Nu e „stăpâna”, ci partenera elevilor săi. Premiată la Global Teacher Award 2020

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:
A fost nominalizată, a fost pe lista scurtă, iar apoi a fost declarată câștigătoare a unui premiu Global Teacher Award 2020. Așa cum spun cei de AKS Education Awards, organizatori ai evenimentului, profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Școala „Oltea Doamna”, a obținut un premiu ce identifică și recunoaște un profesor excepțional, care a adus o contribuție remarcabilă la profesia sa.
Scris de Veronica Bursasiu - A fost nominalizată, a fost pe lista scurtă, iar apoi a fost declarată câștigătoare a unui premiu Global Teacher Award 2020. Așa cum spun cei de AKS Education Awards, organizatori ai evenimentului, profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Școala „Oltea Doamna”, a obținut un premiu ce identifică și recunoaște un profesor excepțional, care a adus o contribuție remarcabilă la profesia sa.

 

În cadrul unei gale care va avea loc pe 20 decembrie 2020, vor fi felicitați toți profesorii recunoscuți ca excelenți din toate regiunile și comunitățile lumii, evidențiind contribuția lor la construirea comunității și care ajută societatea, prin predare inspirațională. La evenimentul aflat la cea de-a III-a ediție, vor participa dascăli aflați în liga celor mai buni profesori din 110 țări, premianți cărora li se confirmă încă o dată valoarea de educator la nivel global. Dacă la prima ediție au participat profesori din 32 de țări, la a doua ediție au fost profesori din 72 de țări, iar de această dată și-au anunțat prezența profesori din 110 țări.

AKS Education Awards a luat inițiativa de a recunoaște meritele celor implicați în actul educațional: profesori, elevi, directori, considerând că „o mică apreciere poate face multe diferențe în societate, ajută la dezvoltarea și la recunoașterea profesionalismului”. Mirela Tanc e recunoscută la nivel mondial, nu doar local, ca fiind parte a elitei dascălilor, „care evidențiază contribuția lor în construirea comunității și ajută la o societate mai bună prin predare inspirațională”. Chiar dacă recunoaște că „este extraordinar de obositor să faci de unul singur ceva, să duci singur povara de a face sau nu bine”, Mirela Tanc e deosebit de activă în cadrul unor evenimente menite să-i inspire și pe alți profesori, pentru a depăși această perioadă, care i-a copleșit pe mulți. De altfel, în urma numeroaselor premii obținute la nivel internațional, Mirela Tanc și-a ajutat colegii din Bihor să facă trecerea de la profesor la e-profesor, susținând un curs cu metode inovative de predare pentru aceștia. Profesoara de la Școala „Oltea Doamna” este mentor al Comunității de profesori ambasadori Logiscool, este deținător al distincției Creator de Educație, oferită de Ministerului Educației în semn de apreciere pentru activitățile creative desfășurate la clasă. Nominalizată la Global Teacher Prize (Nobel în educație), este Member of the Advisory Board for the Global Educational Conference Network, Member of Harvard Learning Community, Out of Eden Learn-Harvard-Educator, Pulitzer Center Global Educator, Global Advisory Board Member Foremost Foundation, Mentor global de învățare, Ambasador și membru al Hundred Academia, SuperTeach facilitator, T4 Ambassador, Certified Teacher Edtech4Future, EdChatEu facilitator, Book Creator Certified Author, TEDx Speaker and Curator, Let’s Do It Ambassador, Microsoft Innovative Educator Expert. Mirela Tanc a conferențiat recent la un eveniment cu peste 1.000 de prticipanți – „Educația digitală și provocările secolului XXI. Cum gestionăm învățarea în mediul virtual ?”. Evenimentul a adunat la un loc specialiști și inovatori în domeniul educației digitale, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Inspectoratelor Școlare Județene din nord-vestul României, precum și cadre didactice din țară și din străinătate, din învățământul de masă dar și din învățământul special, alături de elevi și reprezentanți ai părinților. Mirela Tanc a fost identificată ca fiind unul dintre cei mai autorizați dascăli capabili să emită opinii în cadrul dezbaterii unor probleme actuale privind adaptarea la învățarea online, menite să evidențieze dificultățile, dar să și ofere exemple de bune practici pentru comunitățile educaționale.

Prof. Mirela Tanc, dirigintă la clasa a V-a, a explicat apoi, în cadrul evenimentului „Viitorul educației-încotro?”, modul în care reușește să colaboreze cu părinții și să-i implice și pe ei în experiența de învățare a copiilor lor. Aceasta după ce a găsit soluții practice la lipsa de motivație a elevilor, aplicabile și la alte materii, nu doar la limba română.

