bihon.ro Web analytics

În timp ce Bihorul extinde rețelele de gaz, Ministerul Mediului pregătește interzicerea centralelor individuale

De Georgiana Anghel
Reactualizat la:

În timp ce Bihorul extinde rețelele de gaz, Ministerul Mediului pregătește interzicerea centralelor individuale

FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Reactualizat la:
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat pe Facebook progresele făcute în cadrul proiectelor pentru extinderea rețelelor de gaz metan din județ,
Scris de Georgiana Anghel - Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat pe Facebook progresele făcute în cadrul proiectelor pentru extinderea rețelelor de gaz metan din județ,

Autoritățile ne pregătesc încă un episod din „România lucrului bine făcut”. În timp ce mai marii județului se laudă pe Facebook cu zeci de proiecte pentru extinderea rețelelor de gaze din județul Bihor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit despre introducerea în circuitul legislativ al proiectului de Hotărâre de Guvern prin care se va interzice montarea centralelor individuale pe gaz. Ministrul a discutat pentru prima dată despre acest proiect la sfârșitul anului trecut.

Citat de aradon.ro, ministrul Mediului a declarat zilele trecute că proiectul se află deja în fazele de avizare. „Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare la minister şi până la finalul lunii (n.red. iunie ) va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper sa fie susţinut şi de Guvern şi de celelalte ministere”, a declarat Tánczos Barna, potrivit sursei citate. Inițiativa vine ca o măsură de combatere a poluării. „Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului, substanţele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată”, a explicat ministrul Mediului.

De altfel, măsura anunțată de ministrul Tanczos Barna se află pe agenda europeană și este luată în calcul având în vedere studiile făcute până acum, care ne spun că renunțarea la centralele individuale pe gaz ar reduce considerabil emisiile de carbon și, implicit, poluarea. Decizia de a renunța la centrale este una grea, având în vedere popularitatea lor în rândul consumatorilor casnici. Totuși, ONG-urile de mediu au solicitat deja executivului UE să interzică aceste centrale până în 2025. Această recomandare a venit și de la Agenția Internațională de Energie.

Cum rămâne cu centralele?

Ministrul Mediului anunță planul de interzicere a centralelor pe gaz în timp ce în Bihor se află în derulare zeci de proiecte de extindere a rețelelor de gaze naturale, în valoare de câteva o sută de milioane de euro. Situația este similară în toată țara, anul acesta fiind „bătaie” pe banii europeni și din programul Anghel Saligny destinați extinderii rețelelor de gaze naturale.

„Această măsură (n.red interzicerea centralelor) este un pas corect, dar ar trebui să vină la pachet cu oferte alternative. Cu planuri de finanțare pentru creșterea eficienței energetice, cu planuri de finanțare pentru cogenerare prosumatori, cu planuri de valorificare a energiei termice în Bihor, unde s-ar putea valorifica componenta termo-energetică. Din păcate nu văd să vină la pachet cu aceste măsuri”, ne-a declarat un cercetător în domeniul energiilor regenerabile. „Interzicea poate fi făcută și prin lege, dar ar putea veni de la sine, dacă am avea opțiuni mai bune pentru încălzire”, a subliniat sursa citată.

Georgian Albu, manager general Future Energy Leaders, crede și el autoritățile trebuie să vină cu alternative. „În pararel cu planul de eliminare al centralelor individuale, tot statul trebuie să vină și cu un plan credibil de reîntoarcere la sistemul centralizat, fie cel extins, fie pe bază de microcentrale care să funcționeze în sistem de cogenerare, astfel încât să aibă sens și programul de extindere a rețelei de gaz. Indiferent pe ce cale mergem, trebuie să existe o corelare între politicile astea”, ne-a explicat Albu. „Să vii acum, ca Guvern, să încerci să impui anumite lucruri, după 30 de ani de zile în care nu s-a făcut nimic pentru sistemul centralizat de încălzire, este deplasat. Legea de până acum a fost de aşa natură încât a permis părăsirea sistemului centralizat. Am fost atenţionaţi de UE de mulţi ani despre faptul că centralele de apartament sunt poluante, dar nu a fost modificată legislaţia până acum. Soluţii au fost şi ar fi: energie regenerabilă, panouri solare. Un fapt este cert: lucrurile sunt foarte întârziate, măsurile au fost luate tardiv şi ne aşteaptă o iarnă foarte grea, cu preţuri uriaşe în tot ceea ce înseamnă încălzirea locuinţelor, fie că vorbim de sistemul centralizat, fie de centralele individuale de apartament pe gaz sau pe curent” a declarat pentru aradon.ro Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad.

Încep licitațiile

Săptămâna trecută, în timp ce ministrul Mediului vorbea despre progresele făcute cu legea privind interzicerea centralelor pe gaz, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat pe Facebok că încep licitațiile și lucrările pentru extinderea rețelelor de gaz în județul Bihor. „Calitatea vieții într-o comunitate este dată și de accesul la rețelele de infrastructură: drumuri, apă și canalizare, gaz, electricitate, telefonie. De aceea, atragerea de investiții pentru dezvoltarea acestor rețele este o prioritate pentru județul Bihor. Cum accesul la rețelele de gaz era limitat la puține localități, împreună cu primăriile care au considerat prioritare rețelele de gaz, Consiliul Județean Bihor a susținut pregătirea unor proiecte în vederea extinderii acestor rețele”, a scris Bolojan.

