bihon.ro Web analytics

Peste 18.000 de vizitatori în primul an de la deschiderea Casei Darvas - La Roche

De Georgiana Anghel

Peste 18.000 de vizitatori în primul an de la deschiderea Casei Darvas - La Roche

FOTO: Oradea Heritage
Vila a fost deschisă pentru vizitatori în urmă cu un an, după ce a fost restaurată de către Primăria Oradea.
Scris de Georgiana Anghel - Vila a fost deschisă pentru vizitatori în urmă cu un an, după ce a fost restaurată de către Primăria Oradea.

În cele 12 luni de la deschidere, Casa Darvas – La Roche a avut 18.016 vizitatori, din care: 15.623 de turişti pe bază de bilet, 717 participanţi în programul de gratuitate pentru cazări la hotelurile din Oradea şi 1.675 de vizitatori în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”.

Aniversarea deschiderii muzeului a fost marcată în cadrul evenimentului „Joia la Darvas”. „Casa Darvas – La Roche a găzduit în ultimul an atât evenimente pentru instituţii publice, cât şi pentru entităţi private, a devenit un spaţiu select pentru oficierea căsătoriilor, iar publicul se bucură de activităţile ce se desfăşoară în grădina şi terasa casei sau în spaţiile interioare. Dintre aceste activități, sunt de amintit: «Joia la Darvas», «Matinal La Roche», programul «Voluntar în timp», expoziţii şi activităţi de Ziua Mondială Art Nouveau din 10 iunie”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

„La Belle Epoque”

Casa Darvas – La Roche și-a deschis porțile pentru vizitatori pe data de 20 august 2020, după un amplu proiect de restaurare. „Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă, care acum găzduiește expoziții dedicate interioarelor orădene «La Belle Epoque», proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

FOTO: PMO

Vila Darvas – La Roche a fost construită între 1909-1912, în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (comercianți, industriași, bancheri, înalți funcționari), care forma o pătură socială dinamică, înstărită și educată. După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianți și avocați, membri ai elitei orașului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informații despre stilul lor de viață. Expoziția dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.

Cele mai apreciate spații interioare ale Casei Darvas La Roche sunt: Sufrageria, Salonul doamnelor, Salonul domnilor, Dormitorul, Camera Copilului cu video mapping 270 de grade și panou interactiv.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. sdfsdfsdf says:

  Interesant de vazut cati din cei 18000 se vor reintoarce. Ala e un obiectiv boooooring pe care il vezi o data dupa care gata. Ca mai orasul mega ultra turistic de altfel.
  Oare cat e un bilet ca sa vizitezi minunatia de casa (sz)arvas? Nu de alta dar ar fi interesant de calculat in cati ani se vor recupera banii tocati acolo pentru renovare. Ciripurile alea colorate au costat ceva….

 2. drop says:

  Mai bine ar demola-o si ar face parcare cu etaj, 300 locuri x300 de zile cu plata ar fi 90000 masini platitoare cu 5 lei ora, mult mai profitabila decat casa asta.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea
  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A găsit un proiectil din al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare
  Un muncitor a găsit un proiectil provenit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare din localitatea bihoreană Sâniob.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parte din povestea lumii, Emil Rengle mărturisește: „Sunt Dumnezeu, sunt pasiune, libertate, mișcare...”
  „Când îl văd pe Rengle, văd dans”, mărturisește celebru artist Damian Drăghici.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  Angajari BIHON

  Inform Media Press angajeaza Oficiant presa - preluare anunturi mica publicitate

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - A. Data 01.11.2021 - 05.11.2021 COR mt jt Beius - PL Salonta si COR mt jt Alesd - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihoreanul Dan Daniel crează sculptură monumentală la Ploieşti
  Sculptorul bihorean este unul dintre cei trei artişti selecţionaţi în Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană – Ploieşti 2021.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.