bihon.ro Web analytics

„Occident Express” la ediția online a Festivalului Național de Teatru

„Occident Express” la ediția online a Festivalului Național de Teatru

Dramaturgul Matei Vișniec cu Trupa „Szigligeti” la premiera „Occident Express” (2019)
Reactualizat la:
Între 22-29 noiembrie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează cel mai important festival de teatru din țară într-o formă inedită, online.
Între 22-29 noiembrie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează cel mai important festival de teatru din țară într-o formă inedită, online.

În programul ediției a 30-a a Festivalului Național de Teatru, este inclus și spectacolul „Occident Express” al Teatrului „Szigligeti Színház“ Oradea, care va putea fi vizionată gratuit din 26 noiembrie, timp de 48 de ore, pe site-ul www.fnt.ro. În următoarele rânduri, puteți citi interviul realizat cu dramaturgul Matei Vișniec, autorul piesei.

Spectacolul „Occident Express” face parte din volumul de drame, Trilogia balcanică. Care este sursa de inspirație a acestor creații?

Punctul de plecare al trilogiei fost războiul din Bosnia. Jurnalistul din mine îi furnizează însă uneori subiecte dramaturgului din mine. Prima piesă inspirată direct din cele întîmplate în fosta Yugoslavie s-a intitulat Despre sexul femeii – cîmp de luptă în războiul din Bosnia. În anii următori am mai scris una despre doliul imposibil al multor mame din fosta Yugoslavie care căutau rămăşiţele pămînteşti ale fiilor lor dispăruţi în diversele regiuni unde avuseseră loc lupte. Aceste text se numeste Cuvîntul progres spus de mama suna teribil de fals. M-au preocupat însă şi efectele haotice ale căderii comunismului în Balcani şi în Europa de răsărit în general, şi mai ales tema fascinaţiei faţă de Occident. Aşa am scris Occident Express, din dorinţa de a vorbi despre speranţă şi deziluzie, despre relaţiile încă dificile dintre Est şi Vest, despre faptul că aceste două jumătăţi de Europă, Estul şi Vestul, fuzionează cu greu în ciuda prăbuşirii comunismului…

Ați lucrat de mai multe ori cu regizorul Zalan Zakarias. Cum puteți să caracterizați abordarea regizorului, vizând textele dumneavoastră?

Am multe motive să apreciez demersul regizoral al lui Zalan Zakarias, începînd cu faptul că are un respect imens pentru text. Ceea ce nu este însă suficient pentru a transforma un text într-un spectacol captivant, intens, original… Zalan Zakarias vine cu o energie care este a lui proprie, vine cu idei interesante, cu imagini puternice. De fiecare dată cînd a montat textele mele i-am spus lui Zalan că trebuie să se simtă total liber faţă de ele, şi cred că această libertate l-a motivat, i-a hrănit imaginaţia.

Ați fost prezent la premiera spectacolului „Occident Express”. Care sunt impresiile dumneavoastră despre spectacol, respectiv Trupa Szigligeti?

Am trăit un moment emoţionant la Oradea în seara premierei. Am avut sentimentul reusitei. Spuneam că respectul pentru text nu este suficient pentru a crea un mare spectacol. Si nici ideile si talentul regizorului nu sunt suficiente. Un foarte bun spectacol mai are nevoie si de actori talentaţi, si de un anume elan de grup, si de multă generozitate în interiorul trupei… Este ceea ce am văzut la Trupa Szigligeti.

Advertorial! CH: 11076

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Oamenii sunt bine informați. Lupta PSD – PNL nu a adus nimic bun”
  Claudiu Pop (Pro România) asigură că deține resursele necesare pentru a genera legi utile pentru oameni, din Parlament. El susține totodată nevoia acordării unui sprijin consistent pentru capitalul românesc. Pop militează pentru redeschiderea școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang (PSD): Trebuie să mergem la vot să ne salvăm viața! PSD va câștiga alegerile!
  Adevăratul virus cu care se confruntă astăzi România se numește incompetență, se numește neglijență și ticăloșie. Pe scurt, se numește PNL. Iar singurul vaccin anti-Orban este votul! 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcțiile și serviciile, în scădere în perioada următoare
  Managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii pentru perioada noiembrie – ianuarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție la afumători! Incendiu la o gospodărie din Oradea
  Incendiul s-a produs miercuri, în jurul prânzului, la o locuință de pe strada Bihorului din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic
  Miercuri au început lucrările la parcare subterană care se va amenaja în jurul catedralei ortodoxe din Centrul Civic, în prezența primarului Florin Birta și a reprezentanților constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. 17

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Oradea, decorat: „S-a adus practic mulțumire și recunoștință întregului corp medical din țară, nu doar nouă, celor prezenți”
  Patru medici și o asistentă, care lucrează la Spitalul Județean Oradea au fost premiați de președintele țării. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.