bihon.ro Web analytics

Excelența Sa, ambasadorul Israelului a aflat secretele pivnițelor de la Sălacea

De Veronica Bursașiu

Excelența Sa, ambasadorul Israelului a aflat secretele pivnițelor de la Sălacea

Scris de Veronica Bursașiu

Desfășurare de forțe pe străzile din Sălacea, acolo unde ambasadorul Israelului la București Excelența Sa David Saranga a dorit să meargă să vadă, la fața locului, cele 1000 de pivnițe. Iar alegerea a fost una potrivită, fiindcă primarul de Sălacea Béla Horváth e gazda pefectă și avizată știind ce așteptări și dorințe are fiecare oaspete.

„În urmă cu câteva zile am fost sunat de domnul președinte Ilie Bolojan care mi-a spus că și-ar dori ca domnul ambasador David Saranga să vină la Sălacea. Așa că ne-am pregătit cu plăcere, iar bucuria a fost și mai mare când am aflat că Excelența Sa a ales comuna nostră după ce i-a stârnit curiozitatea faptul că Sălăcea e denumit «satul celor 1000 de pivnițe ». Bine, pe internet Sălacea e comparată cu Toscana, deși nu suntem noi chiar Toscana. Domnia sa, domnul Saranga a vrut să vadă cum arată șirul, străzile de pivnițe, noi fiind într-adevăr unici la nivel nțional din această perspectivă. . Desigur, noi l-am dus pe domnul ambasador și la Conacul Komaromi și la Muzeul Satului, la Casa Zilierului. Spre surprinderea mea, domnul ambasador cunoștea detalii despre «camera curată» , despre prosopul curat. Mi-a spus să i-l arăt… Știți că în casele noastre, dacă nu era prosopul curat în cui, însemna că nu e casă de gospodar. Și asta o știu și de la bunica mea, dacă nu era prosopul curat la locul lui, era bai. Să spunem că aceste vizite au fost preambulul, fiindcă domnul ambasador ardea de nerăbdare să vadă pivnițele,”, ne-a spus primarul de Sălacea.

Desigur că vizita ambasadorului pe ulițele din Sălacea, pe strada cu pivnițe nu a rămas neremarcată de localnici, fiindcă au fost dispozitive de securitate cum localnicii nu au mai văzut, chiar dacă numai în acest an au fost în comună doi miniștri din Guvernul României, secretari de stat din România și Ungaria. În ciuda faptului că Excelența Sa David Saranga e un om extrem de jovial, plăcut în conversații, protocolul impune astfel de desfășurări de forțe. Excelența Sa chiar a glumit fiindcă garda de corp nu a urcat împreună cu domnia sa în turnul bisericii, lăsându-l doar în compania primarului. Ambasadorul a tachinat garda de corp întrebându-l dacă știe de câte ori avea prilejul să dispară. În aceeași notă, primarul de Sălacea l-a asigurat că de acolo nu putea să meargă nicăieri. Pe strada pivnițelor, Excelența Sa David Saranga și-a uimit gazdele cu perspicacitatea sa.

„L-am lăsat pe domnul ambasador să deschidă singur câteva pivnițe. Fiindcă fiecare pivniță are un sistem propriu de închidere/deschidere. Fiecare astfel de sistem are un buton ascuns, care declanșează o clapetă și apoi se baza cheia care se poate răsuci în diverse sensuri și poziții. Spre surprinderea mea, la una dintre pivnițe a deschis imediat, la alta a avut nevoie doar de puțin ajutor. Noi am dat acest prilej și altor vizitatori și nimeni nu s-a descurcat atât de bine ca Excelența Sa. Inițial am vorbit în engleză, dar domnia sa a cerut să vorbim în limba română să poată participa toată lumea la conversație. S-a interesat cât costă o pivniță. Ne-a spus că s-ar muta la o pivniță. Nu am rămas dator. Am promis că dacă ne onorează și devine sălăcean, mă ocup personal să aibă lunar câte un butoi de vin din cel pe care și-l dorește”, ne-a povestit primarul Béla Horváth.

Apoi discuțiile au decurs natural spre punctul în care primarul a lansat invitația ca tot mai mulți evrei să ajungă să vadă obiectivele turistice din Sălacea, să se bucure de bucatele oferite de localnici. Unul dintre argumente e acela că „fiecare evreu trebuie să meargă măcar o dată la mormântul străbunilor să”.

Ori, la Sălacea există un cimitir al evreilor, consevat în bune condiții de autoritățile locale, dar și un monument al eroilor evrei. Din Sălacea, evreii au plecat în perioada în care Valea lui Mihai și Marghita au început să se dezvolte mai mult, să fie locuri mai propice pentru comerț. Primarul s-a îngrijit ca oaspetele să se bucure și de mâncare kosher oferită de domnul Salamon Alexandru, administratorul Bellotto din Marghita. Ambasadorul Israelului la București s-a aflat sub presiunea timpului preferând oricărei altă tentație să se hrănească cât mai mult din frumusețile locului.

Excelența Sa David Saranga s-a aflat la Sălacea în contextul unei vizite în Bihor pentru a discuta cu primarul Florin Birta și cu președintele Ilie Bolojan despre „ patru domenii de cooperare economică: sănătate, digitalizare, agricultură și turism. Am convenit ca deja în următoarea lună o delegație condusă de primar să vină în Israel pentru a se întâlni cu factorii relevanți și a examina tehnologiile israeliene în zonele discutate”, a precizat ambasadorul.

În vizita la Sălacea Excelența sa David Saranga a fost însoțit și de city managerul Oradiei Mihai Jurcă.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tautu says:

  Minunata toamna in Salacea!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.