bihon.ro Web analytics

Întoarcerea la Zalmoxe - In Memoriam Dan Andrei Aldea

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Întoarcerea la Zalmoxe - In Memoriam Dan Andrei Aldea

Mike Godoroja şi Dan Andrei Aldea FOTO: TVR
Reactualizat la:
Mişu Cernea şi Mike Godoroja, împreună cu Mihai Pocorschi, vor să ducă la bun sfârşit proiectul gândit împreună cu Dan Andrei Aldea.
Scris de Camelia Buşu - Mişu Cernea şi Mike Godoroja, împreună cu Mihai Pocorschi, vor să ducă la bun sfârşit proiectul gândit împreună cu Dan Andrei Aldea.

Dan Andrei Aldea şi-a dorit foarte mult în ultimul său an de viaţă să refacă albumul „Zalmoxe” al trupei Sfinx, muzicianul fiind compozitorul celor mai multe piese de pe album. Artistul, orădean prin adopţie la întoarcerea sa în ţară în 2014 după 33 de ani de stat în Germania, începuse să lucreze la proiect.

Albumul Zalmoxe a apărut la Electrecord în 1978, pe disc regăsindu-se nouă piese. Versurile au fost scrise de poetul Adrian Hoajă, care a semnat pe disc sub numele de Alexandru Basarab. „În studioul amenajat la Fântâna Doamnei, lângă Bucureşti, Dan începuse să refacă «Zalmoxe» după concepţiile sale muzicale de acum. I-a luat mai bine de un an pentru a se documenta şi a pune la punct textele realizate de Adrian Hoaja (aka Alexandru Basarab). Eram extrem de curios de cum va suna şi la început de ianuarie 2020, în ultima convorbire telefonică, l-am întrebat dacă a început să scrie muzica. Mi-a răspuns extrem de mulţumit că ştie, după o lungă perioadă de încercări, cum să o facă. Din păcate, nu a mai fost să fie…”, a spus la un an de la dispariţia artistului impresarul Florin Budeu.

„Fără Dan va fi foarte greu”

În emisiunea online „Foc de P.A.E. cu Andrei Partoș” difuzată în 18 noiembrie, trei muzicieni – Mişu Cernea (din 1973 membru permanent Sfinx) Mike Godoroja şi Mihai Pocorschi au fost invitaţi de omul de radio Andrei Partoş să vorbească despre proiectul „Zalmoxe” şi nu numai.

Mike Godoroja mărturisea că ideea de a reface „Zalmoxe” s-a înfiripat de fapt în urmă 7-8 ani. „Eram la Mişu (Cernea) la birou, şi era vremea în care trăia Dan Andrei Aldea. Ne gândeam să facem un proiect Union Sfinx Zalmoxe, un spectacol pe care şi acum visăm să îl realizăm, un spectacol care să fie poate cea mai importantă producţie românească. Atunci a fost prima idee inoculată de a ne întoarce puţin pe drumul ăsta”.

Mişu Cernea are acasă banda lată cu înregistrările în studio ale albumului „Zalmoxe”. „O să folosim şi pistele de acolo ca să ne apropiem cât mai mult de spiritul ăla, şi poate reuşim cât de cât să facem ce n-am reuşit atunci la vremea aceea. Electrecord-ul ne-a dat aces numai la un singur LP. Ăsta era un LP dublu în mod normal, iar Zalmoxe era o poveste. Noi am făcut piesă cu piesă, dar piesele erau legate într-o poveste cu început şi sfârşit, trebuiau să fie texte pe coperţile celor două discuri ca să lege ideile. Acum avem un avantaj, că povestea lui Zalmoxe s-a îmbogăţit foarte mult. Adică sunt foarte multe studii noi care aduc informaţii pe care la vremea respectivă nu le aveam. Am descoperit că sunt patru istorici americani, destul de tineri, care s-au apucat să studieze bine relaţia dintre Dacia şi Roma antică, şi să aducă informaţii total diferite faţă de ce ştiam noi la vremea respectivă. Am adunat materiale multe, o să vedem cum o să le punem în operă”, a explicat Mişu Cernea, care a adăugat „Din păcate Dan nu mai e cu noi. Fără Dan va fi foarte greu pentru că el era unic în ceea ce făcea. Cu greu îmi închipui pe cineva care să exprime melosul Zalmoxe de acum peste 40 de ani”.

