bihon.ro Web analytics

Lipsa apei îi exasperează pe locuitorii din Ștei

De Marius Sasu și Călin Corpaș
Reactualizat la:

Lipsa apei îi exasperează pe locuitorii din Ștei

Reactualizat la:
Activitatea companiei Solceta este reclamată de locuitorii Șteiului, care nu mai acceptă scuzele invocate pentru desele întreruperi de apă. Ultima avarie ține întregul oraș Ștei fără apă deja de trei zile, din noaptea de duminică spre luni, 25 mai!
Scris de Marius Sasu și Călin Corpaș - Activitatea companiei Solceta este reclamată de locuitorii Șteiului, care nu mai acceptă scuzele invocate pentru desele întreruperi de apă. Ultima avarie ține întregul oraș Ștei fără apă deja de trei zile, din noaptea de duminică spre luni, 25 mai!

Avaria majoră pe care operatorul local Solceta nu reușește să o rezolve din noaptea de duminică spre luni nu este decât un simptom, ce-i drept, extrem de grav, despre starea jalnică în care se află rețeaua de apă ce alimentează fostul oraș industrial, care adăpostește și azi peste 6.000 de suflete.

„Oamenii sunt la capătul răbdărilor. De fiecare dată când plouă, orașul Ștei rămâne fără apă. Dacă e secetă, orașul rămâne fără apă. Dacă bate vântul mai tare, orașul rămâne fără apă. Vă rugăm să scrieți despre această problemă, pentru că nu mai știm la cine să apelăm”, ne transmite un cititor JB&BIHON.RO, localnic din Ștei, care nu mai acceptă modul în care Solceta se… spală pe mâini, când vine vorba despre desele avarii.

Avaria de pe teritoriul comunei Pietroasa afectează întreaga populație din Ștei

O avarie la conducta de aducțiune a apei de pe Valea Aleului a lăsat întregul oraș fără apă. Iar avaria nu reprezintă decât un episod din nesfârșitul șir de neajunsuri privind alimentarea cu apă, care se întrerupe foarte des în Ștei. Anunțurile companiei Solceta, postate pe Facebook, stau mărturie în acest sens și aduce aminte de o situație similară cu care se confruntau orădenii, în urmă cu doar câțiva ani, atunci când rețeaua municipală de termoficare era “franjuri”, iar reparațiile, urmate de reabilitări păreau interminabile. De altfel, reacțiile șteienilor la desele anunțuri privind întreruperea frecventă a alimentării cu apă sunt relevante pentru modul în care este privită activitatea Solceta în rândul locuitorilor, exasperați de varietatea motivațiilor găsite de operator.

Nervoșii din Pietroasa

„De duminică noaptea spre luni nu a mai intrat apă în stație. Avem o rețea care aduce apa de la baraj (situat pe Valea Aleului – Boga – n.red.). Am aerisit conducta, iar marți în jur de ora 12:00 am găsit unde este spartă rețeaua. Rețeaua de aproximativ 12 km este în proporție de 80% rețea nouă. Dar sunt cam 4 km de rețea de azbociment care atunci când s-a înlocuit rețeaua, pe terenul oamenilor de la Pietroasa am întâmpinat niște probleme, în sensul că nu ne-au lăsat să înlocuim rețeaua pe porțiunea respectivă. În segmentul de rețea veche un tub de azbociment e spart de marți. Am săpat și am comandat piese pentru a repara avaria e la conductă, care vor ajunge în cursul zilei de miercuri”, a declarat pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO, Monica Odeșteanu, director la Solceta Ștei.

Contactat de JB & BIHON, primarul de Pietroasa, Cornel Pîlea, a avut o reacție inițială nervoasă, când a aflat că Solceta dă vina pe locuitorii din Pietroasa pentru problemele din rețea.

„Sunt minciuni! Eu, ca primar de Pietroasa sunt de acord să identific toți cetățenii pe proprietățile cărora care trece conducta lor de apă și să îi convoc, să le cer să își dea acordul. Poate că la vremea respectivă, când s-a schimbat conducta, oamenii au cerut ceva la schimb. Sau și-au dorit, poate, un robinet. Dar e și interesul oamenilor (proprietari din Pietroasa – n.red.) să fie înlocuită conducta, care nu mai oferă demult vreo garanție privind calitatea și niciunui proprietar nu îi convine să se intervină lună de lună la conductă, pe proprietatea lui”, ne transmite primarul Pîlea. Vrând să demonstreze deschiderea comunei sale, acesta a subliniat cum conducta de apă către Ștei trece și peste terenul domeniu public din comună.

Vor să capteze apă din lac

Primarul de Ștei, Iulian Balaj, pare conștient de gravitatea problemei, chiar dacă rezolvarea trenează. Balaj spune că, finalmente, a găsit o alternativă de apă, pentru situațiile în care vor mai apărea avarii.

„Ne-am întâlnit azi în Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Avem o soluție care va fi gata în două – trei luni. O altă sursă de alimentare. Vom putea lua apă din lacul orașului Ștei, care funcționează ca un rezervor-tampon și când apare probleme grave, de o zi – două, atunci avem soluția de alimentare din lac”, ne transmite Balaj. Acesta spera că în cursul serii de miercuri avaria să fie remediată. “Acum, se alimentează cu doar o treime din debit. 3 – 4 ore dimineață și 3 – 4 ore seara. Noi sperăm azi (miercuri – n.red.), înspre seară, să fie remediată avaria”, ne-a declarat primarul.

