bihon.ro Web analytics

INTERVIU | Kiss (PNL): „Binele public nu are identitate etnică”

Reactualizat la:

INTERVIU | Kiss (PNL): „Binele public nu are identitate etnică”

Avocat și consilier județean, Kiss Janos este candidatul PNL din zona Beiușului Foto: PNL
Reactualizat la:
Candidat PNL la Camera Deputaților, Kiss Janos subliniază că „greșelile ori deciziile bune nu sunt luate de români ori maghiari, ci de o persoană mai mult sau mai puțin pregătită să facă administrație și politică”. Beiușeanul Kiss se consideră un om al faptelor și speră s-o dovedească în Parlament.
Candidat PNL la Camera Deputaților, Kiss Janos subliniază că „greșelile ori deciziile bune nu sunt luate de români ori maghiari, ci de o persoană mai mult sau mai puțin pregătită să facă administrație și politică”. Beiușeanul Kiss se consideră un om al faptelor și speră s-o dovedească în Parlament.

Dle Kiss, ocupați poziția 2 pe lista candidaților PNL pentru Camera Deputaților, loc socotit eligibil. Ce ar trebui să știe despre dumneavoastră bihorenii care nu vă cunosc?

KISS JANOS: Activitatea mea politică în PNL mi-a oferit ocazia să înțeleg foarte bine cât de importante sunt calitățile umane de care are nevoie o persoană publică pentru a reuși să facă politică împreună cu oamenii și mai ales politică pentru oameni. Profesia de avocat mi-a oferit șansa de a vedea natura omenească în cele mai diverse expresii și forme ale ei.
Îmi place să cred că fac parte din categoria celor pentru care expresia „nu se poate” lipsește din vocabular. Când vrei să faci politică la cel mai înalt nivel, această calitate este esențială.
Sub raport profesional, mă consider un om împlinit. Am avut șansa de a obține sub raport material suficient pentru a găsi timpul necesar să reflectez la deciziile pe care le-am avut de luat în plan public și personal.
Am avut susținerea familiei și acest lucru este extrem de important. Le sunt îndatorat pentru îngăduința dovedită, deoarece activitatea de partid și profesia m-au făcut să nu le acord întotdeauna timpul pe care, de drept, l-ar fi meritat.
Am decis să fac politică pentru că, muncind zilnic cu oameni, am ajuns să le înțeleg problemele și de cele mai multe ori, am avut satisfacția de a realiza schimbări în bine. Poți cunoaște cel mai bine un om văzând faptele lui. Cred că în politica din România sunt prea multe discursuri și prea puține fapte. Ca om politic, mă consider un om al faptelor și sper să pot dovedi asta în Parlament.

Sunteți consilier județean PNL în echipa lui Ilie Bolojan. În ultimii patru ani ați făcut Opoziție administrației județene, condusă de UDMR, prin Pásztor Sándor. Prin ce credeți că se diferențiază PNL față de UDMR?

K.J.: În opinia mea, acțiunea politică și mai direct spus, binele public, nu au identitate etnică. Vă pot oferi o analiză a deciziilor de tip politic și administrativ luate de fostul președinte CJ. Dar vreau să fie foarte limpede: greșelile ori deciziile bune nu sunt luate de români ori maghiari, ci de o persoană mai mult sau mai puțin pregătită să facă administrație și politică.
Nu fac opoziție în raport cu persoane, ci mă concentrez punctual pe idei ori inițiative politico-administrative. Am votat întotdeauna cu discernământul căpătat de-a lungul vremii, iar atunci când a fost cazul, am discutat în interiorul partidului acele chestiuni cu care am avut neclarități.
Am lucrat bine cu colegii, am un parteneriat confortabil cu cei mai mulți dintre ei și asta a contribuit la menținerea unei atmosfere de lucru.
Privitor la deciziile luate în județ – e ușor de văzut cum stau lucrurile – oamenii pot judeca privind cu ochiul liber performanța fostei administrații județene. Îi invit doar să facă un drum cu mașina de la Oradea la Beiuș, drum pe care eu îl fac aproape zilnic. Bihorenilor nu trebuie să li se arate doar care sunt greșelile făcute de tandemul UDMR-PSD la nivel județean, e nevoie de soluții și de acțiuni bine gândite, tocmai pentru ca toate aceste greșeli să nu se mai repete.
Ca om politic, nu ai voie să faci greșeli în adminstrarea banului public, iar această responsabilitate trebuie mai bine reglementată în plan legislativ. Mi-ar plăcea să fiu corect înțeles de toată lumea, am intrat în politică pentru a gândi soluții la problemele oamenilor care ne dau votul și nu pentru a îndrepta degetul spre greșelile din trecut.

Ce fel de deputat veți fi?