La apariţia albumului au avut mai multe teme pe care trebuiau să le urmărească, dar nu au apucat să le facă pe toate pentru că a ieşit acel singur LP, nu două cum trebuiau să fie. Sfinx a imprimat atunci imediat după albumul „Cantafabule” a lui Phoenix, care a fost tot un album dublu, explică Mişu Cernea, şi Electrecord le-a spus că s-au cam termiant banii şi nu puteau să mai facă încă un album dublu, fiind şi alţii care voiau să lucreze. În schimb, i-a lăsat vreo şase luni în studio, timp care a contat mult pentru calitatea discului. Au lucrat cu Fredy Negrescu, cel mai bun inginer de sunet al vremii, şi de exemplu una dintre piese, „Mierea”, au reluat-o de vreo şase ori, fiind foarte perfecţionişti. „Dacă asculţi discul este extrem de bine echilibrat şi aranjat. Din al doilea LP au rămas doar temele pe care trebuia să le punctăm în povestea respectivă”, spune Mişu Cernea.

Vinil şi Dolby Atmos

Muzicienii vor să aducă din nou în faţă cu reeditarea acestui album această mare personalitate care este Zalmoxe, definitorie spun ei pentru spaţiul nostru cultural mult prea puţin exploatată în cultura europeană. „Când am citit documentele pe care mi le-a trimis Mişu, am descoperit ce mare influenţă a avut-o Zamolxis asupra cursului istoriei şi mai ales asupra cursului ştiinţific şi cultural. Proiectul e aproape scris în cele mai mici detalii. Aşteptăm vremurile bune să putem să îl reaşezăm în pagină, şi despre acest proiect am vorbit şi cu Mihai Pocorschi, care a intrat în cercul ăsta începând cu anul trecut”, a punctat Mike Godoroja, care spune că a fost extraordinar de atras de ideea de a repune public această capodoperă care este Zalmoxe.

După părerea sa, „Zalmoxe” este cea mai importantă lucrare discografică rock pe care a avut-o România în zona muzicii progresive. „Acest album a avut reperele puternic estetice şi profesionale. Ce mi-am dorit a fost să îl montez pe Mişu (Cernea) să putem să-l remixăm, pe alocuri să-l completăm cu piesele care nu au apărut pe disc şi să-l oferim publicului, într-o variantă nouă, atât sub formă de vinil – ca o nostalgie foarte la modă, dar şi sub formă de Dolby Atmos, pentru că sonor acest album este extrem de spaţial. Prin această strădanie, nu numai că vom readuce în atenţia publicului Sfinx, dar Mişu doreşte să stimuleze oarecum interesul pentru această istorie prea puţin cunoscută, istoria spaţiului zalmoxian”, încheie Mike Godoroja. „Albumul Zalmoxe este şi astăzi o lucrare de avangardă”, l-a completat Andrei Partoş.

Muzicienii au reluat deja piese din repertoriul Sfinx şi au început cu nişte piese mai vechi decât Zalmoxe, „ca să îşi intre în mână”. Au reuşit să concretizeze două piese sub titlul generic „Călători prin Nouri”. Este vorba de piesele „Fiii Sorelui”, care a apărut pe un Single, şi „Jocul Aparenţelor”, piesă care nu a apărut pe niciun album. Cele două au fost interpretate live, într-un spectacol susţinut la Teatrul Godot din București, în septembrie anul acesta, ca un moment In memoriam Dan Andrei Aldea. De asemenea, piesa „De vină e toamna” va apare pe albumul „Născut în România” al lui Mike Godoroja & Blue Spirit, o piesă featuring Dan Andrei Aldea. Despre această piesă, Mike Godoroja a mărturisit în emisiunea Remix a lui Doru Ionescu: „Este cea mai bună realizare a mea după întâlnirea cu Ray Charles”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.