bihon.ro Web analytics

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița pot cere subvenții de la stat

De Simona Drimbău

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița pot cere subvenții de la stat

Reactualizat la:
Cererea de înscriere în program se depune la Direcția pentru Agricultură Județeana Bihor.
Scris de Simona Drimbău - Cererea de înscriere în program se depune la Direcția pentru Agricultură Județeana Bihor.

A fost aprobată schema de Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproductie din rasele Bazna şi Mangaliţa pentru anul 2020. Astfel, crescătorii de porci pot beneficia de un ajutor de minimis în valoare de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comerciălizarii a minimum patru purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minimum opt kg/cap.

Schema de ajutor de minimis se aplică producătorilor care cresc porci de reproducţie din rasele Bazna ori Mangalila şi care îndeplinesc mai multe condiții de eligibilitate. Printre acestea se numără: să deţină exploataţie înregistrată ori autorizata sanitar-veterinar, să deţină scroafe înscrise în registrul genealogic, să deţină registrul exploataţiei completat şi actualizat. De asemenea, aceştia trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum patru purcei/an/scroafa la o greutate de minimum opt kg/cap, să identifice purceii conform legislaţiei în vigoare şi să menţină efectivul de scroafe cu care s-a înscris în program pe toată perioada de derulare a acestuia.

Beneficiari

Potențialii beneficiari înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna ori Mangaliţa au obligația de a depune la DAJ Bihor, cereri de plată după livrarea produşilor obţinuţi de la scroafele eligibile înscrise în cererea de înscriere, dar nu mai târziu de 10 decembrie a anului pentru care se depune cererea. Cererea trebuie să fie însoţită de: facturi de vânzare, aviz de însoţire a mărfii cu numărul de purcei comercializaţi, document de mişcare animale vii, certificat sanitar-veterinar şi registrul de monte şi fătări din care să rezulte produşii livraţi spre comercializare.

Înscriere în program se face în baza unei cereri însoţite de următoarele documente: certificatul de înregistrare la ONRC și copia BI/CI a împuterniciților, document din care rezulta că exploataţia este înregistrată în RNE, document de înregistrare sanitar-veterinar, adeverinţă eliberată de asociaţia acreditată de ANZ pentru înfiinţarea şi menținerea registrului genealogic al rasei şi registrul exploataţie completat la zi precum şi dovadă cont activ bancă ori trezorerie.

Cererea de înscriere, însoțită de documentele prevăzute, se depune la Direcția pentru Agricultură Județeana Bihor, Oradea, str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26, județul Bihor pe tot parcursul anului. „În judeţul Bihor sunt mai multe exploataţii agricole care cresc porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, predominant fiind rasa Mangaliţa. Fermierii s-au informat deja la sediul instituţiei noastre despre modul de derulare a acestui program pentru a se înscrie, apreciind modificările aduse de prezenta HG datorită simplificării procedurilor şi eliminarea baremurilor financiare impuse de precedentul act normativ”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor. Informații suplimentare pot fi obţinute la DAJ Bihor, responsabil proiect Angela Barău, tel. 0259416722, int. 15.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.