Vrem să împărtășim cu voi un proces care pe noi ne fascinează, și anume drumul berii artizanale de la ingrediente până în pahar. Iată pas cu pas cum se întâmplă magia:
1. BRASAJ
Brasajul este procesul prin care amidonul din boabele malțificate se transformă în zaharuri fermentascibile. Boabele se infuzează în apă fierbinte (dar nu în fierbere), rezultând un lichid dulce, denumit must de bere.
2. CLĂTIRE
Clătirea înseamnă spălarea cu apă a suprafeței boabelor pentru a separa zaharurile fermentabile. Recipientul pentru brasaj este golit, iar mustul dulce de bere e transferat în cazan.
3. FIERBERE
Mustul de bere se fierbe apoi energic, timp de circa o oră sau mai mult, adaugandu-se din când în când hamei. Fierberea sterilizează mustul și-i permite hameiului să confere gustul amar, aromă și savoare.
4. RĂCIRE
După fierbere, mustul trebuie răcit până la temperatura de fermentare (aproximativ 20°C); dacă mustul este prea fierbinte, celulele de drojdie se vor distruge în momentul în care se adaugă în compoziție. O răcire ușoară rapidă reduce șansele de contaminare bacteriană și elimină eventualul gust necorespunzător al berii.
5. FERMENTARE
Mustul de bere răcit este transferat într-un fermentator și se adaugă drojdie. Capacul fermentatorului se închide, i se pune o supapă, iar mustul e lăsat să fermenteze la temperatura adecvată, timp de aproximativ o săptămână. În acest timp, zaharurile din must se transformă în alcool.
6. ÎMBUTELIERE
După fermentare, berea este îmbuteliată în sticlă sau butoi și păstrată la o temperatură sub 5°C.
La Casa Berarilor Artizani din Oradea (din Aushopping Oradea – Auchan) găsiți detalii și multe, multe, multe tipuri de bere artizanală, pe care să le savurați.
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/casaberarilorartizanioradea sau https://www.facebook.com/casaberarilorartizani/
Muștarul artizanal Pussy Lover, la Casa Berarilor Artizani Oradea!
Sărbătorim ziua internațională a berii la Casa Berarilor Artizani Oradea!
Nu e nici un DERANJ, poftiți să vă răcorim la Casa Berarilor Artizani Oradea!
Bere artizanală pentru toate gusturile la Casa Berarilor Artizani Oradea
Campionatul de Bere Artizanală la Casa Berarilor Artizani Oradea! Câștigă bere pentru un an!
Advertorial! CH: 12469
Citiți principiile noastre de moderare aici!