bihon.ro Web analytics

Pădurea Craiului: primii pași departe de oraș în casa racului bihorean

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Pădurea Craiului: primii pași departe de oraș în casa racului bihorean

FOTO: CAPDD Bihor
Reactualizat la:
Se doreşte creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor.
Scris de Simona Drimbău - Se doreşte creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor.

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a dus la bun sfârșit două proiecte în destinația de ecoturism Pădurea Craiului (www.padureacraiului.ro) și anume „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” și „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”

Scopul proiectelor a fost creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor și a localnicilor, față de aria protejată și destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Pădurea Craiului este, nu doar o destinație de ecoturism ci și adăpost al racului bihorean, o nouă specie endemică de rac, pentru care s-a urmărit informarea și educarea publicului legată de ecologia speciei, presiunile, ameninţările şi modalităţile de protecţie, cu scopul de a ridica nivelul de acceptanţă a acestei specii şi a sistemului de arii protejate.

Racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani, arealul speciei fiind strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor.

În cadrul proiectului „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” s-a realizat o potecă tematică despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești. De asemenea, s-a elaborat un plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești. Mentorat pentru studenţi de la Facultatea de Mediu şi Geografie din Oradea, în cadrul unor seminarii practice, organizarea unei conferinţe pentru promovarea și diseminarea proiectului şi realizarea de materiale promoţionale pentru promovarea proiectului.

Departe de oraş

În calitate de Unitate de Management a Destinației Pădurea Craiului, CAPDD Bihor a implementat proiectul „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș” din dorința de a educa și conștientiza publicul larg atât legat de frumusețea și valorile naturale ce pot fi găsite în interiorul destinației, cât și legat de ce înseamnă turismul responsabil. În cadrul proiectului s-au realizat următoarele activități: dezvoltarea unei poteci educative și de conștientizare privind protecția naturii pe Valea Cuților și amplasarea de elemente de panouri de informare turistică, în apropierea a şase atracții turistice din Cheile Cuților, Roșia.

S-a realizat un punct de belvedere în Cheile Cuților, s-a refăcut poteca tematică „Nici o urmă”/„Leave No Trace” din Defileul Crișului Repede şi s-au realizat seturi de steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Dezvoltarea unor infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea celor două peșteri turistice – Farcu și Meziad – dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale, etc; promovarea proiectului și a destinației în sine au fost alte acţiuni derulate în cadrul acestui proiect.

„Așadar, CAPDD Bihor vă așteaptă să pășiți în lumea Pădurii Craiului pentru a vă bucura de noile oportunități de petrecere a timpului liber și de educație în natură create prin intermediul acestor proiecte”, spune Paul Iacobaș, reprezentantul CAPDD Bihor.

Ambele proiecte au fost finanțate de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spaţii Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.