K.J.: E o întrebare la care cel mai îndreptățit să răspundă e alegătorul. Nu ar trebui să vă livrez aici câteva promisiuni. E mai rațional să avem o atitudine flexibilă. Vă pot spune sigur că, având în vedere cariera mea profesională, nu voi trăi din politică. ci pentru politică, căutând să ofer comunității de unde provin cel puțin la fel de mult pe cât am primit. Acest lucru nu e simplu. Politica e o formă de combat și conducătorii buni trebuie să fie capabili de adaptare, dacă vor să facă performanță.
Îmi doresc să fiu ca deputat așa cum sunt ca om – un om al faptelor, concentrat pe soluții practice de politici publice. E important ca activitatea parlamentară să se concretizeze, să reușești să transformi propriile inițiative în legislație utilă.

Care vă sunt prioritățile pe care le veți urmări în Parlamentul României?

K.J.: În Parlament voi face în continuare ce știu mai bine – voi contribui la aducerea la zi a legislației românești, care, în mod evident, are de recuperat un anumit defazaj în raport cu legislația europeană modernă. Mă interesează problemele sistemului de justiție și poate, la fel de important, problemele sistemului de educație, fiindcă România poate avea un viitor european doar dacă reușim să facem educație de calitate pentru generațiile care urmează să trăiască aici.

Ce vă așteptați să găsiți în Parlament?

K.J.: Prefer să merg la București fără așteptări speciale. Mi se pare mult mai important să ducem ceva acolo – și nu mă feresc să o spun – un plus de responsabilitate și serioziate apar nu doar binevenite, ci absolut necesare. Politica din România trebuie să iasă din etapa „datului cu părerea”. Noi trebuie să lucrăm profesionist. Nu putem fi specialiști în toate, atunci când avem de soluționat probleme specifice și domeniale, trebuie să cerem și să acceptăm consultanța autorizată.
Din păcate, sunt destule situații în care oamenii politici substituie competenței specialistului abordări emoționale sau scapă din vedere interesul public. Sper ca după alegeri, prin atitudinea noastră și prin ceea ce facem, să reușim să recuperăm măcar în parte încrederea cetățeanului. Îmi dau seama că asta nu se va petrece peste noapte, dar poate fi o țintă care să contribuie la o schimbare a percepției publice față de omul politic și față de instituțiile statului de drept.

Trecând în plan personal, care considerați că este cea mai mare realizare a dvs de până acum?

K.J.: Nu cred că o persoană publică ar trebui să personalizeze foarte mult aceste lucruri, dar vă pot da un răspuns în orizontul de așteptare: la fel ca pentru cei mai mulți dintre noi, faptul de a avea o familie și doi băieți, de care sunt mândru și în care am toată încrederea, mi se pare un dar pentru care nu voi înceta să mă bucur în fiecare zi.

Ce hobby-uri aveți? Ce vă pasionează?

K.J.: Pescuitul mă relaxează și e o excelentă ocazie de a mă simți bine în compania familiei și a celor apropiați. Fac cu plăcere activitățile obișnuite de îngrijire a unei locuințe și sunt sigur că știți, asta cere anumite dexterități, dar fiind un om practic, sunt satisfăcut atunci când găsesc soluții și nu trebuie să apelez la oamenii de meserie.

Dimpotrivă, ce vă repugnă?

K.J.: Oamenii incapabili de responsabilitate atunci când greșesc și, pe cale de consecință, lipsiți de capacitatea de a îndrepta ceea ce se mai poate.

Dacă cineva v-ar cere, ce recomandare de lectură i-ați face?

K.J.: Prin natura meseriei, tipul de lectură obișnuit pentru mine nu e destinat unui public prea larg. Cum vă așteptați, citesc literatură juridică de specialitate și asta îmi ia destul timp.
Sunt de părere că atunci când oferi sugestii de lectură e ca și cum ai încerca să îi convingi pe oameni că cele mai frumoase femei sunt fie blondele, fie brunetele. Cărțile potrivite pentru o anumită persoană pot fi dezagreabile pentru alții, de aceea mă feresc să fiu imperativ. Vă pot spune, totuși, că citesc cu interes cărți de psihologie; poate că „Psihologia mulțimilor” (Gustave le Bon) ar putea să fie cuiva de folos.

Comandat de PNL Bihor, Publicat de SC Inform Media Press SRL, Cod mandatar financiar 11200025

Publicitate Electorala, CH 11017

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. hell says:

  Binele public nu are identitate etnică – zice bozgoru.

 2. anonimus says:

  Diversiunea asta ca au pus pe liste si maghiari dar pe locuri neeligibile , a facut-o PNL in toate localitatile cu populatie majoritar maghiara din Bihor, bineinteles asta doar ca sa dezbine electoratul maghiar. In unele locuri chiar a functionat si a pierdul UDMR-ul si primaria si numerosi consilieri. 🙂

 3. helen says:

  formarea cooperativelor la sate primul pas spre comunism ,ciolaninis a promulgat legea ,pnl egal pdl ,usr viitorul comunism

 4. Identitatea respectului cum o dã așa primește says:

  Respectul public la fel. Când este sãrbãtoare naţionalã sau a oraşului, este lipsã maghiarã cu cetãţenia românã.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private.

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 19

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
  Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a actorilor Teatrului „Regina Maria”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.