bihon.ro Web analytics

„Occident Express” la ediția online a Festivalului Național de Teatru

„Occident Express” la ediția online a Festivalului Național de Teatru

Dramaturgul Matei Vișniec cu Trupa „Szigligeti” la premiera „Occident Express” (2019)
Reactualizat la:
Între 22-29 noiembrie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează cel mai important festival de teatru din țară într-o formă inedită, online.
Între 22-29 noiembrie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează cel mai important festival de teatru din țară într-o formă inedită, online.

În programul ediției a 30-a a Festivalului Național de Teatru, este inclus și spectacolul „Occident Express” al Teatrului „Szigligeti Színház“ Oradea, care va putea fi vizionată gratuit din 26 noiembrie, timp de 48 de ore, pe site-ul www.fnt.ro. În următoarele rânduri, puteți citi interviul realizat cu dramaturgul Matei Vișniec, autorul piesei.

Spectacolul „Occident Express” face parte din volumul de drame, Trilogia balcanică. Care este sursa de inspirație a acestor creații?

Punctul de plecare al trilogiei fost războiul din Bosnia. Jurnalistul din mine îi furnizează însă uneori subiecte dramaturgului din mine. Prima piesă inspirată direct din cele întîmplate în fosta Yugoslavie s-a intitulat Despre sexul femeii – cîmp de luptă în războiul din Bosnia. În anii următori am mai scris una despre doliul imposibil al multor mame din fosta Yugoslavie care căutau rămăşiţele pămînteşti ale fiilor lor dispăruţi în diversele regiuni unde avuseseră loc lupte. Aceste text se numeste Cuvîntul progres spus de mama suna teribil de fals. M-au preocupat însă şi efectele haotice ale căderii comunismului în Balcani şi în Europa de răsărit în general, şi mai ales tema fascinaţiei faţă de Occident. Aşa am scris Occident Express, din dorinţa de a vorbi despre speranţă şi deziluzie, despre relaţiile încă dificile dintre Est şi Vest, despre faptul că aceste două jumătăţi de Europă, Estul şi Vestul, fuzionează cu greu în ciuda prăbuşirii comunismului…

Ați lucrat de mai multe ori cu regizorul Zalan Zakarias. Cum puteți să caracterizați abordarea regizorului, vizând textele dumneavoastră?

Am multe motive să apreciez demersul regizoral al lui Zalan Zakarias, începînd cu faptul că are un respect imens pentru text. Ceea ce nu este însă suficient pentru a transforma un text într-un spectacol captivant, intens, original… Zalan Zakarias vine cu o energie care este a lui proprie, vine cu idei interesante, cu imagini puternice. De fiecare dată cînd a montat textele mele i-am spus lui Zalan că trebuie să se simtă total liber faţă de ele, şi cred că această libertate l-a motivat, i-a hrănit imaginaţia.

Ați fost prezent la premiera spectacolului „Occident Express”. Care sunt impresiile dumneavoastră despre spectacol, respectiv Trupa Szigligeti?

Am trăit un moment emoţionant la Oradea în seara premierei. Am avut sentimentul reusitei. Spuneam că respectul pentru text nu este suficient pentru a crea un mare spectacol. Si nici ideile si talentul regizorului nu sunt suficiente. Un foarte bun spectacol mai are nevoie si de actori talentaţi, si de un anume elan de grup, si de multă generozitate în interiorul trupei… Este ceea ce am văzut la Trupa Szigligeti.

Advertorial! CH: 11076

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 1

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 20

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
  Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a actorilor Teatrului „Regina Maria”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.