bihon.ro Web analytics

INTERVIU cu actorul orădean Richard Balint: „Eu nu pictez, eu înjur cu pensula”

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

INTERVIU cu actorul orădean Richard Balint: „Eu nu pictez, eu înjur cu pensula”

Reactualizat la:
Despre actorul Teatrului „Regina Maria”, Richard Balint, s-a scris de multe ori. Mai ales atunci când a câştigat, în 2019, premiul UNITER la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul”, de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, la Teatrul Național Târgu Mureș – compania „Liviu Rebreanu”, dar şi votul publicului.
Scris de Camelia Buşu - Despre actorul Teatrului „Regina Maria”, Richard Balint, s-a scris de multe ori. Mai ales atunci când a câştigat, în 2019, premiul UNITER la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul”, de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, la Teatrul Național Târgu Mureș – compania „Liviu Rebreanu”, dar şi votul publicului.

Richard Balint mai fusese de două ori nominalizat la UNITER, pentru roluri jucate în piese montate la Teatrul „Regina Maria”. În 2006 a fost nominalizat pentru rolul doctortului Caius din „Nevestele vesele din Windsor””, după William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, iar în 2016 a fost nominalizat la Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea rolului Gorge în spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, de Denis Kelly, în regia lui Bobi Pricop.

Actorul este o prezenţă discretă pe stradă, dar este activ şi „spumos” pe pagina sa de Facebook. De acolo am aflat, de exemplu, că îi place să asculte Rammstein, Metallica şi Slayer, iar în afară de vioară şi chitară, la care a învăţat să cânte, i-ar fi plăcut să ştie să cânte şi la trompetă. Mulţi l-au văzut cântând pe scenă cu vocea sau cu chitara, în „Leonce şi Lena”, în „Scripcarul pe acoperiş” sau, pentru scurt timp din păcate, în „Producătorii”.

Apoi mai e pictura. Pe 7 august 2020, în curtea Cetăţii, s-a lansat cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”, avându-i ca editori pe Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor. La lansare a participat şi Richard Balint, pe coperta cărţii fiind pictura sa, „Creştinism”. L-a acompaniat atunci pe Corbu, jucându-se cu Soma The Pipe. Drept urmare, am avut curiozitatea de a afla câte ceva despre pasiunile sale.

– Ce hobby-uri aveai în copilărie?

Richard Balint: Bicicleam mult pe dealuri, cântam, desenam…

– Unde şi când ai învăţat să cânţi la vioară şi chitară? Când te apuci de trompetă?

Richard Balint: La vioară m-au dat ai mei în clasa a I-a. Am facut 7 ani vioară, 7 ani de chin în care am ajuns să o detest maxim. Eu voiam să învăţ să cânt la acordeon sau chitară. Când am intrat în clasa a VIII-a, i-am zis mamei mele că ar trebui să învăţ pentru „treaptă” şi că ar trebui să o las mai moale cu orele de vioară. Aşa am scăpat de tortură. La chitară am învățat să cânt singur, în liceu. De trompetă nu mă apuc, că n-am plămâni pentru așa ceva.

– Ce scule ai achiziţionat acasă în materie de muzică şi ce îţi propui să faci cu ele? E doar o joacă sau ai de gând ceva serios? Îţi faci trupă de metale?

Richard Balint: Pai am trei chitare, vreo trei mixere, pedale pentru chitară, microfoane şi o grămadă de alte scule pentru muzică electronică. E o joacă pe care aș fi vrut să o transform în ceva serios. Din păcate am un program absolut haotic, care nu-mi îngăduie să o pun de-un band serios. Am avut o tentativă de a mă băga vocal într-o trupă de metale (Steambreather), și chiar am repetat câteva săptămâni. Dar apoi iar mi s-a aglomerat programul de repetiții la teatru și am preferat să mă retrag, să nu-i țin încurcați.

– Mai ştii vreo piesă originală a trupei tale din Cugir cu care ai şi câştigat ceva premii?

Richard Balint: Mai știu vreo patru, cele mai bune. Chiar mă gândeam să le înregistrez, chiar și numai pentru rockerii din Cugirul de atunci. Chestia e că mi-am cam ieșit din mână în ce privește chitara, iar partiturile erau destul de solicitante. În plus n-aș vrea să fac partea de tobe pe scule electronice. Chiar aș vrea să sune ca și când ar fi acolo un om cu bețe!

– Când ai început să pictezi şi de ce? Ce reacţii ai primit la picturile tale pe teme religioase?