Profesoara orădeană își valorizează elevii prezentându-le lucrările originale de la numeroase conferințe, forumuri educaționale și simpozioane din țară și din străinătate. Predarea online nu a speriat-o, a fost printre primii profesori din țară care a folosit o platformă pentru a preda copiilor săi, a considerat pandemia ca pe o oportunitate de a digitaliza predarea. Chiar dacă și-ar dori să fie prezentă fizic la clasă, spune că pentru „orele predate de acasă, mi-am folosit și mai mult imaginația, creativitatea și ingeniozitatea, pentru a captiva și pentru a le oferi lecții deosebite elevilor”. Nu se consideră „stăpâna” elevilor săi, ci parteneră și recunoaște că învață zi de zi de la elevii săi, încercând să înțeleagă ce se ascunde în spatele unei reacții mai puțin dorite. Lecțiile pe care le învață de la elevii săi sunt despre cum „să ascult, să fiu deschisă, să mă schimb, să comunicăm mai mult și mai deschis, să ne evaluăm, să ajustăm, să reflectăm, să ne introspectăm, să avem speranță, încredere, să fim wow”.

Într-un interviu acordat pentru edupedu.ro, profesoara de la „Oltea Doamna” a povestit o întâmplare care o inspiră în relația cu elevii săi. „Un băiețel este adus să se înscrie la școală. În timpul convorbirilor, directorul școlii îl întreabă pe băiat câte anotimpuri ale anului cunoaște el. Copilul se gândește un minut și răspunde sigur pe el:

– Șase!

Directorul:

– Dar dacă te mai gândești? Hai, gândește-te…

Copilul stă câteva clipe, apoi spune:

– Pe cuvânt de onoare, nu țin minte să mai fie. Șase!

Directorul se uită expresiv la mama băiatului, care se făcuse roșie. Ea tușește un pic și îl invită pe baiețel să iasă din birou. Afară, mama stânjenită îl întreabă pe băiețel:

– Deci, Simeon, ce-a fost asta?

– Mamă, mamă! Eu chiar nu țin minte alte “Anotimpuri”, în afară de cele ale lui Vivaldi, Haydn, Piazzolla, Lussier, Ceaikovski și Glazunov!, a spus băiatul, cu lacrimi în ochi”, a povestit Mirela Tanc.

Între timp, profesoara spune că nu obosește să creeze oportunități de învățare pentru elevii săi, realizând lecții transdisciplinare, precum: o întâlnire cu un biolog marin din Maldive, activitate cu un cercetător de la ESA, oră transdisciplinară română-istorie: O zi în Egiptul Antic. Toate în colaborare cu alți dascăli. A făcut săli de clasă din curtea școlii și din Muzeul Casa Darvas. Lucrările realizate de elevii săi la Casa Darvas La Roche au fost fost selectate pentru Noaptea Muzeelor 2020, iar câteva zile mai târziu, a organizat o conferință TEDx pe probleme climatice, unde a prezentat munca fostei sale generații de elevi sub titlul: „ Cum să devină Acțiunea Climatică un stil de viață”

Agenda profesoarei de limba română e plină, având ocupate și zile din 2021. Pe 3 decembrie, va susține o conferință pentru SuperTeach , iar pe 4 decembrie o conferință pentru comunitatea profesorilor Sellification. Din 16 ianuarie 2021, va organiza o altă grupă pentru profesorii care participă la cursul „Noul normal”, după ce prima serie de activități pentru elevii din țară s-a completat în câteva minute de la lansare.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum a crescut salariul minim pe economie în lume. Cât reprezintă coșul lunar din salariul minim
  România ocupă locul 32 din 56 de țări incluse într-un studiu, cu o creștere a salariului minim de 3%. Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. 1

  România

  Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, aduse din Qatar în România
  Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, necesare campaniei de vaccinare, au fost aduse sâmbătă în România din Qatar cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție! Polițiștii bihoreni verifică echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă. Amenzi de până la 2.900 de lei
  Iarna își face simțită prezența tot mai des în aceste zile. În acest context, polițiștii bihoreni sunt vigilenți în ceea ce privește echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă și sancționează tot mai drastic excesul de viteză. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest cu claxoane: Zeci de localnici din Aleșd au protestat față de traseul viitoarei centuri ocolitoare
  Zeci de aleșdeni s-au arătat nemulțumiți de traseul viitoarei centuri ocolitoare a orașului. Participanții s-au urcat în mașini, s-au înșirat în coloană și au traversat străzile orașului în timp ce claxonau. 15

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic restricționat pe ruta Lugaș-Aleșd, în urma unui carambol cu trei autovehicule
  Un accident rutier, în care au fost implicate trei autovehicule s-a produs sâmbătă după-masă, pe DN1, între localitățile bihorene Lugașu de Jos și Aleșd.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.