În total, 19 primării din județ se pregătesc să demareze lucrările de extindere a rețelelor de gaz „pe parcursul acestui an şi până în primăvara anului viitor”. Banii pentru proiecte provin din: fonduri europene, guvernamentale, din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare.

„Având în vedere valoarea totală a acestor proiecte, de aproape 100 de milioane de euro, de schimbările de prețuri și de complexitatea lucrărilor, va urma o perioadă dificilă pentru închiderea proiectelor”, recunoaște Ilie Bolojan. Și cu toate că lucrurile nu sunt foarte „roz” pe piața gazelor naturale, președintele CJ Bihor este optimist. „La finalul acestora, după ce şi preţurile la gaz se vor stabiliza, mii de locuințe din județul nostru vor avea acces la această infrastructură. Rețelele de gaz vor permite și dezvoltarea de noi afaceri și locuri de muncă în aceste zone”, crede liderul de la Județ.

Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, nu crede că proiectul de lege va afecta consumatorii din comună,. Sânmartin a reușit să atragă 20 de milioane de euro pentru realizarea unei rețele de gaze de 126 de kilometri și 4037 de racorduri. „Enegia alternativă e o zonă de nișă deocamdată. Până se va contura mult mai serios, mijlocul de încâlzire va fi lemnul, curentul, gazul, cele clasice Cu toții ne dorim energie verde, dar este încă o zonă de nișă”, a declarat Laza, care crede că prevederile din proiectul despre care vorbește ministrul Mediului nu se vor suprapune cu planurile pentru extinderea rețelelor de gaze naturale.

Gazul, de domeniul trecutului

Specialiștii consultați de Jurnal bihorean nu sunt la fel de optimiști cu privire la viitorul acestor rețele. „Din punctul meu de vedere, gazele naturale și investițiile în gaze naturale sunt de domeniul trecutului. (…) Mi se pare o greșeală să investești în infrastructura de gazificare, din moment ce știm ce o să se întâmple cu prețurile gazelor și cu toții știm ce o să se întâmple cu gazele naturale în UE în următorii ani”, ne-a spus cercetătorul specializat în energii regenerabile. Managerul Future Energy Leaders susține că dacă aceste extinderi nu se fac după calculce amănunțite care să dovedească că vor fi profitabile, la final toți consumatorii vor suporta pierderile generate de lipsa de clienți, pentru noile rețele. „De principiu, ambii distribuitori mari, care acoperă 85% din serviciul de distribuție la nivel național, au extins deja rețeaua de gaze într-o proporție semnificativă, acolo unde există cerere și acolo unde este reflectat principiul eficienței economice. Adică acolo unde se justifică extinderea rețelelor de gaze, astfel încât tariful să rămână la un nivel decent pentru restul populației care este deja racordată, pentru că, orice extindere de rețea de gaze, atât timp cât nu se face pe baza unor calcule de eficiență economică, va conduce la socializarea tarifelor”, a conchis Georgian Albu.

Localitățile care se vor lega la gaz

8 localități au câștigat finanțare europeană pentru extinderea rețelelor:
Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș au semnat săptămâna trecută contractul de finanțare de peste 77 milioane lei;
Nojorid, Oșorhei și Paleu ar urma să semneze contractul de peste 78 milioane lei în această săptămână;
7 localități au finanțarea asigurată din fonduri guvernamentale:
Sânmartin – 92 milioane lei;
Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd – 115 milioane lei;
Ciumeghiu – 32 milioane lei.
Cociuba Mare – 25 milioane lei.
4 localități își introduc rețele de gaz prin parteneriatul cu firmele care au câștigat concesiunea rețelelor:
Ștei și Lunca au contractul de anul trecut iar lucrările sunt începute;
Sânnicolau Român a finalizat licitația anul acesta;
Cefa va avea rețea de gaz pe baza investiției asigurate de firma concesionară. În aceste zile (n.red. săptămâna trecută) s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

 

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. pord says:

  iar cei ce le au deja sa fie obligati sa le dea jos sau sa plateasca de 3-5 ori costul/luna in urma folosirii lor!

  • zsizsi says:

   Ești cumva fratele lui drop??? Ești locatar la bloc, sigur că da, de aia vorbești așa lejer, că nu te atinge… Și cum rămâne cu satele unde nu există gaz și se încălzesc cu lemne, aia nu poluează cumva mai tare decât gazul??? Ei ce să facă, să treacă pe electric? Când o să treacă sudul și vestul Poloniei de pe cărbune pe energie regenerabilă mai vorbim, până atunci mucles la Dansatorul Maro.

 2. xxx says:

  Bolojan e un nebun in lumea lui. Ca si cu cetul pe gaz, se stia de vreo 10 ani inainte ca gazul va fi treptat interzis ca genereaza CO2 , si s-au bagat certificate verzi care ne stoarce de bani. Centralele pe gaz vor fi interzise, atunci pt ce cheltuim banii cu gazul? Pt ca sa aiba bani de tocat.. Pe banii de CET pe gaz, vreo 700mil euro se investea in geotermal si panouri solare, asta e viitorul. Dar taranaoiul chel e in lumea lui paralela lipsita de viziune . Aplaudacii sunt ca el. Bine ca avem cea mai scumpa gigacalorie din tara.

 3. jancsi says:

  se confirma ca udmeristul ala de la ministerul mediului de nebun

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.