bihon.ro Web analytics

Elevă la CN „Mihai Eminescu ”, Anda Andrișca a fost remarcată de UNICEF. Meditează pentru Bac elevi fără posibilități

De Veronica Bursașiu

Elevă la CN „Mihai Eminescu ”, Anda Andrișca a fost remarcată de UNICEF. Meditează pentru Bac elevi fără posibilități

Meditatiile le face în cadrul organizației World Vision România, unde a trecut printr-un proces de testare și validare a cunoștințelor. Tânăra publică articole și în revista colegiului. Recent, Anda Andrișca a participat la sesiuni de formare susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF România.
Scris de Veronica Bursașiu - Meditatiile le face în cadrul organizației World Vision România, unde a trecut printr-un proces de testare și validare a cunoștințelor. Tânăra publică articole și în revista colegiului. Recent, Anda Andrișca a participat la sesiuni de formare susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF România.

Participarea a fost mijlocită de parteneriatul prin care copiii și adolescenții din România dobândesc competențe media pentru susținerea dezvoltării lor și a unei generații de cetățeni care participă activ la viața civică. În urma acestor cursuri, Andra a realizat o prezentare pe această temă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, acolo unde este elevă, pentru a le împărtăși colegilor din cunoștințele sale.

„Am simțit că era nevoie să mă implic activ în comunitatea mea școlară, întrucât eu și colegii mei ne aflăm la vârsta la care suntem susceptibili de a cădea pradă dezinformării. Consider că există o reală nevoie de informare și conștientizare în ceea ce privește educația media. Fiindu-mi explicate aceste concepte, mi-am dorit ca la rândul meu să împărtășesc din ceea ce am învățat, cu încrederea că este util. A fost o experiență deosebită, în care am reușit să interacționez cu colegii mei într-un cadru mai puțin formal”, explică Andra Andrișca demersul său.

În Boardul Copiilor din România

Educația media este esențială pentru reducerea dezinformării în creștere, care amenință progresele câștigate cu greu de societate. Tânăra a explicat pentru Jurnal Bihorean care a fost drumul cre a adus-o în atenția UNICEF.

„Legat de felul în care m-am făcut remarcată în viziunea UNICEF, în decembrie 2019 am fost acceptată ca membru, în urma unei aplicații pe care eu am redactat-o. Suntem copii din toată țara, undeva la 25-30 de membri, care milităm activ pentru respectarea drepturilor copiilor din România. De-a lungul timpului, am desfășurat campanii media pe diverse teme, ce au în centru interesul copiilor și am facut parte din grupuri de lucru și comisii pentru redactarea unor documente cu caracter analitic, precum Analiza Situației Copiilor din România. În ceea ce privește proiectul pe care eu l-am derulat la clasa mea, în colaborare cu UNICEF România și Centrul pentru Jurnalism Independent, este vorba despre un atelier pe educație media, parte dintr-un program național de amploare: Programul de Educatie Media. Le-am vorbit colegilor mei despre dezinformare și modalitati de verificare a informațiilor.

În perioada mea de activitate la Boardul Copiilor din România, căci așa se numeste structura din care eu fac parte și care este susținuta în mod direct de UNICEF România, am participat la multe sesiuni de pregătire și workshopuri”, explică tânăra. Anda Andrișca este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, profil umanist, specializarea filologie bilingv-engleză. „Extracurricular, mai meditez copii de clasa a XII-a pentru proba scrisă la limba română pentru Bac, copii care nu au posibilitățile financiare pentru a căuta profesori care să îi susțină și a căror muncă să nu fie remunerată. Țin să menționez că sunt foarte pasionată de ceea ce fac și cred cu toată inima în cauzele pentru care militez, fiind o persoană ambițioasă, perseverentă, caldă și un bun comunicator”, spune eleva. Din punct de vedere al aspirațiilor de carieră, Anda Andrișca spune că dorește să urmeze cursurile Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, după finalizarea liceului.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Coco says:

  Lucreaza pt Soros cu alte cuvinte 😂stearsa la creier , in locul ei nu m-as lauda !!!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.