bihon.ro Web analytics

„Paradisul paradit” al lui Adrian Judea

De Camelia Buşu

„Paradisul paradit” al lui Adrian Judea

Expoziţia medicului Adrian Judea
Reactualizat la:
Micro-expoziţia medicului Adrian Judea poate fi admirată în holul Galeriei de Artă-Reperaj. Cetate.
Scris de Camelia Buşu - Micro-expoziţia medicului Adrian Judea poate fi admirată în holul Galeriei de Artă-Reperaj. Cetate.

În afară de expoziţia „Luminiscenţe” din Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, corpul C. Oradea, pe holul galerie s-a deschis o micro-expoziţie personală. Este vorba de expoziţia medicului ginecolog Adrian Judea, care de-a lungul anilor a mai expus alături de artiştii profesionişti ai Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Oradea. Are o activitate artistică de 20 de ani foarte bogată şi nu este la prima expoziţe personală.

„În momentul în care un artist este profesionist pentru mine nu contează că a terminat Artele sau nu. Faptul că ai terminat o facultate nu te face artist. Pe Adrian Judea încerc să îl conving să îşi depună dosarul pentru a fi şi membru în Uniunea Artiştilor Profesionişti. Mai sunt câteva excepţii de artişti care au intrat în Uniune chiar dacă nu au Facultatea de Arte, cum ar fi Marcel Chirnoagă. Noi ne bucurăm de lucrările lui Adrian Judea. Desenul de pe pânză l-a făcut într-o singură zi, l-a desenat aici, pe loc”, spune Vioara Bara, preşedinta filialei orădene a UAPR.

Despre Adrian Judea, criticul de artă Ramona Novicov apreciază că este unul dintre profesioniştii care „luminează” de mulţi ani prin creaţia lor, un „coleg creator” căruia i s-a oferit posibiliatea de această dată să facă o micro-expoziţie. „Expoziţia este o parabolă care ne duce la începutul începuturilor, la paradisul pierdut, căruia foarte simpatic i-a spus printr-un joc de cuvinte paradisul paradit. E o lume care nu se mai poate defini, paradită, scălâmbă, şchiopătând. Istoria acestei slăbiciuni a fiinţei umane e reprezentată sub forma unei fresce, făcând apel cred la Omar Khayam când ne aminteşte că o lalea care s-a ofilit, nu mai înfloreşte niciodată. Să nu lăsăm ca lucrurile să moară, să se ofilească, pentru că resuscitarea lor este în van şi nu mai poţi să o faci decât printr-un act creativ”, spune criticul, care subliniază faptul că Adrian Judea este de ani de zile „însoţitorul” artiştilor profesionişti.

Ramona Novicov apreciază că sunt de admirat cei care de ani de zile îşi manifestă talentul creativ, şi se bucură că Vioara Bara îi încurajează, fiind alături de ea în acest demers „printr-un act de solidaritate” care este tot mai necesar pe măsură ce înaintăm în aceste vremuri tulburi.

„Un hol, o anticameră, la ceva, la cineva, un coridor spre necunoscut, împreună cu surpinzătoarele versuri ale lui Omar Khayam şi bestiarul lui Hieronymus Bosch, toate la un loc au fost baza de pornire pentru expoziția «Paradisul paradit». Suntem o specie condamnată la distrugere, distrugem totul în jurul nostru şi o facem într-un ritm din ce în ce mai rapid, iar atunci când pierdem echilibrul fragil ridicăm ochii spre cer după răspunsuri. Degeaba punem la un loc hârtia, lemnul şi nuielele, nu vom reuşi să reconstruim copacul! Dar, să dăm cuvântul poetului: «Aceasta-i marea taină: laleaua scuturată/ Nu înfloreste iarăși, o.. Saki…, niciodată!»”, întregeşte ideea expoziţiei însuşi artistul.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ileana says:

  Sa se lase de meserie și sa se reprofileze ca artist, deoarece ca dr e groaznic, sum orice critica. Este omul care în 2 ore mi-a pus 3 diagnostice și era fără sa ma taie, fără ecograf, fără nimic. Rușine ca acest dr încă mai practica medicina!!!

 2. Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.