bihon.ro Web analytics

Nou la MedLife Oradea: puncția biopsie de prostată ecoghidată transrectal

Nou la MedLife Oradea: puncția biopsie de prostată ecoghidată transrectal

Reactualizat la:
Biopsia de prostată presupune prelevarea de țesut prostatic cu scopul examinării acestuia sub microscop, în serviciul anatomie patologică.
Biopsia de prostată presupune prelevarea de țesut prostatic cu scopul examinării acestuia sub microscop, în serviciul anatomie patologică.

Biopsia de prostată este o metodă cunoscută și sigură. Până în prezent, este singura metodă pentru diagnosticul de certitudine a cancerului de prostată, spune Dr. Buzlea Călin – medic specialist Urologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Oradea.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat cancer și a doua cauză de deces secundară cancerului la bărbat, cu o incidență crescută odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul de prostată este suspicionat prin examen clinic (TR), PSA şi ecografic transrectal (TRUS), diagnosticul de certitudine este stabilit anatomo-patologic.

Când este necesară puncția de prostată?

Dacă după o consultație amănunțită într-un cabinet urologic, care va cuprinde un tușeu rectal, o analiză PSA și o ecografie abdominală/tranrectală, planează vreo suspiciune de transformare malignă a prostatei, atunci va fi indicată practicarea puncției biopsie de prostată.

Ce presupune pregatirea pacientului pentru intervenție?

Este obligatoriu sa ne informați în cazul în care luaţi vreun medicament cu efect anticoagulant. Această medicaţie trebuie întreruptă în general cu 5-7 zile înaintea procedurii. Un set de analize de urină sunt de preferat a fi efectuate: examen de urina și urocultură. Înștiințarea medicului cu privire la existența unor alergii este obligatorie.

În ce constă procedura de puncție prostatică?

După pregatirea preoperatorie, pacientul va fi poziționat în decubit dorsal (pe spate) și poziție ginecologică pe o masă specială pentru acest tip de proceduri. Se va introduce un transductor ecografic special (aproximativ de grosimea unui deget) la nivel ano-rectal (în fund), se injectează substanţa anestezică de-o parte şi de alta a prostatei şi se recoltează fragmentele de ţesut prostatic. Aceste fragmente de țesut prostatic vor fi apoi examinate anatomo-patologic.

Ce riscuri și complicații presupune intervenția?

Puncția biopsie prostatică decurge în general fără complicaţii. Rareori pot apărea inflamații (prostatite) sau infecții. Ele sunt prevenite prin tratamentul specific. Puncţia biopsie prostatică

poate fi urmată de prezenţa sângelui în urină sau în scaun sau de sângerare prin uretră. Sângerarea în urină este, de obicei, tranzitorie, dispărând după câteva zile.

Ce trebuie să facă pacientul după intervenție?

După efectuarea puncției biopsie prostatice, este permisă reluarea imediată a consumului de lichide și a alimentației. În primele 5 zile după procedură, este recomandat să evitați contactul sexual, efortul fizic prelungit și mersul pe bicicletă. Pacientul va putea părăsi cabinetul medical în aproximativ 30-60 minute după intervenție, revenind ulterior pentru primirea rezultatului anatomo-patologic și conduită medicală ulterioară, în funcție de rezultat.

Programează o consultație inițală la domnul doctor Buzlea Călin, pentru a discuta pe larg toate aspectele care te preocupă. Apelează cu încredere Call Center 0259 960 pentru programare!

Advertorial! CH 10045

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.