bihon.ro Web analytics

Expoziția de artă fotografică „Fete secuieşti”

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Expoziția de artă fotografică „Fete secuieşti”

„Fete secuieşti” FOTO: Csíki János
Reactualizat la:
Pe simezele Galeriei Ștefan Vilidár István” vor fi expuse lucările artistului fotograf Csíki János.
Scris de Camelia Buşu - Pe simezele Galeriei Ștefan Vilidár István” vor fi expuse lucările artistului fotograf Csíki János.

Muzeul orașului Oradea împreună cu Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea organizează o nouă expoziţie de artă fotografică, sub semnul aniversării a 200 ani de la nașterea primului fotograf orădean, Mezey Lajos, precum și a aniversării a trei decenii de existență a celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România, Galeria ”Euro Foto Art”.

Pe simezele Galeriei Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea – România din cadrul Palatului Princiar al Cetății Oradea, va fi instalată o selecție de 50 de creații ale artistului fotograf Csíki Ioan (János), membru al Asociații Internaționale ”Euro Foto Art”.

Fotografiile au fost realizate în anul 2018 cu ocazia unei deplasări de creație făcută la manifestarea populară anuală a costumelor, dansurilor și muzicii populare secuiești, intitulată „O mie de Fete Secuiești” (Ezer Székely Leány). Evenimentul de mare amploare este organizat începând din anul 1931 și are loc în prima sâmbătă a lunii iulie, la Miercurea Ciuc, și oferă posibilitatea organizării unor manifestări mult îndrăgite de localnici. Manifestarea populară care a luat o amploare mai mare după anul 1990, începe cu o paradă a fetelor, fiicelor și burlacilor din satele secuiești, îmbrăcați în costume populare, care defilează în piața principală din Miercurea Ciuc, unde cu toți incing într-un mare cerc un dans popular secuiesc.

Alaiul pornește apoi prin strada Szék, într-un pelerinaj de rusalii, în șaua Csíksomlyó situată între dealurile Șumuleu Mare și Mic. La serbarea populară participă zeci de formații sosite din diferite regiuni ale Ținutului Csík și din țările mai îndepărtate, în costumele lor populare deosebite, aducând cu ele dansurile, muzica și cântece lor populare. Marea serbare populară se termină pe uriașa scenă în aer liber din Hármashalom, unde are loc parada portului și dansului popular secuiesc dedicat celor „O mie de Fete Secuiești”.

„Ca tânăr orădean, prima mea deplasare în această zonă pitorească am făcut-o cu aparatul de fotografiat „Zenit E” în jurul anilor 1970, când am făcut practica în această regiune deosebită, plină de tradiții populare secuiești. Astfel am avut posibilitatea să petrec două veri și să cunosc mai bine peisajele minunate din Harghita și Gyimes, de care m-am îndrăgostit foarte mult. Din anul 2005 am revenit cu camere video Sony și Kodak pentru a imortaliza aceste frumuseți deosebite. Deoarece am un apartament și în Miercurea Ciuc, merg des în acest oraș. De fiecare dată consider că plec de acasă, … acasă apoi revin la casa din Paleu, unde petrec mai mult timp”, afirmă artistul fotograf.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artistului fotograf expozant vineri, 31 iulie, în Galeria ”Ștefan Vilidár István” din cadrul Palatului Princiar al Cetății Oradea. Evenimentul va fi transmis online, pe pagina de Facebook a Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”.

Amfitrionul evenimentului va fi, ca de fiecare dată, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea și al Asociației Internaţionale „Euro Foto Art”. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul formației ”Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József, care va interpreta la violă mai multe piese inspirate din tradițiile secuiești, și de către tânăra cântăreața Porsztner Abigél care va interpreta două cântecele populare secuiești: Édesanyám rózsafáfa și Szép holdvilág volt az este a Kisküküllő mellett.

Noua expoziție, organizată de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 20 august, zilnic între orele 08:00 – 20:00. Intrarea este liberă.

„Fete secuieşti” FOTO: Csíki János

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.