bihon.ro Web analytics

Drama unei fetițe de 7 ani, smulsă de lângă mama ei, care a murit la Dumbrava

De Veronica Bursasiu

Drama unei fetițe de 7 ani, smulsă de lângă mama ei, care a murit la Dumbrava

Administratorul așezământului de la Dumbrava a făcut toate demersurile pentru ca mama și fiica să fie împreună în ultimele clipe. Aceasta și fiindcă mama își striga încontinuu fetița. Răspunsul a venit târziu, iar faptul că nu i s-a permis fetiței să participe la înmormântare este justificat prin protejarea intereselor acesteia, apreciindu-se că i-ar fi adus mai multe deservicii.
Scris de Veronica Bursasiu - Administratorul așezământului de la Dumbrava a făcut toate demersurile pentru ca mama și fiica să fie împreună în ultimele clipe. Aceasta și fiindcă mama își striga încontinuu fetița. Răspunsul a venit târziu, iar faptul că nu i s-a permis fetiței să participe la înmormântare este justificat prin protejarea intereselor acesteia, apreciindu-se că i-ar fi adus mai multe deservicii.

Pe contul său de pe o rețea de socializare, administratorul centrului de la Dumbrava relata cazul unei femei de 32 de ani imobilizată la pat, suferindă de boli crunte, care o determinau să urle de durere, în ciuda medicației administrate. Femeia era mama unei fetițe de 7 ani. Bolnava a fost adusă la Dumbrava, din județul Mureș.

A fost o despărțire dureroasă după o perioadă în care „fetița făcea curat, o hrănea și îi purta de grijă”. Când femeia a fost adusă la Dumbrava, fetița urla „ implorând să nu fie despărțită de mama ei. Legea e lege, nu are sentimente, astfel că se pare că va ajunge curând într-un centru de plasament, fiind sunați în acest sens de instituțiile abilitate. Ne-am gândit și încercăm să găsim soluții pentru a o aduce aici, să fie aproape de mama ei, pe care s-ar putea să nu o mai vadă niciodată”, explica Viorel Pașca, un om obișnuit cu suferința din centru, despre care spune că o întâlnește la fiecare pas, „de parcă aici și-ar fi dat întâlnire toate necazurile și durerile lumii”. „Striga încontinuu numele fiicei ei, nu putea vorbi pentru că era bolnavă, dar tot timpul striga dupa fica ei, Getuța”, a declarat pentru gîndul.ro, Delia Păcală, coordonatoarea căminului. DAGSPC Mureș a motivat că fetița a fost luată în îngrijire datorită condițiilor neprielnice în care trăia.

A murit strigându-și fetița

Viorel Pașca spune că a primit mesaje de la diferite persoane care doreau să îngrijească fetița. „Și noi, de altfel, ne gândeam că ar fi bine să o aducem, să fie aproape de mama ei în ultimele zile din viața acesteia, după care să găsim cadrul legal potrivit pentru a o îngriji. A doua zi însă, mama ei a decedat, zădărnicind astfel orice plan de a le oferi posibilitatea de a mai fi împreună. Ne-am gândit apoi dacă ar fi bine să aducem fetița să asiste la înmormântarea mamei ei, știind bine că erau foarte apropiate, iar în viitor, peste ani, cu siguranță va avea regrete că nu a fost alături măcar la înmormântarea acesteia. În naivitatea mea, chiar credeam că cei de la DGASPC Mureș vor face tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple, dar am realizat cu surprindere că aceștia nici nu voiau să audă de așa ceva”. Viorel Pașca spune că a fost refuzat în demersul său. Pentru ca fetița să poată merge peste ani la mormântul mamei, a vrut să trimită trupul neînsuflețit la Sântana de Mureș. „Așa că am început iar să sun, solicitând să aleagă dacă aduc fetița la înmormântare sau o duc pe mama ei să o înmormânteze acolo, în satul ei. Mi-au răspuns în cel mai sec mod posibil că acest lucru nu intră în atribuțiunile lor. I-am întrebat dacă nu cumva ei sunt cei care trebuie să vegheze și să aibe în vedere interesele minorului, întrebarea fiind bineînteles, retorică. Mi-au spus că da, dar că lucrurile acestea nu au legătură cu copilul, ceea ce desigur, nu e adevărat”, povestește Viorel Pașca. Acestuia i s-a recomandat să facă o cerere, ceea ce omul a și făcut imediat. I s-a spus că termenul în care va primi răspuns e de 15 zile. Viorel Pașca a așteptat 5 zile, timp în care nu a făcut înmormântarea femeii. Răspunsul a venit după 13 zile. „În vederea respectării principiului la viață privată, a protejării imaginii copilului, apreciem că avem datoria să manifestăm decență, respect față de situația pe care o traversează acest copil, față de traumele pe care acesta le-a parcurs anterior separării de mamă și să nu întreprindem nicio acțiune menită să adâncească suferința acestuia”, au răspuns sec și tardiv cei de la DGASPC Mureș, care adaugă că nu au atribuții „în sensul înmormântării persoanelor care au beneficiat de servicii de tip rezidențial, altele decât cele aflate în subordinea sa”. „În cele din urmă, doamna R.A. a fost înmormântată în cimitirul din Dumbrava, fără ca cineva drag sau cunoscut să participe la slujba de înmormântare ”, spune Viorel Pașca.

