bihon.ro Web analytics

Expoziție foto inedită în Oradea: Fotografii memorabile cu orașul din arhiva AGERPRES

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Expoziție foto inedită în Oradea: Fotografii memorabile cu orașul din arhiva AGERPRES

Reactualizat la:
Sinagoga Sion găzduieşte o expoziţie cu fotografii memorabile despre oraşul nostru, din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.
Scris de Camelia Bușu - Sinagoga Sion găzduieşte o expoziţie cu fotografii memorabile despre oraşul nostru, din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

Ziua oraşului Oradea a fost marcată şi de reţeaua Oradea Heritage – Funcaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor. Pe lângă faptul că în această zi, la toate obiectivele turistice aflate în administrarea Oradea Heritage, intrarea a fost gratuită, la Sinagoga Neologă Sion a fost vernisată o expoziţie inedită.

Expoziţia „Oradea – fotografii memorabile din arhiva AGERPRES” cuprinde 58 de fotografii din arhiva imensă a agenţiei naţionale AGERPRES, care surprind evoluţia oraşului începând din anul 1940 şi până în 1997. „Sinagoga Sion prezintă în imagini memorabile evoluţia urbanistică a oraşului Oradea. Cu acest prilej, orădenii pot redescoperi locurile unde au copilărit, maşinile cu care au circulat, provocându-i să meargă să vadă acum acele locuri şi să observe cum s-au dezvoltat în timp”, a spus Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.

La eveniment a fost prezent primarul Florin Birta. „Eu mă bucur că reuşim să sărbătorim azi Ziua oraşului Oradea printr-un eveniment inedit, în care vedem cum arăta oraşul nostru şi care au fost transformările majore pe care le-a suferit. Le mulţumesc celor implicaţi. Am şi vorbit să facem în viitor o altă expoziţie, o paralelă între imaginile vechi din Oradea şi cele noi. Cred că va fi o nouă expoziţie de succes cu care, noi, ca orădeni, ne vom mândri. La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni!”, a încheiat primarul oraşului Oradea.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a mărturisit că este o onoare să fie aici, mai ales într-o zi deosebită pentru Oradea. „Am adus cu noi fotografii de arhivă începând cu anii 1940, până în 1997 şi am încercat să readucem orașul în memoria celor care au trăit acele vremuri, dar în acelaşi timp să şi arătăm celor tineri care este istoria oraşului în care ei locuiesc, mai ales de ziua acestuia. Considerăm că dacă o monografie aduce în discuţie o istorie scrisă, imaginea ne prezintă în mod real realitatea, mai ales că fotografiile de arhivă, aşa cum le vedeţi, nu suferă niciun fel de modificare de-a lungul timpului. Imaginile sunt cele surprinse de fotoreporterii de atunci şi putem să spunem că ne mândrim, ca agenţie naţională de presă, cu un patrimoniu de patru milioane şi jumătate de fotografii. Aceste fotografii reprezintă, până la urmă, istoria ţării şi păstrându-le, promovându-le, facem ca ele să devină mai valoroase. Vom continua să fim alături de Oradea Heritage pentru evenimentele viitoare şi considerăm că atunci când fiecare cetăţean primeşte o bucăţică din istoria lui, este o recunoştinţă şi o valoare”, a spus Claudia Nicolae.

Sorin Mărgărit, istoric şi profesor la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, a fost curatorul expoziţiei, fiind vechi colaborator al Oradea Heritage. „Se spune că o imagine face cât 1.000 de cuvinte. Făcând un tur, ne putem imagina cum arăta Oradea în vremea copilăriei. Am încercat să mă transpun şi eu acelei perioade, am încercat să văd Oradea cu ochii unui bucureştean”.

Proiectul nu se opreşte aici, spune Angela Lupşea, precizând că a rugat arhitecţii, inginerii constructori şi desenatorii acelor vremuri să fie alături de Oradea Heritage în realizarea unui documentar, pentru a povesti cum se construia atunci oraşul şi cum veneau directivele de la Bucureşti.

Expoziţia „Oradea – fotografii memorabile din arhiva AGERPRES” va putea fi vizitată în Sinagoga Sion până în 12 noiembrie, după care va fi mutată la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Oradea.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. vdct says:

  „…surprind Evoluţia oraşului începând din anul 1940 şi până în 1997”.

  În realitate, între 1940 și 1997 (prin extensie între 1919 și 2008-2010) a avut loc o INvoluție a orașului, deplânsă chiar în unele publicații bucureștene (vezi „Realitatea Ilustrată” din 18 februarie 1932, articolul „Aveți ceva de declarat?”). O revenire parțială la strălucirea de odinioară are loc din momentul în care s-a investit masiv în renovarea centrului istoric, adică în ultimii 10-12 ani, după aproape „un veac de singurătate”.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  RA Residence, apartamente noi premium în Oradea, cu finalizare în 2022!
  RA Residence va construi 29 de apartamente premium noi, de 1, 2, 3 camere în zona Cantemir-Universităţii (Str Rapsodiei nr 4), cu finalizare in 2022, fiind spaţioase şi având structură modernă şi spaţii comerciale la parter.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4.000 de cazuri active Covid-19 în Bihor. Aproape 800 de infectări confirmate în 24 de ore

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţii de artă fotografică, de Ziua Culturii Maghiare
  Artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István vernisează expoziţii în județul Hajdú – Bihar.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.