bihon.ro Web analytics

INTERVIU Cupșa: „Ne trebuie legi mai puține și mai clare”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Candidat pentru un nou mandat, deputatul PNL Ioan Cupșa consideră necesară debirocratizarea relației dintre cetățean și stat. Cupșa arată că taxele și impozitele pot fi scăzute doar dacă există o colectare mai bună. Bunii platnici trebuie recompensați, „iar rău-platnicii trebuie urmăriți până executarea obligației sau dispariția din viața economică”.
Candidat pentru un nou mandat, deputatul PNL Ioan Cupșa consideră necesară debirocratizarea relației dintre cetățean și stat. Cupșa arată că taxele și impozitele pot fi scăzute doar dacă există o colectare mai bună. Bunii platnici trebuie recompensați, „iar rău-platnicii trebuie urmăriți până executarea obligației sau dispariția din viața economică”.

 

Ioan Cupșa este unul dintre parlamentarii bihoreni cu experiență. Ocupă locul 3 pe lista PNL pentru Camera Deputaților.
Foto: PNL

Dle Ioan Cupșa, candidați pentru cel de-al treilea mandat de parlamentar, din partea PNL. Cu ce argumente veniți în fața alegătorilor, după primele două mandate?

IOAN CUPȘA: Consider că am dobândit o experiență relevantă, cu care puțini se pot lăuda în ceea ce privește procesul legislativ. În afară de pregătirea academică și experiența mea ca avocat, ca jurist, experiența mea ca vicepreședinte al comisiei juridice și al infamei „comisii Iordache”, toate mi-au creat această experiență care-mi va fi foarte utilă, în continuare.

Și experiența mea privind procedurile parlamentare și constituționale este relevantă. Am participat la redactarea a peste 100 de sesizări de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a României admițând majoritatea acestora.

Am dovedit că am puterea de a lupta cu demersurile toxice ale PSD în Parlament, sprijinit de acoliții din ALDE și din UDMR. Am avut mai multe inițiative legislative. Din păcate, doar 17 au devenit legi.

Câteva exemple, vă rog.

I.C.: Stimularea absorbției fondurilor europene, stimularea producătorilor agricoli, autorizarea și calitatea lucrărilor în construcții, debirocratizarea relației dintre antreprenori și instituțiile statului.

Din păcate, prin puterea numărului, PSD, alături de cei mai sus pomeniți, au respins sau au amânat, fără termen, inițiative de bună calitate, pe care le-am avut în acești ani, precum legile justiției, funcționarea CCR, impozitarea sau desființarea pensiilor speciale, interdicția ocupării funcțiilor publice de către persoanele cu condamnări penale, extinderea votului prin corespondență, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea educației.

Ați fost unul dintre numele vehiculate, anul trecut, pentru investirea în funcția de ministru al Justiției. Ce s-a întâmplat atunci?

I.C.: Într-adevăr, am fost unul dintre cei nominalizați pentru această funcție și partidul l-a ales pe cel mai bun dintre noi doi. A fost o alegere probabil obiectivă, ținând cont de calitățile fiecăruia dintre noi.

Candidați într-o echipă a PNL Bihor care are drept sloganuri electorale „Bihorul pe mâini bune”, respectiv „Dezvoltăm Bihorul”. Cum puteți dezvolta Bihorul din Parlament?

I.C.: E foarte important ca Bihorul să aibă un număr cât mai mare de parlamentari liberali, deoarece Parlamentul viitor trebuie să sprijine un Guvern PNL. Iar acest Guvern trebuie să sprijine proiectele Bihorului. Printre alte, va trebui să adoptăm legi care să sprijine proiectele Bihorului. De la finanțarea lor până la punerea în operă. E nevoie să aducem modificări legilor privitoare la achizițiile publice, respectiv la normele juridice privind finanțarea din fondurile europene. Sunt de maximă urgență.