Richard Balint: Am început să pictez târziu. Nu-mi plac culorile. Preferam să fac grafică alb-negru. Am pictat mult în armată! Poveste lungă... Apoi m-am reapucat de pictat cu ocazia serartelor Adelei (n.r. – actriţa Adela Lazăr) din Columbus. Mai mult în bășcălie, ca să o tachinez pe Adela. În pandemie am facut și vreo trei tablouri serioase. Și n-aș zice că aveau temă religioasă. Cum am mai spus, eu nu pictez, eu înjur cu pensula, iar acele tablouri erau doar reproșuri aduse ipocriziei și nesimțirii care caracterizează BOR.

– Ai vrut să scrii un poem despre pictura „Creştinism”. L-ai scris?

Richard Balint: Nu. Poate o să-l scriu. Dar ar fi ca și cum aș explica tabloul. Și cred că el vorbește de la sine.

– Ai scris ceva pe pagina albă a cărţii Bunavestire delicioasă?

Richard Balint: Nu.

– Ştiu că îţi place foarte mult. Ce înseamnă pentru tine berea neagră englezească?

Richard Balint: Ți-aș spune, dar nu cred că aveți atâta loc în ziar…

– Ştiu că îţi place să găteşti picant şi cu multă ceapă. Te-ai gândit vreodată să te faci bucătar?

Richard Balint: Una din poruncile biblice spune „să nu ucizi!” Ce gătesc eu, numai eu mănânc. Nu vreau să am pe nimeni pe conștiință!

– Stai şi la Şauaieu, la casă. Cum stai cu grădinăritul, cu pomii, cu animalele ogrăzii?

Richard Balint: Nu stau acolo. E doar un refugiu. Dacă aș putea îmbutelia liniștea de acolo și aș vinde-o, aș deveni multi-miliardar! Despre grădinărit întreabă-mă la primăvară. Poate facem un reportaj despre tăieri la pomi fructiferi! Cu cineva care se pricepe, evident, că io-s pastă la momentul acesta!

– Am ratat vreo preocupare importantă extra-servici?

Richard Balint: Copilul! Şi dronele, fotografia…

– Ce aşteptări ai de la 2021?

Richard Balint: Niciunele. Îmi doresc doar să fim sănătoși, că în rest toate se aranjează cumva.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vicky says:

  Richard Balint este un actor exceptional, un talent incredibil pe scena, il felicit pentru toate rolurile minunate pe care le prezinta publicului. Cu siguranta ar putea avea o cariera de exceptie la Hollywood, daca ar fi interesat si si-ar dori asta. Reclama de la pasta de dinti e reusita si ii arata si vibratia masculina maxima, de colectie, pe care o are, si cu care ar fqce multe domnite sa suspine.

 2. Picteazã cu sunet, de ce nu scrii sonete says:

  Holbein misterios, tu, Bruegel cu lupã! Cine e şefeta-tzatziki, Dulcineea aplasmus?

 3. Amadeus says:

  Un actor remarcabil dar in viata de zi cu zi un coleric.

 4. Paul says:

  Richard Balint Ministrul Gandurilor Crepusculare

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic blocat pe DN 79, la Leș. Un camion a luat foc în urma unui carambol
  Traficul rutier este blocat pe DN 79, în urma unui accident produs între un camion, o autoutilitară și un autoturism.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că în vederea facturării consumurilor de apă rece pentru luna IUNIE 2021, citirea contoarelor de branşament se va face între orele 8:00 şi 16:00 după următorul program:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să ai un auz sănătos înseamnă o viață plină de mulțumire!

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avantajele la pompele de căldură aer – apă de la Termocasa!
  Termocasa a fost prima companie care a realizat pompe de căldură aer – apă în România. Inginerul și inventatorul orădean Adrian Farcaș, managerul Termocasa, spune că muncit doi ani în testări de laborator pentru a le putea implementa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Incident neobișnuit în Oradea: Bărbat filmat în timp ce alerga în pielea goală
  Incident neobișnuit, duminică seară pe străzile din municipiu. Un bărbat de 29 de ani din Oradea a fost filmat în timp ce alerga gol pușcă pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. 14

  Mapamond

  Summitul NATO: Alianţa reafirmă rolul în apărarea colectivă şi în contracararea Rusiei şi Chinei
  Alianţa Nord-Atlantică a reafirmat, la summit, rolul central în apărarea colectivă în spaţiul euro-atlantic, pledând pentru contracararea Rusiei şi Chinei, a terorismului şi a riscurilor cibernetice, comunicatul salutând şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.