bihon.ro Web analytics

Pictura „Creştinism”, copertă de carte

De Camelia Buşu

Pictura „Creştinism”, copertă de carte

„Bunavestire Delicioasă” FOTO: Coperta
Reactualizat la:
„Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” se lansează în weekend, cu coloană sonoră live.
Scris de Camelia Buşu - „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” se lansează în weekend, cu coloană sonoră live.

O carte pe a cărei copertă apare pictura „Creştinism”, realizată de actorul orădean Richard Balint, va fi lansată în acest weekend. „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” a apărut la editura Aius din Craiova și este coordonată de Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor.

Lansarea de carte va avea loc sâmbătă, 27 iunie și duminică, 28 iunie, cu coloană sonoră live realizată de CORBU. Prima zi de lansare, 27 iunie, va marca avant-deschiderea spațiului de la Curtea Artiștilor din Zalău, deschidere programată oficial pe data de 1 iulie. Curtea Artiștilor este un spațiu dedicat artelor performative și este coordonat de tânărul Darius Prodan, de la Asociația Pro Teatru. Despre carte vor vorbi la lansare Darius Prodan, Valer Simion Cosma și Luiza Mitu.

Cartea va fi lansată duminică şi la Old Dis Caffe, din comuna Hida, județul Sălaj, urmând să fie prezentată de Ioana Daniela Ardelean, Ioana Maria Onați și Luiza Mitu. Moderatorul celor două lansări este Amirala Noir, un personaj fictiv creat de Luiza Mitu.

„Am primit o provocare din partea Luizei de a participa la scrierea unuia dintre cânturi. Şi s-a nimerit ca în acelaşi timp, să termin tabloul cu sclavia, iar Luizei i-a placut atât de mult încât a dorit să-l pună pe copertă”, spune Richard Balint. Pictura a fost creată în aceeași perioadă de restricții pandemice și sintetizează vizual o parte dintre temele abordate în cele 33 de cânturi. „Tabloul, denumit «Creştinism», descrie sclavia liber exprimată a celor care aderă la ortodoxie, a celor care iubesc lanțurile cu care se leagă de preoți și biserici, în timp ce au impresia că îl caută pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu stă nici în preoți, nici în biserici. Biblia cu coperți grele, de aur, este o pereche de aripi care doar îți dau iluzia că ai putea să zbori și care este folosită de preoți ca să te lege și mai bine de ei. Designul copertei este realizat de Andrada Băleanu”, spune Luiza Mitu.

Pictură Richard Balint

Cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” este un experiment creativ, care s-a născut pe modelul jocului suprarealist: cadavre exquis. Pe perioada stării de urgență, declanșată de răspândirea Covid-19 în România, Luiza Mitu a postat pe pagina ei de Facebook, zilnic, timp de 33 de zile, câte un vers care avea să dea direcția începutului unui poem. La construcția poemului întreg au participat, zilnic, artiști pe care Luiza Mitu îi invita să intre în joc sau intrau chiar ei, din proprie inițiativă. Astfel s-au născut 32 de poeme, a căror atmosferă este aceea a unui jurnal intim de grup, din perioada restricțiilor pandemice. Una dintre zile, care ar fi corespuns poemului cu numărul XVI, a rămas nescrisă.

Sub semnul Arhanghelului Gabriel

Experimentul-joc a început, deloc întâmplător, pe data de 25 martie, zi în care creștinii sărbătoresc Bunavestire. Această sărbătoare stă sub semnul Arhanghelului Gabriel, cel care îi ocrotește și inspiră pe artiști. Ultimul poem din cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” a fost scris pe data de 26 aprilie, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

La procesul creativ al buneivestiri au contribuit 69 de artiști (muzicieni, actori, sculptori, scriitori, jurnaliști, dansatori, pictori). Fiecare zi a avut un nucleu creativ central, format din Cosmin Dragoste, Andrada Băleanu, Eliza Maria Voinea, care au susținut vie dinamica procesului creativ din online.

„O stare globală atât de urâtă precum pandemia, cu toate apanajele ei din primăvara lui 2020, se cere «ocolită» creativ şi creator. Şi iarăşi o divagaţie utilă. Pentru cine nu o cunoaşte pe Luiza, o să încerc, extrem de scurt, să îi fac un fel de schiţă de portret. Luiza este un magnet, pentru că are harul de a aduce laolaltă oameni, de a-i face să crească împreună şi separat, de a-i conduce către propriul lor centru. Este realmente o înzestrare, am văzut la ea acest har, manifestându-se de nenumărate ori. Este ceva de dincolo de limitele înţelegerii raţionale. Şi Luiza mai este o «drojdie», care face ca noul întreg să dospească, să capete formă, să devină un receptacul al provocării relansate permanent într-o pluralitate de direcţii, cu o multiplicare de progresie geometrică. Cum i-am spus şi ei de mai multe ori, este ceea ce în fotbal se numeşte «playmaker»”, spune Cosmin Dragoste, lector universitar doctor al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova.

„Convingeri de o clipă”

Prefața cărții este scrisă de Cosmin Dragoste, iar textele de pe ultima coperta a cărții aparțin Xeniei Negrea și lui Augustin Cupșa.

„Esenţialul şi de-la-sine-înţelesul sunt semnele victoriei eternităţii asupra istoriei, a generalului asupra particularului, a Totului asupra puţinului. Astfel că, dincolo de reverenţa cuminte faţă de moştenirea suprarealistă, Luiza a scos la lumina digitalului foarte multe drumuri către marele loc, Cartea. Fiecare vers înseamnă un om, o stare, un irepetabil salvat pe Facebook, din recluziune de ispita comunicării poetice. Gândurile din cânturi şi vocile din versuri sunt esenţe, sunt convingeri de-o clipă, din vremea în care ne întâlneam fericiţi şi singuri. Am fost chemaţi, am venit, am dat tot ce am putut să dăm mai bun din minutul personal, din ideile străfulgerate de tag-ul Luizei. Iar ea acum duce veştile despre noi, cei închişi în case, dar nu în noi înşine”, scrie Xenia Negrea, asistent profesor la Jurnalism, în cadrul Universităţii din Craiova.

Cartea pe care Luiza Mitu a conceput-o, a crescut-o şi a editat-o alături de Sergiu Corbu Boldor va avea o lansare de carte şi la Oradea, cât de curând.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.