bihon.ro Web analytics

„Ne-am mulat pe plăcerea copilului”

De Crina Dobocan

„Ne-am mulat pe plăcerea copilului”

„Pictăm cu Gaudeamus”, pata de culoare a Târgului Gaudeamus
 Cartea stăpânește Piața Unirii din Oradea, dar și inimile locuitorilor de aici.
Scris de Crina Dobocan -  Cartea stăpânește Piața Unirii din Oradea, dar și inimile locuitorilor de aici.

Într-un număr foarte mare, mai ales în prima și spre finalul zilei de joi, orădenii au vizitat standurile Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. Aceștia au descoperit noi titluri cu care și-au îmbogățit biblioteca de acasă.

Au fost 12 lansări de carte și întâlniri cu scriitorii, toate fiind foarte apreciate de public. Pata de culoare a zilei a fost atelierul de pictură „Pictăm cu Gaudeamus”, organizat în parteneriat cu Asociația Pro Bambini din Oradea, susținut de profesoarele Ioana Klein și Nada Panait, de la Liceul de Arte din Oradea. Acestea au vorbit despre felul în care a decurs activitatea și de modul în care i-au ajutat pe micuții pasionați de pictură.

„Am pictat diferite lucruri. Fiecare ce și-a ales. Fiecare a venit cu o idee, cu o pasiune pentru ceva anume, iar noi ne-am mulat pe plăcerea copilului. Și-au desenat și decorat numele și l-au pregătit pentru a-l expune în camera lor de acasă, au pictat clădiri reprezentative din Oradea, au făcut peisaje, fiecare cu plăcerea lui”, a explicat prof. Nada Panait.

„Copiii au învățat să folosească diferite tehnici. Le-am adus mai multe materiale, începând cu creioanele acuarel, care la final se dizolvă cu apă, au folosit acuarela, markerele, cariocile, suprapunerea grafică. A fost un fel de experiment și un joc didactic, totul pentru dezvoltarea creativității și a pasiunii pentru artă”, este de părerea prof. Ioana Klein.

Târgul de carte continuă și mâine, cu noi activități și lansări de carte. Atelierul de pictură „Pictăm cu Gaudeamus” va fi reluat vineri, 13 mai 2022, de la ora 13:00, fiind coordonat de prof. Mihaela Bondor, Gabriela Nagy, Anamaria Iștoc, Liana Dat, Valeria Bunica și Annet Biro.

Tablouri printre cărți

Cu acest prilej, orădenii vor avea parte și de o surpriză, o expoziție de pictură aparținând tânărului artist Dragoș Mihai Dobocan. Expoziția este intitulată „Tablouri printre cărți”.

Lucrările vor fi prezentate de conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale din cadrul Universității Oradea și prof. Liana Dat, șefa catedrei de Arte Plastice a Liceului de Arte din Oradea.
Dragoș are 9 ani și este elev în clasa a II-a A la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea. El studiază pictura la Școala de Arte „Francisc Hubic” din cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor, cu prof. Florence Sabău, dar și la Atelierul Mânuțe Fermecate, cu prof. Alina Pocian.

Totodată, Dragoș urmează cursuri în Capitală la Academia de Arte „Marina Căpățînă”. Copilul este de asemenea bursier în cadrul Programului de Promovare a Talentelor al Fundației pentru Comunitate din Cluj-Napoca și Mol România, ediția 2021.
El pictează de la vârsta de 5 ani și este laureat al unor concursuri naționale și internaționale cu acest profil.

Expoziția intitulată „Tablouri printre cărți” va cuprinde cele mai recente lucrări ale micuțului artist, care vor fi expuse astăzi în spațiul de evenimente din cadrul târgului, începând cu ora 15:00.
Aceasta este a treia expoziție de pictură organizată cu lucrările lui Dragoș. Prima a fost la vârsta de 5 ani, o expoziție pentru prieteni, iar cea de-a doua, intitulată „Visuri colorate”, a fost organizată luna iulie 2021, sub tutela Rotary Club Oradea și Rotary Art Nouveau.

Lucrările lui Dragoș Dobocan surprind partea sensibilă a vieții

Subiectele apropiate lui sunt flori, animăluțe, păsări, căsuţe, peisaje din natură, portrete, personaje din poveștile preferate.

Tehnica de lucru preferată este acrilic, pe pânză, dar iubește și acuarela. Este un copil energic, care iubește natura, animalele și copiii.

În 2020, la concursul „Dessine-moi ton reve de paix” (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de către Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), a obţinut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Lucrarea premiată reprezintă planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori şi alte flori înlănţuite în jurul globului pământesc.

În 2021, el a câștigat trofeul categoriei de vârstă pentru lucrarea „Iarna” , la Festivalul „Artă de Iarnă”, organizat de Asociația Arta Jucăușă din București. Anul acesta, Dragoș a obținut premiul „Tinere talente” la concursul de arte plastice organizat de L’ecole de la Loire din Franța, pentru lucrarea „Farul – vis de vară”.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să îți faci cafeaua perfectă: boabe de cafea sau capsule de cafea?
  Din ce în ce mai mulți oameni aleg să se ferească de cafenelele locale, ci doresc să-și cumpere propriul aparat de cafea pentru acasă. Și de ce nu? Acest lucru are sens din punct de vedere economic pentru oricine bea o ceașcă de cafea pe zi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Capriciile începutului de secol”, tema noului număr al revistei Familia
  Revista „Familia” o puteţi găsi şi la toate obiectivele turistice gestionate de Oradea Heritage.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.