bihon.ro Web analytics

Creaţiile lui Ovi Pascu, armonii de lemn, metal şi lumină

De Camelia Buşu

Creaţiile lui Ovi Pascu, armonii de lemn, metal şi lumină

La Galeriile de Artă – Reperaj s-a deschis expoziţia personală de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu.
Scris de Camelia Buşu - La Galeriile de Artă – Reperaj s-a deschis expoziţia personală de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu.

O râşniţă veche, o lampă de sudură, o roată de bicicletă, bucăţi de ţeavă de cupru, şuruburi, cleme, tot ce la un moment dat îţi prisoseşte în casă şi e bun de aruncat, ochiul lui Ovi Pascu le vede altfel, le dă o altă întrebuinţare, le transformă în obiecte de artă. Pare absurd la prima rostire, dar văzându-i lucrările rămâi fascinat de felul în care foloseşte toate aceste obiecte, le îmbină cu lemn, cu alamă, le dă o altă formă, într-o altă dimensiune.

Obiectul nou prinde viaţă, spune cu totul altceva decât a fost folosit fiecare element în parte, surprinzându-te cu locul şi rolul nou atribuit. Lucrările lui Ovi Pascu au o poveste, au un mesaj, sunt fascinante prin ingeniozitatea cu care au fost create, prin care au fost armonizate elementele, îmbinări care la prima vedere par banale dar care au o dinamică aparte şi deloc întâmplătoare.

Vineri, 21 ianuarie, a avut loc, la Galeriile de Artă – Reperaj din Cetatea Oradea, vernisajul expoziţiei personale de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu. Pe simezele galeriei sunt expuse 20 de lucrări realizate în perioada 2019-2022, cea mai nouă lucrare fiind cea intitulată „Dans”. Chiar dacă evenimentul a avut loc la ora prânzului, prietenii artistului au venit în număr apreciabil să-i fie alături, lucru remarcat şi de Vioara Bara, preşedintele UAPR Filiala Oradea. „Lucrările sunt superbe, este o surpriză foarte plăcută pentru mine. Are atâta imaginaţie şi simţ al compoziţiei!”, a spus la vernisaj Vioara Bara.

Curatorul expoziţiei, criticul de artă Aurel Chiriac, mărturiseşte că expoziţia lui Ov Pascu este una dintre cele mai stranii expoziţii despre care a scris vreodată, şi asta „nu doar fiindcă se prezintă ca o întâlnire ciudată între spaţiile intimităţii şi impersonal, între familiarul de zi cu zi şi neutralitate, ci şi prin curajul de a nu fi la modă, de a nu răspunde chemărilor eteroclite ale unei contemporaneităţi agresive, marcată uneori de o estetică ridată de prea mult chin snob”, spune Aurel Chiriac.

Criticul a remarcat faptul că artistul a trecut cu uşurinţă dar benefic de-a lungul anilor de la fotografie şi caricatură la sculptură mică, oferindu-i capacitatea de a nu-i păsa de curente şi mode, şi nici de „frugalităţile plastice ale momentului”. Aurel Chiriac apreciază că Ovi Pascu nu se teme de istorie şi de o posibilă acuză că este un „întârziat plastic”, şi argumentează prin instalaţia ce te duce cu gândul la lucrarea din 1964 a lui Marcel Duchamp, „Roata de bicilcletă”. De altfel şi-a intitulat lampa „Hommage a Duchamp”. De asemenea, criticul face o analogie şi între sculpturile mici şi lucrările lui Jac Scott, mai ales prin atribuirea unui nou înţeles obiectelor. „Privindu-i lucrările simţi adieri din pop-art dar şi din expresionismul abstract al anilor ’60 ai secolului trecut – şi dacă ar fi să amintim doar de John Chamberlain aici”, spune Aurel Chiriac.

Lucările lui Ovi Pascu nu sunt doar obiecte de artă pe care să le priveşti o dată, într-o galerie. Sunt creaţii pe care le-ai admira pe biroul de lucru în fiecare zi, şi care te-ar surprinde în continuare descoperind în timp un nou unghi, un nou simbol pe care poate până atunci nu l-ai remarcat. O tablă de şah tridimensională, cu piese din alamă, care te provoacă să îi găseşti mişcările şi regulile jocului, o „umbrelă pentru timp frumos”, „Lampa-râşniţă”, „Cavalerul” sau „Treptele spre cer” sunt câteva din lucrările care se pot admira în Galeriile de Artă-Reperaj. Vizitatorul cu imaginaţie şi simţ artistic, cu siguranţă după ce va vedea expoziţia lui Ovi Pascu va privi altfel obiectele pe care, în spaţiul intim de acasă, le foloseşte zi de zi sau le doseşte în vreun sertar.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. George says:

  Fain!

 2. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.