bihon.ro Web analytics

Ioana-Maria Repciuc dă viaţă Evei Heyman

De Camelia Buşu

Ioana-Maria Repciuc dă viaţă Evei Heyman

Ioana-Maria Repciuc în rolul Evei Heyman FOTO: Ovi D. Pop
Spectacolul „Ne gândim la tine, Eva Heyman!” a avut premiera duminică seara, la Sala Arcadia
Scris de Camelia Buşu - Spectacolul „Ne gândim la tine, Eva Heyman!” a avut premiera duminică seara, la Sala Arcadia

Actriţa Ioana-Maria Repciuc şi-a făcut debutul pe scena Teatrului Regina Maria cu un one-woman show încărcat de emoţie. Noua premieră a teatrului, „Ne gândim la tine, Eva Heyman!”, jucată duminică seara la Sala Arcadia, este o dramatizare semnată de actorul Emil Sauciuc a jurnalului Evei Heyman, fetiţa din Oradea care şi-a găsit sfârştiul în lagărul de la Auschwitz.

Consemnările Evei au fost intercalate cu proiecţia imaginilor de epocă şi bătăile de metronom care măsurau apăsător timpul până la deportarea în Polonia. Într-un decor simplu, creat de Ilinca Ghimbăşan, dar sugestiv prin fiecare element (valiza, candelabrul Menorah), zilele din jurnal s-au derulat pe rând, trecând de la bucurie la tristeţe, de la confuzie la frică.

Ioana-Maria Repciuc, cu vocea ingenuă a copilei de 13 ani, a transmis publicului fiecare emoţie, transpunând privitorii în tensiunea acelor zile din februarie-mai 1944. Povestea începe de ziua ei, pe 13 februarie, când Eva s-a bucurat de cadouri deşi bunica nu i-a făcut petrecere mare, ca să nu spună arienii că „evreii huzuresc”.

E un copil traumatizat în primul rând de divorţul părinţilor ei. Chiar dacă îşi iubeşte tatăl vitreg, pe nenea Bela, bunica îi spune că mama ei îl iubeşte doar pe el, pe ea nu. Când ascultă pe furiş discuţiile celor mari află că, de fapt, copiii unor părinţi divorţaţi nu pot fi niciodată fericiţi. „Eu de asta sunt ascultătoare ca să evit certurile pe care le urăsc!”. Nici pe prietena ei Marta nu o mai are, pentru că Marta a fost dusă în Polonia. Dar Eva are un vis: când va creşte mare şi se va întreţine singură ca şi fotoreporter va face numai ceea ce va dori ea.

A trăit atât de puţin…

În acelaşi timp, Eva e bombardată de informaţii care pe ea o bulversează şi termeni pe care nu îi înţelege precum: fascism, militant de stânga, deportare… E copleşită de tot ce aude în jurul ei. „Aici e fascism! Nu ştiu ce e aia fascism, dar cu siguranţă înseamnă că pe evrei îi duc în Polonia”. Ea e convinsă că întotdeauna va fi mai bine pentru arieni, chiar şi când nu vor mai exista legi antievreieşti.

Nemţii au intrat cu tunuri şi tancuri în oraş, aşa cum a văzut doar la cinematograf. Îi era foarte frică pentru că ea voia să trăiască cu orice preţ pentru că a trăit „atât de puţin”. Ar fi stat ascunsă şi în grajd cu porcii sau cu vitetele, numai să scape cu viaţă.

A trăit trauma de a purta steaua galbenă pe pardesiu, momentele când li s-a tăiat telefonul, când nemţii au luat prăvăliile, când li s-a pus sigiliu pe casă. Au aşteptat să îi ducă în ghetou „ca animalele care aşteaptă în tăcere să fie duse la abator”. Erau 84 de oameni în şapte camere, „mereu călcai pe picioarele cuiva”. Şi totul le era interzis! Cea mai mică şi cea mai mare pedeapsă era una şi aceeaşi: moartea. „Nu se specifică dacă pedeapsa asta se aplică şi la copii, dar eu cred că da”, scrie Eva. Mama ei spunea că cel mai important e să rămână în viaţă. „Dacă nu mori, se poate reface totul”. Singura bucurie a Evei era prezenţa lui Vadász Pista, de care era îndrăgostită.

Pe prietenul ei cel mai bun, jurnalul, l-a salvat chiar înainte de deportare Mariska Szabo, bucătăreasa creştină a familiei, care l-a dat mamei Evei. Cu toate strădaniile fetei de a supravieţui în lagărul de la Auschwitz, însuşi doctorul Mengele a împins-o în duba morţii.

După spectacolul regizat de Emil Sauciuc nu poţi să pleci decât cu durere în suflet şi un gust amar, după ce ai simţit cum sufletul curat de copil al Evei a fost zdrobit pentru totdeauna de bocancul nazist. Şi cu o datorie: neuitarea.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lucilian Olteanu says:

  A fost cumva urmarea ocupantului maghiaro- hortist ? A platit cineva pentru asta ? Nu stiu, numai ma intreb . . . . ! Istoria cumva se rescrie ca sa se uite grozaviile comise de acestia in perioada 1940 – 1945 . . . . ?

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate: 25%, s-au forat cei 86 de piloți
  Primăria a anunțat finalizarea procesului de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate. Constructorul lucrează acum la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Numărul firmelor și angajaților din Bihor a crescut în 2021
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ATENȚIE, nu daţi pâine și pufuleți lebedelor de pe Criş!
  În ultimii ani, lebedele și a rațele sălbatice s-au acomodat foarte bine pe râul Crișul Repede, mai ales în zona centrală a municipiului Oradea. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.