„Dragă Getuța, iartă-ne”

În numele echipei de la Dumbrava, acesta a scris fetiței o scrisoare răvășitoare, chiar dacă nu are certitudinea că Getuța o va citi vreodată. „Dragă Getuța, te rog iartă-ne pentru că noi, cei mari care ar trebui să te protejăm, am permis să fii luată de lângă mama ta, care în zilele cât a fost îngrijită la Dumbrava te-a pomenit mereu și a dorit să te aibă lângă ea. Te rog iartă-ne că nu am fost mai insistenți, mai categorici și mai vehemenți în încercarea de a te aduce aici și am lăsat niște oameni cărora puțin le pasă de tine să decidă în locul tău. Ne pare rău că nu ai fost lângă mama ta în ultimele clipe ale vieții ei, știm că nu tu ești vinovată pentru asta și nu de tine a depins acest lucru, dar poate ar fi trebuit ca noi să luptăm mai mult pentru tine si pentru ceea ce îți doreai tu. Ne-am gândit la tine în ziua înmormântării și am luat o coroană de flori din partea ta, pe care am așezat-o pe mormântul mamei tale, ca un sărut, și un «te iubesc mult», din partea ta”, se arată în scrisoare. Echipa de la Dumbrava promite că o va ajuta pe fetiță dacă va avea nevoie de ei.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Astrid says:

  Din cate am inteles fetita e acum in grija celor de la Protectia Copilului. Aceiasi care nu au last-o sa isi vada mama cat timp era inca in viata si nici sa participe la inhumarea ei. E clar pe ce maini a ajuns biata copila…se sesizeaza cineva ..vreo autoritate…?

  • Gheorghe says:

   …dar mama cum de a ajuns la Dumbrava la domnul Pătcaş ? Ce face statul nu poate avea grijă de oameni ??.. mama imobilizată la pat, suferindă de boli crunte, care o determinau să urle de durere, în ciuda medicației administrate !!! Doar o minte bolnavă duce un copil în astfel de conditii la mamă ! În folosul copilului mai poti reflecta o dată la ce citesti înainte de a începe să faci afirmaţii ,,bolnave,, !…de fapt si titlul ,,smulsă de lângă mama ei,, denotă mult ,,profesionalism,, de jurnalist !

 2. Baciu Angela says:

  Trist foarte revoltător ce fel de persoane se afla la acel centru, trebuia sa tina cont de sufletul unui copil pt a o duce iin vizita la mama ei, domnul de la Dumbrava e un om cu suflet mare. Dumnezeu să-l binecuvânteze. As lua în plasament acest suflet

 3. Abcde says:

  Fetita va ramane cu trauma pe viata din cauza unor functionari nenorociti. Sper ca viata sa le plateasca cu aceeasi moneda acestor monstri de la Protectia copilului.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.