bihon.ro Web analytics

Pentru a IX-a oară cu „Straiţa plină”, la Roşia

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Pentru a IX-a oară cu „Straiţa plină”, la Roşia

Reactualizat la:
Târgul de bunătăți, meșteșuguri și voie bună a oferit produse tradiţionale, ateliere meşteşugăreşti şi concerte.
Scris de Camelia Bușu - Târgul de bunătăți, meșteșuguri și voie bună a oferit produse tradiţionale, ateliere meşteşugăreşti şi concerte.

Vreme bună, lume multă, produse tradiţionale şi program variat la cea de a IX-a ediţie a Târgului de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiţa Plină” de la Roşia. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 2 octombrie, începând de la ora 10.00 în locul numit „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuș pe drumul spre satul Lazuri. Târgul a fost organizat de Asociația Orizont Verde și Primăria comunei Roșia. „Straiţa plină” a primit sprijin financiar din partea Consiliul Județean Bihor prin intermediul Agenției de Management al Destinației Bihor și al Centrului de Cultură Bihor.

 

Iniţiatorii şi organizatorii Angela Szabo şi Dezideriu Szabo de la Asociația Orizont Verde îşi propun în fiecare an să pună faţă în faţă producătorul local cu produse naturale şi cumpărătorul care caută produse autentice. Remus Moțiu, primarul comunei Roșia, îşi doreşte de asemenea prin susţinerea acestui târg promovarea producătorilor locali şi bucatele lor tradiţionale.

Aproape 50 de producători din comuna Roșia și Depresiunea Beiușului s-au înscris la această ediţie prezentând produse cât mai diverse. Aduse din Roşia, Ştei, Chişcău, Bratca, Sălişte, Pietroasa, Coleşti, Remetea sau Briheni, produsele au fost apreciate de sutele de vizitatori ai târgului care au venit nu doar din Bihor, ci şi din Cluj, Timiş sau Arad.

Cumpărătorii şi-au putut umple straiţele cu zacuscă, gemuri, dulceţuri, uleiuri presate la rece, produse apicole, murături, pălincă şi bere artizanală, fructe şi ciuperci uscate, produse din cătină, siropuri şi lichioruri de casă dar şi nuci, mere sau ciuperci. Pofticioşii s-au înfruptat din: sarmale, varză călită, fasole cu ciolan sau cârnaţi de casă. Mare trecere au avut şi produsele de la Coleşti sau dulciurile: gogoşi, plăcinte, prăjituri de casă, cornuleţe, turtă dulce sau clătite.

Pentru decorat casa, producătorii au prezentat spre vânzare: picturi în ulei, păpuşi confecţioante din materiale sau tricotate, căsuţe miniaturale, obiecte din lemn, ceramică, podoabe, ii şi cojoace, produse din lavandă, ştergare şi straiţe.

Şcoala de meşteşuguri

Atât cei mici cât şi părinţii şi bunicii lor şi-au putut petrece timpul la Şcoala de meşteşuguri unde i-au aşteptat atelierele în care au deprins tainele unor meşteşuguri tradiţionale. Au găsit la „Straiţa Plină” atelierul de ţesut în război al Floriţei Codoban din Roşia, atelierul de tors al Floarei Barnoş din Roşia, atelier de zgărdane pregătit de Maria Mateiuţ din Roşia, atelierul de instrumente muzicale al lui Fero Egyed din Oradea. Petre Merinu din Roşia i-a întâmpinat pe curioşi la atelierul de pirogravat, Janos Almaşi din Beiuş a făcut demonstraţii la atelierul de strungărit în lemn, Dorina Hamza din Drăgoteni a avut ucenici la atelierul de încondeiat ouă, iar Raul Bocşe din Leheceni la atelierul de olărit.

Cei mici s-au mai putut bucura de atelierul de confecționat căsuțe miniaturale al Alexandrei Palcău, atelierul de croşetat condus de Cati Zamfor, iar Andrada Ciupeiu s-a ocupat de atelierul de ritm. Un loc plin de viaţă şi veselie a fost şi atelierul de animaţie al celor de la Camps 4U unde cei mici s-au jucat cu cercuri sau mingi colorate.

În cadrul târgului au avut loc donaţii pentru Centrul de copii orfani cu dizabilităţi din Râmnicul Sărat, unde se află copii între 8 şi 18 ani. De asemenea, s-a organizat şi o tombolă pentru acest centru în cadrul atelierului de animaţie. La sfârşitul târgului s-au strâns pentru copii haine, încălţăminte, rechizite, electocasnice şi bani.

Pe scena târgului

De la ora 16:30 a început programul folcloric. Pe scena târgului au urcat: Ansamblul folcloric „Dor Şuncuian” din Şuncuiuş, coordonator Livia Ianc, Ansamblul folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, coordonator Sergiu Duca, Ansamblul folcloric „Datina” din Aleşd, coordonator Cristi Strungar, Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” din Roşia, coordonator Daniela Gherlea şi soliştii vocali: Mariana Tomele Lupău, Anca Banda, Mădălina Ilea, Tania Bodea, Emilia Pupea, Denisa Uşvat, Aida Paşcondea, Mario Lupău, Mădălina Tezgheş, Alexandra Brădău şi Giulia Clop.

Le-a urmat formaţia Graiu din Bucureşti, un proiect de folclor reinterpretat inspirat din folclorul vlah în dialectele istorice ale limbii române (aromâna, meglenoromâna, istroromâna). Alina Ciolcă, Sergiu Popa și Adrian Chepa au cântat cântece haiduceşti, de joc, un cântec de nuntă armenească al cărui videoclip l-au filmat în Bihor, în Munţii Codru Moma, şi au încheiat cu o tărăgănată din Bihor.

Le-au urmat băieţii de la formaţia iarba Fiarelor din Bistriţa, o trupă care cântă o „muzică nouă pe limbă veche”. Iarba Fiarelor a cântat pentru a treia oară la Roşia, piesele lor fiind deja cunoscute de mulţi dintre cei care vin an de an la „Straiţa Plină”. Cei cinci şi-au lansat anul trecut albumul de debut „Desculţ” pe care l-au adus cu ei la Roşia. La primele piese au invitat-o alături de ei pe Alina Ciolcă, după care şi-au continuat concertul timp de mai bine de o oră şi jumătate încheind la lăsarea serii cu piesa „Ţine-mă blând” cu care au provocat o mare horă în faţa scenei.

O zi plină, atât în straiţă cât şi în suflet, cu vreme bună şi activităţi diverse care au atras o mulţime de vizitatori. Anul viitor se anunţă o ediţie specială cu numărul zece.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate: 25%, s-au forat cei 86 de piloți
  Primăria a anunțat finalizarea procesului de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate. Constructorul lucrează acum la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Numărul firmelor și angajaților din Bihor a crescut în 2021
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ATENȚIE, nu daţi pâine și pufuleți lebedelor de pe Criş!
  În ultimii ani, lebedele și a rațele sălbatice s-au acomodat foarte bine pe râul Crișul Repede, mai ales în zona centrală a municipiului Oradea. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.