bihon.ro Web analytics

Excelența Sa, ambasadorul Israelului a aflat secretele pivnițelor de la Sălacea

De Veronica Bursașiu

Excelența Sa, ambasadorul Israelului a aflat secretele pivnițelor de la Sălacea

Scris de Veronica Bursașiu

Desfășurare de forțe pe străzile din Sălacea, acolo unde ambasadorul Israelului la București Excelența Sa David Saranga a dorit să meargă să vadă, la fața locului, cele 1000 de pivnițe. Iar alegerea a fost una potrivită, fiindcă primarul de Sălacea Béla Horváth e gazda pefectă și avizată știind ce așteptări și dorințe are fiecare oaspete.

„În urmă cu câteva zile am fost sunat de domnul președinte Ilie Bolojan care mi-a spus că și-ar dori ca domnul ambasador David Saranga să vină la Sălacea. Așa că ne-am pregătit cu plăcere, iar bucuria a fost și mai mare când am aflat că Excelența Sa a ales comuna nostră după ce i-a stârnit curiozitatea faptul că Sălăcea e denumit «satul celor 1000 de pivnițe ». Bine, pe internet Sălacea e comparată cu Toscana, deși nu suntem noi chiar Toscana. Domnia sa, domnul Saranga a vrut să vadă cum arată șirul, străzile de pivnițe, noi fiind într-adevăr unici la nivel nțional din această perspectivă. . Desigur, noi l-am dus pe domnul ambasador și la Conacul Komaromi și la Muzeul Satului, la Casa Zilierului. Spre surprinderea mea, domnul ambasador cunoștea detalii despre «camera curată» , despre prosopul curat. Mi-a spus să i-l arăt… Știți că în casele noastre, dacă nu era prosopul curat în cui, însemna că nu e casă de gospodar. Și asta o știu și de la bunica mea, dacă nu era prosopul curat la locul lui, era bai. Să spunem că aceste vizite au fost preambulul, fiindcă domnul ambasador ardea de nerăbdare să vadă pivnițele,”, ne-a spus primarul de Sălacea.

Desigur că vizita ambasadorului pe ulițele din Sălacea, pe strada cu pivnițe nu a rămas neremarcată de localnici, fiindcă au fost dispozitive de securitate cum localnicii nu au mai văzut, chiar dacă numai în acest an au fost în comună doi miniștri din Guvernul României, secretari de stat din România și Ungaria. În ciuda faptului că Excelența Sa David Saranga e un om extrem de jovial, plăcut în conversații, protocolul impune astfel de desfășurări de forțe. Excelența Sa chiar a glumit fiindcă garda de corp nu a urcat împreună cu domnia sa în turnul bisericii, lăsându-l doar în compania primarului. Ambasadorul a tachinat garda de corp întrebându-l dacă știe de câte ori avea prilejul să dispară. În aceeași notă, primarul de Sălacea l-a asigurat că de acolo nu putea să meargă nicăieri. Pe strada pivnițelor, Excelența Sa David Saranga și-a uimit gazdele cu perspicacitatea sa.

„L-am lăsat pe domnul ambasador să deschidă singur câteva pivnițe. Fiindcă fiecare pivniță are un sistem propriu de închidere/deschidere. Fiecare astfel de sistem are un buton ascuns, care declanșează o clapetă și apoi se baza cheia care se poate răsuci în diverse sensuri și poziții. Spre surprinderea mea, la una dintre pivnițe a deschis imediat, la alta a avut nevoie doar de puțin ajutor. Noi am dat acest prilej și altor vizitatori și nimeni nu s-a descurcat atât de bine ca Excelența Sa. Inițial am vorbit în engleză, dar domnia sa a cerut să vorbim în limba română să poată participa toată lumea la conversație. S-a interesat cât costă o pivniță. Ne-a spus că s-ar muta la o pivniță. Nu am rămas dator. Am promis că dacă ne onorează și devine sălăcean, mă ocup personal să aibă lunar câte un butoi de vin din cel pe care și-l dorește”, ne-a povestit primarul Béla Horváth.

Apoi discuțiile au decurs natural spre punctul în care primarul a lansat invitația ca tot mai mulți evrei să ajungă să vadă obiectivele turistice din Sălacea, să se bucure de bucatele oferite de localnici. Unul dintre argumente e acela că „fiecare evreu trebuie să meargă măcar o dată la mormântul străbunilor să”.

Ori, la Sălacea există un cimitir al evreilor, consevat în bune condiții de autoritățile locale, dar și un monument al eroilor evrei. Din Sălacea, evreii au plecat în perioada în care Valea lui Mihai și Marghita au început să se dezvolte mai mult, să fie locuri mai propice pentru comerț. Primarul s-a îngrijit ca oaspetele să se bucure și de mâncare kosher oferită de domnul Salamon Alexandru, administratorul Bellotto din Marghita. Ambasadorul Israelului la București s-a aflat sub presiunea timpului preferând oricărei altă tentație să se hrănească cât mai mult din frumusețile locului.

Excelența Sa David Saranga s-a aflat la Sălacea în contextul unei vizite în Bihor pentru a discuta cu primarul Florin Birta și cu președintele Ilie Bolojan despre „ patru domenii de cooperare economică: sănătate, digitalizare, agricultură și turism. Am convenit ca deja în următoarea lună o delegație condusă de primar să vină în Israel pentru a se întâlni cu factorii relevanți și a examina tehnologiile israeliene în zonele discutate”, a precizat ambasadorul.

În vizita la Sălacea Excelența sa David Saranga a fost însoțit și de city managerul Oradiei Mihai Jurcă.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tautu says:

  Minunata toamna in Salacea!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.