bihon.ro Web analytics

Ghiduri de arhitectură pentru cei care vor să construiască la sate

De Georgiana Anghel

Ghiduri de arhitectură pentru cei care vor să construiască la sate

Arhitectul-Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor pune la dispoziția celor interesați două ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural.
Scris de Georgiana Anghel - Arhitectul-Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor pune la dispoziția celor interesați două ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural.

Cele două ghiduri, publicate pe site-ul Consiliului Județean Bihor, au fost întocmite de Ordinul Arhitecților din România și se referă la zonele de câmpie, dealurile și zonele montane din Crișana. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Bihor, Bianca Firezar, regulile regăsite în cele două documentații nu sunt obligatorii, sunt doar „un îndrumar pentru cei care vor să construiască”.

Cele două ghiduri de arhitectură se adresează locuitorilor satelor, administrației locale, investitorilor publici și privați, consultanților specializați în accesarea fondurilor europene și proiectanților, potrivit CJ Bihor. Ele pot fi utilizate atât de autoritățile publice, cât și de persoane private, pentru fundamentarea documentațiilor de urbanism. „Cele două documente cuprind un set de reguli ușor de aplicat, cu exemple clare de «AȘA DA» și «AȘA NU», pentru a facilita alegerea modelelor adecvate. Regulile se referă la amplasarea construcțiilor noi, amenajarea clădirilor existente, elemente de construcție, amenajarea spațiului public și recomandări privind performanța energetică”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții CJ subliniază că pentru autorizarea construcțiilor se ține cont de Hotărârea de Guvern nr. 525 din 27 iunie 1996, republicată, pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism. Articolul 32 din HG precizează: „Aspectul exterior al construcțiilor: (1) Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcțiunii acestora și nu depreciază aspectul general al zonei. (2) Autorizarea executării construcțiilor care, prin conformare, volumetrie și aspect exterior, intră în contradicție cu aspectul general al zonei și depreciază valorile general acceptate ale urbanismului și arhitecturii, este interzisă”.

Cele două ghiduri pot fi consultate pe site-ul instituției, www.cjbihor.ro, la secțiunea Informații publice/ Anunțuri.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zic și eu says:

  Veniți cu sugestii și indicații pentru zona rurală. Voi care distrugeți Oradea.

 2. Ion Mincu ar plange says:

  ”AȘA NU: Clădire tradițională după intervenție: zidăria de cărămidă a fost
  termoizolată la exterior cu plăci de polistiren expandat, sistem care nu mai
  permite realizarea decorațiilor specifie arhitecturii din zonă şi formează
  un înveliş impermeabil, lucru care conduce la condens şi, în timp, la apariția
  mucegaiului (fi. 6). ” pag. 48

  Dragilor tineri arhitecti oradeni, dragi autori acestei ghid, sunteti slab pregati din urmatoarele materii: fizica constructiilor, materiale de constructii si constructii civile. Igrasia (ascensiunea capilara) si condensul va aparea si la o constructie veche neizolata hidro si termic , insa prin rezolvarea acestor doua probleme prin detalii de executie nu are cum sa apara mucegai, este o mare greseala afirmatia ca o termoizolatie pe o zidarie veche va crea mucegai.
  Decorurile pot fi refacute foarte usor si din polistiren, sau elementele de ipsos se pot monta si pe o zidarie termoziolata, dar fara a cunoaste detalii de executie de catre arhitect se nasc astfel de magarii.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.