La fel de important, trebuie să facem reforma administrației care, la nivel local, a fost deja începută de Ilie Bolojan, de Romeo Dunca la Caraș, de Iulian Dumitrescu la Prahova. Sunt prea multe agenții, inspectorate, direcții care au prea multe servicii și birouri, în care prea mulți funcționari nu își găsesc locul. Ne trebuie legi mai puține și mai clare, proceduri mai puțin stufoase, mai accesibile cetățeanului. Astfel, este necesar să debirocratizăm relația dintre cetățean și stat. Avem nevoie de justiție socială pentru contribuabili, deoarece o colectare fiscală performantă permite reducerea taxelor și impozitelor. Bunii platnici trebuie recompensați, iar rău-platnicii trebuie urmăriți până executarea obligației sau dispariția lor din viața economică.

În acest fel, sprijinim Bihorul să se dezvolte. Sprijinim și vom sprijini, în continuare, toate proiectele Bihorului.

PNL Bihor a avut un scor excelent în alegerile locale din septembrie. Luați în calcul posibilitatea ca recentele restricții adoptate de Guvernul Orban să dăuneze scorului electoral al PNL, chiar și în județul Bihor?

I.C.: Participarea la guvernare aduce întotdeauna o erodare a partidului. Să guvernezi într-o perioadă atât de dificilă, trecând printr-o pandemie, luând măsuri absolut nepupulare afectează, în mod clar, imaginea Guvernului și, implicit, poate afecta și scorul electoral al PNL.

Deși a făcut și greșeli, acest Guvern s-a comportat foarte bine, ținând cont de situația în care ne aflăm.

Cred că votul din 6 decembrie va fi unul politic și mai puțin raportat la candidați. Este posibil să afecteze inclusiv scorul PNL din județul Bihor, dar ne-am asumat această pierdere de procente. Ne-am asumat să guvernăm țara în mod responsabil, spre deosebire de alții.

Sunteți un obișnuit al proceselor legislative. Ce informații ați constatat că nu ajung la populație, la cetățeni, despre specificul acestei munci?

I.C.: Rar aflăm cine sunt cu adevărat inițiatorii. Aproape niciodată nu aflăm cine sunt cei care formulează amendamente prin care se dă forma finală a legii. Și nu aflăm mai nimic despre dezbaterile din Parlament. Astfel încât, cetățenii nu află mai nimic despre activitatea unora dintre parlamentari. Tehnica amendamentelor este extrem de importantă, deoarece doar astfel pot fi remediate inițiative legislative care nu-și pot atinge scopul, din cauza faptului că au fost scrise prost, astfel încât pot produce mai mult rău decât bine.

Care considerați că este cea mai mare realizare a dvs?

I.C.: Familia. Relațiile de familie reprezintă cea mai mare realizare a mea.

Cum arată o zi din viața lui Ioan Cupșa, atunci când nu este prins cu activități parlamentare sau de partid?

I.C.: O zi obișnuită, a unui om obișnuit. Fac și cumpărături, tund și iarba. Încerc să îmi petrec cât mai mult timp cu familia, cu fiica și soția. Și, desigur, să mă întâlnesc și cu prietenii. Încerc să fac sport, dar recunosc că din ce în ce mai puțin, din păcate. Chiar și în întâlnirile cu prietenii, cu cei apropiați, își lasă amprenta profesia mea de avocat și activitatea mea parlamentară.

Cartea pe care o citiți în prezent?

I.C.: Bonobo şi ateul. Autorul este Frans de Waal.

Comandat de PNL Bihor, Publicat de SC Inform Media Press SRL, Cod mandatar financiar 11200025

Publicitate Electorala, CH 11017

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Rep says:

  Jajj, nem putut, peeseedeee! Ești un bun imitator al președintelui tău, ghiolbanus.
  O să fie interesant după ce veți câștiga alegerile, pe cine dracu o să mai dați vina.

 2. La piaţã says:

  Mai multe și mai stricte.

 3. anti_usl says:

  Ignor politicienii pt. ca sunt niste javre ordinare in ale caror promisiuni numai idi*tii se incred. De pilda asta, uselistul cupsa, nascut la Tarnaveni, jud. Mures, transformat dintr-un inginer mediocru intr-un mare (asa se crede el!) jurist. Mi-e scarba de bihoreni/oradeni, se lasa pr*stiti de toate viniturile!

  • Dorel. says:

   Cupsa era dintre cei care trebuiau remaniati de pe lista PNL pentru parlament m-ai ales dupa ce a votat legea recursului compensatoriu

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.