bihon.ro Web analytics

Cum colectăm selectiv deşeurile?

Reactualizat la:

Cum colectăm selectiv deşeurile?

Reactualizat la:
Din acest an, indiferent că locuiesc în oraşele sau în satele din Bihor, că au fost sau nu obişnuiţi până acum cu colectarea separată a deşeurilor, când vine vorba de salubrizare, toţi bihorenii vor trebui să respecte aceleaşi reguli.
Din acest an, indiferent că locuiesc în oraşele sau în satele din Bihor, că au fost sau nu obişnuiţi până acum cu colectarea separată a deşeurilor, când vine vorba de salubrizare, toţi bihorenii vor trebui să respecte aceleaşi reguli.

„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID) a fost anume gândit pentru a asigura reguli unitare şi eficiente în colectarea deşeurilor produse de bihoreni. Cea mai importantă regulă pe care o prevede SMID este colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncarea separată a deşeurilor care pot fi valorificate, prin reciclare sau refolosire.

Chiar dacă presupune un mic efort suplimentar din partea cetăţenilor, colectarea selectivă este obligatorie nu doar pentru conformarea la normele europene, ci mai ales pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat.

Care sunt deşeurile care pot fi reciclate?

Indiferent că locuiesc în mediul urban sau în cel rural, bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, din care trei sunt compuse din deşeuri reciclabile, dar modalitatea şi frecvenţa de colectare diferă.

O fracţie este cea formată din hârtii şi cartoane, care va fi aruncată de bihorenii care locuiesc în zonele de blocuri din mediul urban în containere de culoare albastră. Bihorenii care locuiesc în zonele de case din oraşe le vor arunca în saci care vor fi colectaţi bilunar de operatorii de salubritate. La fel va fi şi în cazul bihorenilor care locuiesc în mediul rural: hârtiile şi cartoanele vor fi predate spre colectare operatorilor de salubritate în saci de culoare albastră, de două ori pe lună.

Fracţia compusă din deşeurile de metal şi plastic se va colecta într-o manieră asemănătoare, însă culoarea asociată acestor deşeuri reciclabile este galben. Aşadar, bihorenii care locuiesc la blocuri le vor arunca în containerele galbene anume amplasate în vecinătatea imobilului, iar cei care locuiesc la case, indiferent dacă în oraşe sau sate, vor primi saci pentru colectarea lor.

A treia fracţie de deşeuri reciclabile este cea a sticlelor. Aceste deşeuri se vor arunca de către toţi bihorenii în pubele de culoare verde, care vor fi colectate de operatorii de salubritate o dată pe lună.

Ce facem cu celelalte deşeuri?

Pe lângă cele trei fracţii uscate, bihorenii vor mai arunca separat două categorii de deşeuri: biodegrabile şi reziduale.

Deşeurile biodegradabile sunt resturile care se descompun şi, prin fermentare, formează compostul, adică un îngrăşământ vegetal. În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.

În mediul urban, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro. În mediul rural, pentru că compostul este un foarte bun fertilizant pentru plante, bihorenii vor fi încurajaţi să producă acest îngrăşământ în curţile proprii, astfel că această fracţie nu va fi colectată distinct de operatorii de salubritate.

După ce au sortat deşeurile şi au predat spre reciclare fracţia uscată şi au transformat în compost resturile biodegradabile, bihorenilor le rămâne cea de-a cincea fracţie pe care o colectează separat: deşeurile reziduale. În această categorie intră resturile care nu se pot valorifica prin reciclare sau compostare, iar ele vor fi aruncate de cetăţeni în pubele negre. Operatorii de salubritate vor colecta această fracţie săptămânal de la întreaga populaţie a judeţului Bihor.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Advertorial!

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Auroritar avem excelenţã says:

  Luăm și noi niște bani pe deșeurile noastre ei fiind obligați să le ducă prln taxa de gunoi?
  Ce este cinstit se ocolește, se obligă și se ia forţat pentru cã se vrea?

  • racord says:

   In loc sa deduca taxa pe gunoi in schimbul colectarii care nu este chiar asa de usoara,au marit-o-am auzit-la 11 lei-mai scump decata apa rece.Eu sustin ca macar sa ni se dea gratuit cei 5 saci colorati dar nici asa n-o sa avem loc unde sa tinem lunar SEPARAT atata gunoi in blocurie noastre.

 2. MUYE-LUI-VINTILA says:

  Ce vorbesti d-le ? Sunt cu totul de acord sa se recicleze ,insa nu vad de ce ar trebui sa fie asta treaba mea.Adica sa selectez deseurile in 5 saci-pubele diferite ? Si sa stau 2 saptamani cu ele in curte pana cand vine sa le ia ? Asta e vrajala.Cand vin cu punga de gunoi din casa ,o voi desface ,sa nu cumva sa amestec coji de ou cu servetele.Du-te d-le si te culca.Exista deseu menajer in pubela si sac galben pt.deseuri reciclabile,restul e treaba lor sa le separe sau sa-si dea cu sticlele in cap.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.