bihon.ro Web analytics

Împădurim România

Reactualizat la:
Reactualizat la:
România are în momentul de față 29,5% din suprafață acoperită de păduri (conform Inventarului Forestier Național), adică sub media europeană de 43%. Pădurile românești au cunoscut un declin continuu din cauza politicilor greșite de administrare a acestora și a tăierilor ilegale masive.
România are în momentul de față 29,5% din suprafață acoperită de păduri (conform Inventarului Forestier Național), adică sub media europeană de 43%. Pădurile românești au cunoscut un declin continuu din cauza politicilor greșite de administrare a acestora și a tăierilor ilegale masive.

 

Împreună cu USR PLUS, alianță din partea căreia candidez pentru un loc în Senatul României, propun un sistem de împădurire a României.

Criza climatică este provocarea secolului nostru. Cercetătorii din toată lumea au ajuns la concluzia că activitățile umane pe Pământ au provocat o schimbare climatică ireversibilă. România nu este ocolită de această criză climatică, iar efectele acesteia au fost agravate de o clasă politică care a ignorat problema mediului prea mult timp.

Din acest motiv, însă și din calitatea sa de stat membru al unei Uniuni Europene foarte ambițioase din punct de vedere al combaterii schimbărilor climatice, România trebuie să-și administreze performant mediul și resursele naturale, în care trebuie să investim atât pentru sănătatea cetățenilor, cât și pentru că sunt insuficient valorificate în comparație cu potențialul lor. Politicienii au vorbit adesea despre această bogăție naturală, dar s-a făcut prea puțin pentru a ne asigura că nu va fi risipită și că reușim să fructificăm întreaga ei valoare. Sunt încă multe făcut în această direcție. Investigațiile jurnalistice, studii și rapoarte oficiale, reacțiile Comisiei Europene și multiplele situații de infringement în care este implicată România vorbesc despre distrugeri de mediu uriașe și un fenomen considerabil de infracționalitate care nu se reflectă în numărul de dosare ajunse în instanță

Fiind specializat în managementul mediului, am militat constant pentru o Românie care să se dezvolte durabil, responsabil față de impactul asupra populației actuale și a generațiilor viitoare. Mediul trebuie să aibă o poziție strategică în politica României.

Pădurile au reprezentat întotdeauna, pentru țara noastră, aurul verde. Consider că e extrem de important să eliminăm fenomenul tăierilor ilegale și să transparentizăm piața lemnului din România. Pădurile românești au cunoscut un declin continuu din cauza politicilor greșite de administrare a acestora. Bunăoară, pentru a reduce presiunile asupra pădurilor, nu e suficient să stopăm tăierile

ilegale ci e necesar să încurajăm tranziția către surse alternative de energie și surse de energie regenerabilă cu randamente superioare.

Totuși, în România trebuie început cu începutul… O inițiativă pe care o susțin a fost deja lansată iar interesele politice o țin momentan la sertar, fiind declarată neconstitutională, totuși aceasta revenind în Camera Deputaților în Comisia Juridică. Mă refer aici la propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, mai pe scurt înființarea “DNA-ului pădurilor”.

Împreună cu USR PLUS, alianță din partea căreia candidez pentru un loc in Senatul României, propunem punerea pe picioare a unui sistem complet de urmărire a masei lemnoase care să contribuie în mod real la stoparea ilegalităților dar și adaptarea sistemului SUMAL, de urmărire a lemnului, la realitățile sectorului forestier. Consider că furtul de lemn poate fi redus și prin evaluarea corectă a masei lemnoase cât și prin tranziția către o comercializare transparentă și controlabilă a lemnului exploatat prin depozite, ca puncte de intrare în piață. Una din măsurile extrem de importante ce vizează problematica pădurilor este reprezentată de asigurarea siguranței pentru paznicii pădurilor.

De ce o Românie împădurită? Pădurea este un factor esențial al bunăstării noastre. Pe langă faptul că momentan, asigură încălzirea în casele a peste 40% din români sau materiale de construcție, pădurea are rolul de a asigura un climat favorabil pentru accesul nostru la hrană. Anul acesta am avut 132 de alerte cod roșu de caniculă. Toate studiile arată că în 30 de ani, în ritmul acesta, 40% din suprafața țării noastre va fi afectată de deșertificare. În ultimii 10 ani, statul român a acordat peste 330 de milioane de euro, fermierilor afectați de secetă.

Pentru a preveni toate aspectele prezentate, România trebuie să aibă urgent și să implementeze o strategie de prevenție a fenomenului de deșertificare. USR PLUS își dorește creșterea suprafeței acoperite cu vegetație forestieră a României. Pentru aceasta este necesară declanșarea unui program multianual de împădurire a terenurilor degradate care sunt optime pentru vegetația forestieră cât și crearea unui fond de împădurire, identificarea terenurilor și cartarea lor stațională, pregătirea pepinierelor și a materialului săditor, derularea de campanii anuale de împădurire. Totodată, vom aloca resurse pentru înființarea de perdele forestiere pentru protejarea drumurilor publice și culoare verzi.

Împădurirea României este o țintă pe care ar trebui să o urmărească fiecare dintre politicienii noștri. Impactul bugetar se ridică la aproximativ 300 de milioane de

euro anual. Sursele acestor fonduri unt multiple, în primul rând accesarea de fonduri europene cu această destinație sau înființarea unui fond special pentru împădurire în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu, instituție care va putea atrage și surse de finanțare suplimentare pentru regenerarea pădurilor.

Sunt specializat în managementul mediului, la Universitatea Oxford din Anglia. Mi-am dedicat întreaga carieră profesională conservării naturii și mediului. Am lucrat atât la “firul ierbii” cu diverse specii de plante și animale, comunități locale dar și la elaborarea și aplicarea diverselor politici de mediu la nivel național. Candidez pentru un loc în Senatul României deorece consider că țara noastră se confruntă cu probleme de mediu tot mai acute. Cred că e important să trimitem în Parlament oameni competenți care pot să aducă o schimbare reală în acest domeniu, care a fost întotdeauna lăsat deoparte, nefiind considerat important.

Am ales să mă alătur proiectului USR PLUS deorece consider că România nu mai poate să aștepte. Vin din societatea civilă și mă voi lupta întotdeauna pentru ca România să aibă mecanisme eficiente pentru stoparea tăierilor ilegale, să respirăm un aer curat, să bem o apă de calitate dar și să avem o țară curată, fără hoție.

Andrei Acs, candidat din partea Alianței USRPLUS pentru Senat, la alegerile din 06.12.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ȘI SOLIDARITATE (parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”), Cod unic de identificare 11200033

Publicitate electorala, CH11110
1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bau says:

  Media Europeană este 32%,asa ca nu mai mâncati kkt.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.