bihon.ro Web analytics

Poluare în Finiș: Chimicale periculoase deversate direct într-un râu afluent al Crișului Negru. Comisarii de mediu au sesizat Parchetul

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Poluare în Finiș: Chimicale periculoase deversate direct într-un râu afluent al Crișului Negru. Comisarii de mediu au sesizat Parchetul

FOTO: Garda de Mediu Bihor
Reactualizat la:
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Bihor au întocmit sesizare penală unei societăți care se ocupă de colectare a deşeurilor periculoase.
Scris de Simona Drimbău - Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Bihor au întocmit sesizare penală unei societăți care se ocupă de colectare a deşeurilor periculoase.

În urma unui control inopinat efectuat impreună cu specialiști din cadrul Poliței Române, la o societate care desfășoară activități de colectarea deseurilor periculoase, precum și de tratarea si eliminarea deseurilor periculoase, la punctul de lucru al societății din localitatea Finiş pe amplasament s-a constatat existența unor cantități imprtante de substanțe periculoase (acid clorhidric, solutii acide si solutii bazice).

FOTO: Garda de Mediu Bihor

Apele uzate, rezultate din procesul de tratare a substanțelor periculoase, sunt colectate într-un bazin vidanjabil, cu o capacitate de 10 mc în care este montată și o pompă submersibilă.

După investigațiile efectuate comisarii de mediu au constatat faptul că la circa 300 m de zona unde este amplasat bazinul vidanjabil, apele tehnologice evacuate sunt deversate în cursul de apă Valea Dedului, afluent al raului Crișul Negru.

Conductă blindată

La solicitarea echipei de control s-a blindat conducta de evacuare a apelor tehnologice uzate, iar datorită faptului că aspectele constatate sunt încadrate ca infracţiuni, s-a transmis unităţii de parchet competent o sesizare penală pentru suspiciunea săvârşirii faptelor prevăzute de: Art. 92 alin.1, din Lege 107/1996, cu modificările și completările ulterioare “ Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.”

FOTO: Garda de Mediu Bihor

Reprezentanţilor firmei li se impută şi „Executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal, precum și darea în exploatare de unități fără punerea concomitentă în funcțiune a rețelelor de canalizare, a stațiilor și instalațiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizației de gospodărire a apelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

FOTO: Garda de Mediu Bihor

Reprezentanţii societăţii vor răspunde şi pentru nerespectarea Art. 98 alin.2, lit. a, din OUG nr.195/2005, “constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) Poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase;” şi Art. 63 alin. 1, lit. b din Lege 211/2011, “constituie infracțiuni și se pedepseste cu închisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amendă: Neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”.

FOTO: Garda de Mediu Bihor

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă licitație pentru reabilitarea Policlinicii Mari, viitorul sediu al CJ Bihor
  Contractul semnat în 2020, pentru reabilitarea imobilului, a fost reziliat de actualul președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea
  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A găsit un proiectil din al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare
  Un muncitor a găsit un proiectil provenit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare din localitatea bihoreană Sâniob.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parte din povestea lumii, Emil Rengle mărturisește: „Sunt Dumnezeu, sunt pasiune, libertate, mișcare...”
  „Când îl văd pe Rengle, văd dans”, mărturisește celebru artist Damian Drăghici. 2

  Angajari BIHON

  Inform Media Press angajeaza Oficiant presa - preluare anunturi mica publicitate

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - A. Data 01.11.2021 - 05.11.2021 COR mt jt Beius - PL Salonta si COR mt jt Alesd - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.