bihon.ro Web analytics

Curățenia localității și „mușchii” primarului

De Cristina Ghilea

Curățenia localității și „mușchii” primarului

FOTO: Prefectura Bihor
Reactualizat la:
E lege: primarii primesc puteri în plus și pot impune cetățenilor obligații legate de buna gospodărire. Spre exemplu, pot impune privaților să deruleze activități de dezinsecție, în parametrii stabiliți de consiliile locale.
Scris de Cristina Ghilea - E lege: primarii primesc puteri în plus și pot impune cetățenilor obligații legate de buna gospodărire. Spre exemplu, pot impune privaților să deruleze activități de dezinsecție, în parametrii stabiliți de consiliile locale.

Schimbarea din legislația de gospodărire a localităților face ca aspectul și curățenia unei localități să depindă mai direct de „mușchii” primarului. Prefectura Bihor a pus în atenția primăriilor bihorene o circulară referitoare la noile prevederi legale privind gospodărirea și curățenia localităților. Acestea le dau puteri în plus edililor, unele dintre ele fiind exercitate până acum în municipiul Oradea, la limita legii.

„Informarea aduce la cunoștința edililor prevederile Legii nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care vizează obligațiile din sarcina autorităților publice locale, instituțiilor publice, operatorilor economici, altor persoane fizice și juridice, precum și procedurile aplicabile în cazul nerespectării acestor obligații”, se arată în actul semnat de prefectul Dumitru Țiplea.

Obligații

Astfel, proprietarii de case au obligația „să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale” și „să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”. Le mai cade în sarcină și să asigure curățenia pe terenurile și locurile de depozitare aflate în proprietate, precum și pe căile de acces.

Proprietarii mai trebuie „să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum și materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autoritățile administrației publice locale” și să „să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc, dar și „să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice”.

Întreținerea șanțurior, rigolelor și podețelor aferente proprietății este o altă sarcină prevăzută de lege, la fel ca eliberarea domeniului public de vechicule amplasate pe spații nemarcate ca parcări.

O prevedere nouă este că proprietarii trebuie să presteze „activități de curățare, dezinsecție și deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale”. O noutate introdusă în lege la finalul anului trecut arată că „asociațiile de proprietari vor prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligațiile ce revin proprietarilor și vor răspunde pentru realizarea acestora în fața autorităților administrației publice locale”.

Prefectul Dumitru Țiplea transmite că „am demarat încă de la începutul mandatului meu de prefect o serie de inițiative privind curățenia la nivelul județului, o parte din acestea în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor. Toate aceste demersuri vizează crearea unui mediu curat, care să ridice calitatea vieții bihorenilor. Cu toții ne dorim un Bihor curat și frumos, care să devină un model de bună practică la nivel național”.

Cu forța

„În cazul în care un proprietar nu respectă obligațiile prevăzute de lege, în termenele notificate, de 30 de zile, primarul poate aproba efectuarea de către administrația publică locală a acțiunilor de curățare și igienizare. Lucrările se vor efectua în numele și pe cheltuiala proprietarului notificat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul local, urmând ca respectiva cheltuială să fie recuperată de la proprietar în condițiile legii”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Caius says:

  Cred că lipseşte un articol sau să mă exprim în termeni juridici un aliniat din lege prin care primarii să voteze în locul cetăţenilor.

 2. Angajari BIHON

  Adeplast angajeaza personal

  Angajari BIHON

  PLASTOR S.A. angajează personal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 2

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 28

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.