bihon.ro Web analytics

Ludoterapie:„Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”,

Experiența bolii și a spitalizării repetate și prelungite poate avea efecte traumatizante asupra copilului.
Scris de Demian - Experiența bolii și a spitalizării repetate și prelungite poate avea efecte traumatizante asupra copilului.

Pornind de la premisa că toţi copiii, indiferent de mediul de provenienţă sau de experienţă, au nevoi fundamentale – cum este nevoia pentru bunăstare fizică, nevoia de a iubi şi de a fi iubit, nevoia de a cunoaşte şi nevoia de a se simţi competent, intervenția psihologică poate sprijini copilul chiar și în cele mai critice evenimente. Deseori frații și surorile copiilor bolnavi experimentează la rândul lor o serie de schimbări și emoții negative intense, specialiștii descriind condiția acestora ca „trăirea în umbră”. Copiii adulților bolnavi de cancer trec printr-o criză și printr-o serie de experiențe cu potențial traumatizant, iar în absența unor intervenții specializate, aceștia pot dezvolta o serie de tulburări emoționale și de comportament, ajungându-se în unele cazuri la manifestări de inadaptare și tulburare de stres posttraumatic chiar și în viața adultă. Specialiștii în domeniul îngrijirii psihosociale propun o serie de intervenții care pot facilita copingul adecvat, una dintre cele mai eficiente modalități fiind jocul, atât cel obișnuit și mai ales cel terapeutic.

Proiectul de Ludoterapie „Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”, propus de Hospice Emanuel, se derulează în perioada decembrie 2013 – august 2014, beneficiind de o finanţare din partea MOL România, în valoare de 20.000 lei. Programul de ludoterapie vizează minimalizarea distresului emoțional și a anxietății pacienților pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat și a copiilor cu un frate sau părinte ce suferă de o boală amenințătoare de viață, prin intermediul unor activități terapeutice prin joc. Participanții vor beneficia de sesiuni individuale de joc terapeutic, structurat de către terapeut în scopul comunicării cu copilul și facilitării măiestriei asupra experiențelor dificile de viață. Prin activitățile planificate de joc medical, copiii pot participa activ într-un proces de învățare, pot înțelege mai bine ceea ce li s-a întâmplat sau pot anticipa corect procedurile medicale iminente. Copiii pot astfel să observe și să mânuiască echipamentul medical, familiarizându-se și desensibilizându-se față de el, și au oportunitatea de a repeta comportamentele adaptative învățate și de a-și exprima emoțiile în legătură cu experiența medicală proprie sau a altora.

Obiectivele activităților variază, incluzând: comunicarea diagnosticului și a prognosticului, educația cu privire la tratament și creșterea complianței, facilitarea relațiilor pozitive cu cadrele medicale, autoexprimarea emoțională, modelarea unui coping adaptativ, intervenții asupra imaginii de sine corporale, a stimei de sine sociale scăzute și depresiei, intervenții asupra furiei, anxietății și fobiilor relaționate cu boala și spitalul, dezvăluirea adopției (în cazul solicitării părintelui înaintea decesului), pregătirea psihologică pentru sfârșitul vieții, dezvoltarea abilităților de rezolvare de probleme, de comunicare și socializare, facilitarea reintegrării școlare și sociale pentru supraviețuitori.

MOL România și Fundația pentru Comunitate sprijină în acest an 18 organizații non-profit, acordându-le o finanțare totală în valoare de 300.000 de lei în cadrul celei de-a cincea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Prin diversele proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă, compania MOL a contribuit la sprijinul a peste 6.500 de copii care suferă de boli cronice, sunt afectaţi de dizabilităţi, sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave. Fundația Hospice Emanuel mulțumește pe această cale companiei MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru colaborare și susținerea financiară a acestui proiect.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.