bihon.ro Web analytics

Emilian Pavel (PSD): Educația reprezintă motorul oricărei comunități. Oradea se poate dezvolta sănătos doar printr-o resursă umană bine pregătită!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Emilian Pavel (PSD): Educația reprezintă motorul oricărei comunități. Oradea se poate dezvolta sănătos doar printr-o resursă umană bine pregătită!
Emilian Pavel (PSD): Educația reprezintă motorul oricărei comunități. Oradea se poate dezvolta sănătos doar printr-o resursă umană bine pregătită!

 

Cu toate improvizațiile administrației actuale, Oradea nu are un Centru de afaceri dezvoltat pentru a sprijini antreprenorii locali. Avem Centrul de Afaceri Agroalimentar Rogerius, adică o piață modernizată cu bani ce trebuiau folosiți pentru dezvoltarea unui centru de afaceri, mai ales pentru tineri. Urmează să fie transformată și a doua piață în Centru de Antreprenoriat. În loc să folosim aceste linii de finanțare pentru proiecte sustenabile care să vină în sprijinul afacerilor aflate la început de drum, Piața Cetate se va ”moderniza” și ea pe modelul Pieței Rogerius.

Folosesc des acest cuvânt SUSTENABIL, pentru că va ajunge să fie pilonul de bază al administrației orădene, odată cu primul meu mandat de primar. Voi construi primul Centru de Afaceri pentru orădeni!

NU este sustenabil să folosești linii de finanțare pentru altceva decât pentru ceea ce sunt menite, fericit fiind că ai reușit să fentezi (la propriu) criteriile de eligibilitate. Din nefericire, exemple sunt destule: ”Drumul expres” cu o bandă pe sens sau proiectul ”Park&Ride” din centrul orașului. Nu mai putem continua așa! Noi toți plătim costurile acestor improvizații prin corecțiile financiare aplicate, că nu o plătește primarul personal. O corecție financiară de 100% înseamnă că nu se va deconta nimic din fonduri UE, pentru noua linie de tramvai de pe Calea Aradului. Doar în acest exercițiu financiar avem corecții de peste 73,9 milioane de lei.

Incubatoare și acceleratoare de afaceri găsim în Tel Aviv, Israel. Acum câțiva ani, când participam la o vizită de studiu, am aflat că sunt 52 de astfel de centre în oraș, din care primul a fost organizat într-o bibliotecă publică, încă unul într-o clădire dedicată pentru acea activitate, restul de 50, înființate ulterior, fiind private. Iată că orașul cu cea mai mare densitate de start-up-uri din lume a început cu un spațiu într-o jumătate de bibliotecă publică. Acolo au început să se dezvolte antreprenori de talie mondială. Putem învăța din acest exemplu? Eu știu că da!

Cum putem realiza această dezvoltare sustenabilă?

Cheia este Universitatea din Oradea și ecosistemul creat între toate Universitățile din orasul nostru împreună cu parteneri din Uniunea Europeană, dar și din alte state precum SUA sau Canada!

Promisiunile conducerii liberale s-au dovedit doar desene frumoase pe hârtie. 2 milioane de euro pentru investiții anuale în Universitatea Oradea erau promise în martie 2018.

Ce s-a întâmplat de atunci și până azi? NIMIC!

De 12 ani Primăria Oradea nu a făcut nimic pentru dezvoltarea sau promovarea Universității din Oradea.

Am studiat acel caiet A3 cu 34 de pagini care a fost prezentat atunci ca fiind Masterplanul pentru Universitatea din Oradea. Am căutat degeaba o strategie complexă cu privire la dezvoltarea reală a Universității din Oradea, informații despre strategii pe diferite discipline sau spații de cercetare și inovare, dotări ale laboratoarelor diferitelor facultăți, de cursuri de perfecționare internațională pentru profesori, de parteneriate pentru dezvoltarea relațiilor cu alte universități sau de integrare a Universității din Oradea în rețeaua de Universități Europene. Acesta din urmă este un proiect pilot din care fac parte deja 3 universități din România, încă din 2019, iar alte 7 universități au depus aplicații în acest an. Detalii despre Inițiativa Universităților Europene găsiți aici.

