bihon.ro Web analytics

„Poți copia orice, dar nu poți copia povestea și sufletul unei comunități”

Reactualizat la:

„Poți copia orice, dar nu poți copia povestea și sufletul unei comunități”

<p>Foto - Dalibor Danilović</p>
Reactualizat la:
Consideră fondatoarea La Blouse Roumaine care a dus cojocul de la Binș într-o prezentare la Belgrad.
Scris de Demian - Consideră fondatoarea La Blouse Roumaine care a dus cojocul de la Binș într-o prezentare la Belgrad.

La Blouse Roumaine a prezentat cojocul de la Binș la cea de-a III-a ediție a Etnology Fest de la Belgrad. Cojocul a fost trimis de Anca Banda și realizat de sora ei Mirela Boța din Beiuș. Goga Grubjesic, fondatoarea festivalului, a apărut în haina oltenească reprodusă de IIANA, haină despre care s-a spus că celebra creatoare de modă Tory Burch, denumită de revista Forbes „mogulul modei“, ar fi copiat-o, și care se află în patrimoniul Metropolitan Museum of Art din New York, alături de manechinul îmbrăcat în cojocul de la Binș. Pe ecranele a rulat povestea campaniei lansate după ce un beiușean a descoperit că designerul Dior a copiat cojocul de la Bins și a vândut piesa cu 30.000 de dolari.
„Nu ne comparăm cu prezentări ce au bugete cu multe zerouri sau cu branduri care își permit orice extravaganță, mai puțin cea de a da credit României și oamenilor care și-au exprimat din generație în generație, identitatea, istoria și cultura și prin portul lor tradițional. Și totuși aceste două obiecte vestimentare, iconice de acuma, au generat multă emoție pentru că au transmis un mesaj mai puternic decât moda și capriciile ei sezoniere. Poți copia orice, dar nu poți copia povestea și sufletul unei comunități.

Sper și cred că ne vom reîntoarce la Belgrad peste ani cu multe colecții de modă culturală sau etno-couture cum o numește Goga, femeia extraordinară din spatele Etnology Fest, care a pus România ca țară în focus la ediția 2019. Suntem de abia la începutul acestui fenomen care ne va releva peste ani cine am fost, cine suntem și cine vom putea fi”, Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La Blouse  Roumaine. Organizatorii festivalului de la Belgrad au adus în discuție faptul că reputate case de modă precum Dior și Valentino s-au „servit” din patrimoniul românesc.

Atunci când Dior pentru colecția sa a găsit ” inspirație ” în costumele populare ale României (Regiunea Bihor) acea comunitate locală, nu a avut nici o compensație materială sau beneficii. ”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  OTL: Programul punctelor de vânzare, de 1 iunie
  OTL a transmis că luni, 1 iunie, punctele de vânzare vor fi deschise conform programului de Duminică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A 12-a prelevare realizată la Oradea: Un bihorean aflat în moarte cerebrală salvează viața a patru pacienți
  Gestul familiei unui bihorean, aflat în moarte cerebrală, salvează două vieți prin transplant de rinichi și redă vederea altor două persoane prin transplant de cornee.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Adăpost de braconaj descoperit în Boga de Inspectorii Gărzii de Mediu Bihor
  Inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit marți, în satul de vacanță Boga, la nici 200m de două imobile, un adăpost de braconaj.

  România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban.

  BIHON Sport local

  Dan Matei: „Avem promisiuni ferme pentru modernizarea bazei sportive”
  Directorul LPS Bihorul, Dan Matei, speră că Stadionul Tineterului va avea, în curând, o nouă „față”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicii de familie, scutiți de la plata impozitelor
  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarea Codului Fiscal, privind exceptarea plăţii impozitului pe clădire pentru medicii de familie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.