că „fotografiile, creațiile artistice nu se exprimă în procente. Ar fi o strivire a corolei de minuni a lumii”, opinează acesta.

Pasionat de fotografie încă din adolescență, înzestrat cu talent, foarte muncitor și perseverent din fire, Ionuț Jarca s-a făcut rapid remarcat în lumea fotografiei din România, dar și în cea internațională. În ultimele două luni, creațiile sale artistice au ajuns să fie publicate de 11 ori în cea mai importantă galerie fotografică din lume – 1 x.com.

Tot din noiembrie 2020, de când a decis să își trimită lucrările la concursuri, expoziții și saloane de fotografie, a obținut trei premii: locurile II, III și mențiune la concursuri desfășurate de sau sub patronajul celor mai prestigioase organizații de fotografie din lume: Photographic Society of America (PSA), Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP) sau Global Photographyc Union (GPU) etc.

Totodată, în anul 2020, s-a bucurat de 20 de acceptări la saloane internaționale de artă fotografică, patronate de PSA. În plus, două dintre imaginile sale au fost trimise la concursul care a plasat Clubul Fotografic „Varadinum” din Oradea pe locul 12 în lume, într-un top organizat de FIAP. Una dintre imagini a fost și acceptată, obținând un punctaj mare printre artiștii care au trimis fotografii.

Energic și plin de charismă, nu e de mirare că numele lui Ionuț Jarca începe, încet și sigur, să fie cunoscut și în afara țării, mulțumită talentului său, dar și a Clubului Varadinum Oradea, al cărui membru este din 2018.

Ionuț a început noul an cu patru fotografii acceptate pentru publicare pe site-ul 1x.com.

„Nu m-am gândit să țin un top al premiilor și acceptărilor. Fotografiile, creațiile artistice nu se exprimă în cifre sau procente. Ar fi o strivire a corolei de minuni a lumii”, opinează el.

De la Medicină la fotografie

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, specializarea Medicină Generală, Ionuț Jarca a ales să se profileze, cel puțin o vreme, pe vânzări de medicamente. Astfel a devenit reprezentant medical, iar timpul îi permite să se dedice celei mai mari pasiuni ale sale – fotografia.

„Am terminat Medicina în 2007, dar nu mi-am dorit să profesez ca medic. Am ales să fiu reprezentant medical. Dacă aș profesa în domeniu, aș alege ceva din zona esteticului, mi-aș alege o specializare care are de-a face cu artisticul. De pildă, chirurgie plastică sau dermatologie. Dar am cochetat dintotdeauna cu imaginea. Mereu am fost atras de imaginea bună și de calitate. De aici, s-a dezvoltat ideea de fotografie. Îmi doream să am propria imagine, pe care să o modelez și să o retușez așa cum îmi place. Am pornit serios spre fotografie în anul 2019, când mi-am dorit să am propria expoziție de fotografie, cu portrete de femei care să arate altfel decât ceea ce văzusem eu”, a spus Ionuț Jarca.

În vremuri foarte mercantile, în care toată umea încearcă să vândă câte ceva, o emoție, o stare, imaginea proprie etc., Ionuț a ales să rămână sincer. El își transmite sinceritatea și energia prin fotografii minunate. În fiecare dintre ele, Ionuț și-a pus o bucățică din suflet.

Posibilități infinite

În 2018, a urmat cursurile Clubului Varadinum din Oradea și de atunci și-a pus toată energia cea bună la treabă, a cunoscut oameni interesanți și a încercat să crescă, atât ca om, cât și ca profesionist.

„Dacă anul trecut mi-am dorit să am propria expoziție de portrete de femei, pe care sper să o organizez la început de februarie, de ziua mea, anul acesta îmi doresc să am propriul studio foto, în care să pot să creez și mai mult. La jumătatea acestei luni voi participa cu lucrări la Salonul pe care Clubul Varadinum îl va organiza, iar apoi îmi pregătesc expoziția personală. Pentru mine fotografia este mai mult decât un hobby, este un mod de viață. Atunci când fotografiez, sunt 100% acolo. Fotografia mă motivează, îmi dă energie și îmi alimentează creativitatea. Prin fotografie, pentru mine, posibilitățile sunt infinite. Pot crea orice și îmi doresc să valorific orice idee”, a mai dezvăluit Ionuț, mulțumind totodată modelelor sale – Lăcri Mărușca, Raluca Miruna Chipurici și Ștefana Goția. Colaborarea cu make-up artistul Lăcrimioara Mărușca a fost de mare success.

Lucrările realizate de Ionuț, cu sprijinul Lăcrimioarei Mărușca, pătrund rapid pe retina, dar și în sufletul privitorilor însetați de povești pline de sensibilitate și de frumos.

„Cu ea am început, iar ea, un make-up artist desăvârșit, a pus tușul și pensula pe toate nebuniile de idei care mi-au trecut prin minte. Avem o grămadă de proiecte împreună. Cele mai reușite și mai greu de realizat au fost și cele mai apreciate de lumea fotografică”, a evaluat Ionuț.

Este inspirat de tot ce este frumos și creativ, fie că e în studio, fie că este în natură, iar inspirația vine atunci când lucrează mult, mărturisește el, iar satisfacția și bucuria vin din feedback-ul pe care-l are de la oamenii cu care colaborează.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca dispută meciul 3 al finalei: „Să luptăm până la capăt”
  „Leii roșii” au o misiune mai mult decât dificilă în partida de marți, în condițiile în care clujenii conduc cu 2-0 la general, în urma unor victorii categorice înregistrate în meciurile de pe terenul propriu (scoruri 73-62 și 103-80).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primele alegeri pentru conducerea locală a USR PLUS, după fuziune
  Primele alegeri în USR PLUS, după fuziunea celor două partide, vor avea loc între 18-20 iunie pentru organizația locală Oradea, respectiv la 26-27 iunie pentru organizația județeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic blocat pe DN 79, la Leș. Un camion a luat foc în urma unui carambol
  Traficul rutier este blocat pe DN 79, în urma unui accident produs între un camion, o autoutilitară și un autoturism.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avantajele la pompele de căldură aer – apă de la Termocasa!
  Termocasa a fost prima companie care a realizat pompe de căldură aer – apă în România. Inginerul și inventatorul orădean Adrian Farcaș, managerul Termocasa, spune că muncit doi ani în testări de laborator pentru a le putea implementa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Incident neobișnuit în Oradea: Bărbat filmat în timp ce alerga în pielea goală
  Incident neobișnuit, duminică seară pe străzile din municipiu. Un bărbat de 29 de ani din Oradea a fost filmat în timp ce alerga gol pușcă pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. 15

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.