Am fost raportor al Parlamentului European pentru programul Erasmus+ și știu câte oportunități și ce finanțări se pot atrage prin această nouă inițiativă a Comisiei Europene. Avem 3 Universități care participă la acest proiect pilot și încă 7 cu aplicații depuse. Cât de greu poate să fie să colaborăm cu acestea și să învățăm odată cu ei cum să beneficiem de viitorul program, când acesta va depăși etapa de proiect pilot? Sigur, aceste finanțări nu sunt pentru clădiri, străzi pietonale și cămine. Ele vizează partea didactică, de cercetare comună în diferite domenii, dar eu știu că avem capacitatea necesară în rândul cadrelor didactice existente și un mare potențial în rândul orădenilor și nu numai. Rezultatele se vor vedea pe termen mediu și lung, iar copiii și nepoții noștri își vor putea continua studiile acasă, lângă noi. Mai mult decât atât, Oradea va beneficia de valoarea adăugată a a resursei umane rămase acasă, dar și de cea atrasă odată cu dezvoltarea Universității din Oradea.

ATÂT S-A PUTUT în 12 ani de administrație PNL pentru Universitatea din Oradea!

Avem 34 de pagini de schițe și o descriere a unor clădiri existente sau viitoare. Nu știm însă când vor fi finalizate, nu știm ce activități se pregătesc în aceste clădiri. Dar pe hârtie arată superb, nu-i așa? Pentru unii, asta e tot ce contează…

Primăria Oradea putea prioritiza investițiile în puncte strategice de dezvoltare a campusului. Din păcate nu avem o astfel de strategie, dar avem un plan pentru construirea unor clădiri, repet, fără a ști ce facem cu ele sau cu ce să le umplem.

Dacă la nivelul construcțiilor lucrurile se pot bloca în avize, studii și alte cele, banii promiși de primarul actual în 2018 (2 milioane de euro pe an!), puteau fi investiți în dotări, în dezvoltarea de parteneriate internaționale, în proiecte de cercetare în domenii precum apa geotermală, IT, Medicină, Agricultură, etc. Aceste propuneri le puteți regăsi în Proiectul PSD pentru Oradea, lansat acum 4 ani în campania pentru alegerile locale din 2016. Revenim cu un proiect îmbunătățit și în anul 2020 pentru a repara greșelile făcute în acești 12 ani.

Elaborarea unei strategii o începi printr-o analiză internă, o dezbatere cu fiecare catedră despre punctele forte ale Universității, punctele slabe, oportunități etc. Sunt profesori care au participat la schimburi de experiență și care sigur au reușit să identifice exemple de bune practici în Universitățile respective care se pot implementa și la noi. Sunt profesori, foști studenți Erasmus, care au beneficiat și ei de acel contact cu alte Universități din afara țării și care au simțit pe pielea lor diferențele de abordare.

Toate aceste informații trebuiau colectate la începutul elaborării acelui Masterplan. Pe lângă aceste cadre universitare, cred cu tărie că trebuiau implicați și studenții. Atât absolvenții cât și cei care se aflau atunci pe băncile facultăților puteau să vină cu informații reale asupra a ce există și ce trebuie să se îmbunătățească. Indiferența față de o dezbatere reală pentru a dezvolta un sector cheie, o regăsim, iată, și în ceea ce privește dezvoltarea Universității din Oradea.

Oradea este un oraș frumos, dar prea puțin atractiv pentru cei care termină liceul cu nota 10!

Aici găsiți planurile celor 5 „ZECIȘTI” din 2020!