Calitatea apei din Barajul de pe Valea Aleului dă mult de furcă stației de tratare a apei din Ștei

Defrișările dăunează calității apei

Confruntat cu problema întreruperilor foarte dese de apă, din Ștei, Balaj pune problema astfel: “În 2019, am avut 5 – 6 întreruperi. Anul acesta avem deja 7 – 8 întreruperi. Am întâmpinat probleme și din cauza exploatărilor. Au exploatat mult lemn, pe Valea Aleului”, ne transmite primarul. De altfel, în iarnă primarul de Ștei l-a sesizat pe prefectul Dumitru Țiplea despre problema exploatărilor de lemn de pe Valea Aleului – zona Boga, comuna Pietroasa, care afectează calitatea apei din Ștei. Însă, deși Garda de Mediu condusă la acea vreme de Mihai Togor s-a deplasat la fața locului, împreună cu Garda Forestieră, rezultatele concrete se lasă așteptate.

În ce privește rețeaua cu probleme de pe raza comunei Pietroasa, cea de azbociment, Iulian Balaj își aduce aminte cum localnicii din comună au avut o atitudine distructivă! “La momentul respectiv, oamenii au scos rețeaua afară, după ce au fost făcute lucrările! Sunt porțiuni și din fier care nu au fost înlocuite, dar nici nu au prezentat probleme de funcționare, până acum. Înlocuirea asta costă niște bani și vom depune un proiect, în acest sens. Trebuie să identificăm toți cetățenii cu proprietăți, să facem un proiect prin care să îi cuprindem pe toți și să își dea acceptul”, spune primarul de Ștei, precizând că nu se pot accesa fonduri comunitare, deoarece rețeaua traversează terenuri aflate în proprietatea altora…

Au găsit conducta spartă

Solceta își jignește clienții

Până atunci, însă, șteienii vor trebui să se înarmeze cu multă răbdare, atunci când vor citi anunțurile companiei de apă Solceta Ștei de pe Facebook, precum cel de mai jos, din data de 6 mai, prin care, postând la persoana I singular, Solceta le cere clienților “să nu mai bată câmpii”! Iată-l: “Vă aduc la cunoștiință ca astăzi începând cu ora 12 există posibilitatea să rămânem fără apă. Nu există posibilitatea de a vă spune cu precizie deoarece nu pot controla nici vremea nici tăierile de păduri. Ce putem să facem este să încercăm să asigurăm cât mai multă apă în funcție de condiții. Nu am motive pentru a-mi cere scuze deoarece nimic din ce se întâmplă rău nu este din cauza noastră. În actuala situație va trebui găsită o altă soluție pentru apa brută iar din câte știu eu aceasta a fost găsită și chiar au început demersurile dar aceste proceduri, avize, etc durează deci problema nu se va rezolva în câteva luni. Vă rog pe cei care nu pricepeți despre ce este vorba și nici nu vreți să pricepeti să nu mai bateti câmpii.”

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cătălin says:

  Unde 3-4 ore dimineața și seară că azi, 27.05 nu a fost apă deloc.

 2. loll says:

  Numai lipsa apei ii exaspereaza?
  Dar apa calda sau caldura “de la oras” ori sa se bage gaze in oras pe cand?
  Trist, nici rahatul ala de strand nu se renoveaza atata timp cat in familia primarului sunt interese pt strandul privat, pt cunoscatori

 3. Popa daniela says:

  Vai si amar!Incompetenta si pe deasupra si aroganta!De ani de zile nu sunt capabili sa faca nimic!Pun borduri si sarbatoresc zilele orasului in loc sa se preocupe de problema apei!

 4. cetatean says:

  Doar cu rabdare se fac toate, nu disperati. Si eu stiu cum e, dar sa avem rabdare. Trebuie sa intelegem ca astea sunt momentan posibiliatile, iar pe viitor va fi mai bine, sa avem incredere in autoritati.

 5. Ionut says:

  Putem și avem puterea de a împiedica tăierea pădurilor sunt bani pt repararea barajului pentru întreținere dar se preferă să fure in continuare solceta fură că și acum 10 ani pentru ce plătim apa Oameni buni trezitiva nu le mai plătiți apa deoarece numai scuze auzim solceta este ca prefectura nici o treabă dar să oprească apa la un oraș întreg se poate

 6. Ionut says:

  Unde sunt banii încasați unde sunt investiți când orașul Ștei are aceeași problema de peste 10 ani nimeni nu face nimica nici primarul nici solceta pentru că sunt mana in mână da vina pe cei de la pietroasa la asta sunt buni locuitori orașului Ștei suferă copii lor suferă nu se pot spala nu își mai pot spala vase ,rufe Domnule Președinte Vedeți ce se intimpla la Bihor își bat joc de oameni locuitori suferă solceta nu face nimica ne-am saturat de minciuni și o conducere care ne fură și ne minte

 7. Ionut says:

  VOR SA CAPTEZE APA DIN LAC PLIN DE ANIMALE MOARTE
  Primarul de Ștei, Iulian Balaj, pare conștient de gravitatea problemei, chiar dacă rezolvarea trenează. Balaj spune că, finalmente, a găsit o alternativă de apă, pentru situațiile în care vor mai apărea avarii. Până când vom mai suferi mă adresez Tuturor Românilor care sunt sătui de minciuni Și Guvernul doarme sau nu vrea sa vada ce se intimpla cu adevărat își bat joc de oameni desființați Solceta care fură cu nerușinare acoperă infractori cu apa la negru și la acte nu ii controlează nimeni rusineee

 8. Ionut says:

  A trecut o săptămână și încă nu este apa în orașul Ștei unde sunt promisiunile domnului primar dar de platit plătești și taxe și apa de la dzeu rusine

 9. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.