bihon.ro Web analytics

Pălinca din comuna cu cel mai vechi cazan din Bihor, premiată în Austria

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Pălinca din comuna cu cel mai vechi cazan din Bihor, premiată în Austria

Reactualizat la:
Conform documentelor, în Tulca există cel mai vechi cazan de pălincă din Bihor. Prima pălincă certificată de OSIM a fost preparată în Bihor. E produsă de Florian Chișe, la Tulca, în cazane vechi de peste 100 de ani, pe baza unei rețete la fel de vechi.
Scris de Veronica Bursașiu - Conform documentelor, în Tulca există cel mai vechi cazan de pălincă din Bihor. Prima pălincă certificată de OSIM a fost preparată în Bihor. E produsă de Florian Chișe, la Tulca, în cazane vechi de peste 100 de ani, pe baza unei rețete la fel de vechi.

Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte, distilate în cazane tradiționale cu foc direct, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor. Recent, calitățile produsului preparat de Florian Chișe au fost recunoscute și în cadrul unei competiții din Austria.

„Pălinca Trămuța – Tulca Bihor de cireșe a fost apreciată și premiată la unul din cele mai mari concursuri de băuturi spirtoase din Austria – «Destillata». E un produs care are la bază dragoste, pasiune și un dram de mister, ingrediente necesare pentru o sărbătoare perfectă. Pălinca Trămuța este un produs tradițional din județul Bihor, care are în spate dragostea, perseverența și munca întregii noastre familii, devenind în anul 2003 o afacere de familie“, explică Florian Chișe.

Jurnalista Mariana Gavrilă a studiat documentele în care se atestă istoria producerii pălincii la Tulca. Iată rezultatul la care a ajuns jurnalista: „Cu trei secole în urmă, aşa cum stă consemnat în Registrul de dijme din anul de graţie 1733, în Bihor existau de trei ori mai multe cazane de pălincă decât mori de măcinat grâu. Morăritul a pierit de mult, rânduiala pălincii nu dă semne c-ar vrea să dispară. S-a păstrat intactă până acum. Cel mai vechi cazan de pălincă din Bihor, situat la Tulca, se află, lângă o fântână bătrână, sub ciutură de izvor. Florin Chişe, cazangiul satului, a moştenit pălincăria de la tatăl lui, părintele a păstrat-o aşa cum a căpătat-o din mâna străbunului, iară acesta, la rându-i, a primit-o într-o iarnă de la… strămoşul comun, Moş Crăciun.

De când îi satul sat şi lumea lume, la pălincăria din Tulca, morala şi buna cuviinţă, băutura şi petrecerile peste măsură, tolerate-s toate, fie omul rău, fie bun de gură. Pălincăria cea veche nu mai e ce-a fost odată, de ceva vreme a fost rebotezată. «Facultatea de limbi» e denumirea căpătată şi tot satul aşteaptă acum să fie acreditată”. „Nicio facultate din lume nu poate rivaliza cu pălincăria mea. Aici, ziua şi noaptea, au loc «cursuri», se ţin discursuri lungi, hotărâri ad-hoc, iar dezbaterile sfârşesc atunci când cu toţii vorbesc, niciunul n-ascultă, ce mai… ştiinţă multă! Atunci se încheie primul «seminariu», alţii-s deja pe drum, vin şi se înscriu. Renumele-i acadea, altul nici că se putea”, zice proprietarul fălos de pălincăria sa.

Conform site-ului competiției din Austria, organizatorii concursului au depus o muncă continuă de dezvoltare și îmbunătățire constantă a sistemului de concurs. Premiul „Destillata” pentru cele mai bune băuturi spirtoase se acordă în urma celei mai serioase degustări de țuică, fiind gândit ca o legătură între producători și consumatori.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tautu says:

  Da, tipic românesc. Mai usor cu morăritul, dar orice până la pălincă. Bine, nu are dl Chișe nici o vină că nu mai e nicio moară în Bihor, nici tradițională, nici modernă, au supraviețuit foarte puține în România. Dânsul chiar e persoană simpatică, l-am cunoscut la un târg. Are o prezență care e cea mai bună reclamă. Nu o să zic că e cea mai bună pălincă pe care am testat-o, dar rea nu e.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protocol de colaboare PMO Oradea - CJ Bihor, pentru organizarea de evenimente culturale
  Instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor fi implicate în organizarea de noi evenimente, iar APTOR și AMD le vor promova la nivel local și internațional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caniculă urmată de furtuni, după care revine canicula
  Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de top cod galben de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  StarShinerS – locația ideală pentru ținuta ta de vis!
  Sunt peste 14 ani de când funcționăm pe piața din România, dar și cea internațională. 14 ani de muncă asiduă, de continuă dezvoltare și dorință de a revoluționa piața vestimentară.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.