Acești tineri, și mulți alții din ultimii 12 ani, evident nu doar cei de nota 10, puteau deveni cercetătorii orădeni, antreprenorii locali despre care vorbeam aici, manageri ai firmelor multinaționale care s-ar fi relocat la Oradea datorită calității forței de muncă sau angajați plătiți cu salarii consistente pentru pregătirea lor. Mult prea mulți sunt astăzi exact în aceste poziții, dar nu în Oradea! E nevoie de dezbatere, e nevoie de proiecte pentru orădeni!

P.S. Vă citez cuvintele primarului actual. Posibil să le fi uitat dânsul, având în vedere că au rămas doar vorbe:

Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea.”

Emilian Pavel – primarul orădenilor

Comandat de PSD Bihor, Publicat de Inform Media Press SRL, CMF 21200019
Advertorial, CH 10531
12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Oradea vorbi despre altceva care este o lipsă says:

  Primãria o adus lumina fondurilor. De aceea ne încălzim greu cu toată reabilitarea conductelor, regenerarea străzilor și înălțarea blocurilor. Ora de a vorbi despre altceva este o lipsă.

 2. Cine nu știe sau nu vrea, să tacã says:

  Cine nu construiește nimic, nu trimite şcoalã scumpă pe buzunarele părinților dar face ceva numai pentru oameni, înseamnă liniște.

 3. sefu says:

  iar interviu cu asta? :))))))))))))))))))))))))))

  • Scortosul says:

   Eu nu am incredere in nenea asta decat daca vine la serviciu dus de manuta de tataie-Mang si acolo sta supravegheat sa lucreze cele 8 ore pe zi !

 4. Orga says:

  Este nevoie de studii superioare :
  Sunt mai deștepți, mai răbdători și înţelegãtori în salariul minim pe economie.
  Sunt mai educați și se abțin să înjure.
  Se gândesc la promovare chiar dacă nu se va întâmpla curând sau niciodată.

 5. Circulaţia șantierã says:

  Cursurile să se ţinã in aer liber fără praf.

 6. Aboriginal says:

  De ce mai exista in 2020 PSD in Romania? Asta e intrebarea primordiala a vremurilor noastre…

 7. Doru says:

  Rusinica! Ar putea fi credibil omul asta daca s-ar fi ocupat de crearea unor incubatoare de afaceri in zonele rurale bihorene. Studii universitare tangente agriculturii se fac in Oradea iar specialisti am putea crede ca avem la APIA si CJ. Pana acum 1-2 luni taica-su era sef la APIA Bihor adica acolo unde se invart banii pentru agricultura iar PSD-ul a fost la butoanele CJ de mai multa vreme. Nefacandu-se nimic pana acum in aceasta directie, mi se pare ca minte cu tupeu omul asta.

 8. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primele rezultate în județul Bihor: se știu primarii din Aleșd, Beiuș, Ștei
  La aproximativ două ore după închiderea urnelor de votare se cunosc primele rezultate ale alegerilor din județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alianța USR-PLUS Bihor: Capitala e a noastră!
  Liderii Alianței USR-PLUS Bihor s-au reunit la sediul USR din strada Vasile Alecsandri nr. 2 în așteptarea primelor rezultate, imediat după închiderea urnelor de vot.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reacții la cald la închiderea urnelor: aplauze la PNL și alianța USR - PLUS, atmosferă de înmormântare la PSD
  Liderii partidelor PNL, PSD și USR-PLUS au așteptat cu sufletul la gură închiderea urnelor și afișarea primelor rezultate exit-poll.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang acuză nereguli în județ. Liderul PSD a ajuns cu întârziere din cauza semafoarelor de pe DN76
  Președintele PSD Bihor, Ioan Mang a ajuns la sediul PSD Bihor în jurul orei 22:00, după un periplu prin sudul județului, fiind prins printre semafoarele de pe DN 76. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar! Bolojan: „Îl felicit pe Florin Birta pentru câștigarea mandatului”
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea. 4

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.