O inițiativă de proiect legislativ depus la Senat nu este pe placul firmelor. Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), inițiativa reia propuneri mai vechi care au fost respinse sau declarate neconstituționale, într-o formulare aproape identică. Prin proiect se propune introducerea de noi taxe pentru toate societățile din România și noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociații private.
Obligații și taxe
Una dintre acestea se referă la obligarea acestora de a se înscrie într-un registru – Catalogul Firmelor – realizat de o asociație, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Înscrierea este condiționată de plata unei taxe anuale aferente cuprinse între 10 și 100 de euro pe an. Taxa este de: 100 de euro/an pentru întreprinderi mari; 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii; 50 de euro/an pentru întreprinderi mici; 20 de euro/an pentru microîntreprinderi; 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.
[eadvert]
De asemenea, întreprinzătorii sunt obligați să obțină un certificat de competențe, contra cost, pentru administrarea propriei activități.
„Proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Național al Registrului Comerțului cu o asociație privată prin acordarea dreptului de a ține evidența tuturor profesioniștilor și a oricăror modificări ale actelor constitutive ale acestora și ținerea unui registru al administratorilor. Prin proiect se încearcă obligarea ONRC de a pune la dispoziție, cu titlul gratuit, a înscrierilor din registrul comerțului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, în fapt transferul bazei de date. Se acordă competențe exclusive unei asociații, care vor fi de asemenea contra cost, pentru certificarea tutorilor din cadrul companiilor, înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formare profesională a elevilor, monitorizarea instruirii și participarea la evaluările elevilor în sistem dual. Se propune sancționarea societăților prin introducerea obligației ca depunerea situațiilor financiare anuale să fie condiționată de achitarea taxelor pentru înscriere în Catalogul Firmelor și obținerea certificatului de competență”, susțin reprezentanții CNIPMMR.
„Prin această inițiativă „se încearcă să se dea o acoperire legală rolului de dezvoltator imobiliar, în legătură cu un presupus transfer gratuit al terenurilor ROMEXPO, fără nicio legătură cu obiectul de activitate al niciunei camere de comerț din Europa”, explică reprezentanții IMM-urilor.
Neconstituțional
Aceștia sunt de părere că proiectul încalcă dreptul constituțional la liberă asociere, obligând profesioniștii: societăți comerciale, PFA, întreprinderi individuale și familiale – să se înscrie în Catalogul firmelor.
De asemenea, se încalcă dispozițiile Constituției privind libertatea și dreptul de a exercita o activitate economică, prin obligarea obţinerii unui „certificat de competenţă” contra cost, iar potrivit proiectului în lipsa acestui certificat de competenţă, nu mai pot fi depuse situaţiile financiare la unităţile Ministerului Finanţelor Publice.
CNIPMMR consideră că raportat la dispoziţiile Constituţiei României şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt evidente problemele de constituţionalitate ale proiectului.
„CNIPMMR solicită Senatului și Camerei Deputaților să respingă această inițiativă legislativă, care se înscrie în ciclul de propuneri reluate în mod suspect și constant, prin care se acordă unei asociații private atribuții de natura autorităților publice și introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia”, se precizează în comunicatul semnat de Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
La rândul său, Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB), este de părere că proiectul este neconstituțional. „Ceea ce dorește CCIR este complet neconstituțional pentru că se încalcă dreptul la liberă asociere. Nu văd de ce ar trebui să mă asociez cu cei cu care nu vreau. Prin această lege se încearcă transformarea unui drept într-o obligație. Această lege nu ar trebui să treacă de Parlament”, este de părere Dan Octavian.
Nici Federația Patronilor Bihor (FPB) nu este de acord cu suprataxarea companiilor. „Oricum micii întreprinzători sunt cocoșați de atâtea taxe, impozite, autorizații și creșterea prețurilor. Înființarea încă a unui registru înseamnă pur și simplu incapacitatea statului de a se administra. Din punctul nostru de vedere este o sugrumare a companiilor cu capital românesc, care și așa sunt la limită”, susține Vlad Deac, președintele FPB.
Taxă nouă pentru toate firmele. Toți antreprenorii vor fi obligați să achite între 10 și 100 de euro
Trimite articolul
XO taxă abuzivă!
-
Bugetul subțire cu taxe abuzive se ține.😃
Este incredibil la ce se mai gandesc cei ce ne “conduc”. Vai de capul lor.